• Fenyő Étterem
 • Hirdessen minálunk

Rovatok:

Pest megye Budaörs Kultúra

Kulturális élet Budaörsön

Miért éppen Ázsia? Beszélgetés Dr.Kapitánffy Krisztinával

Dr. Kapitánffy Krisztina azok közé tartozik, akik olthatatlan kalandvágyuk által hajtva, a távoli országok megismerésével töltik azt az időt, amit el tudnak csenni a munkaasztal mellől. Krisztina végzettsége villamosmérnök. A távoli országok mindig is vonzották oly- annyira, hogy egy szép napon elindult a világ másik felére, Ázsiába. A Városi Könyvtárban rendezett vetítéssel összekapcsolt számos előadásán ott voltam és mindig élményekkel tértem haza. A Bibliáról mindenkinek előadáson újból találkoztam Krisztinával, akivel,nemrégiben készítettem az alábbi riportot. Úgy gondolom érdemes betekinteni életének abba a részébe, amit utazással élményszerzéssel tölt. Ismerjük hát meg őt.
tovább »

A Bibliáról mindenkinek

A Bibliáról mindenkinek címmel  egy olyan előadótól  hallhattunk érdekes előadást, akit vonz a Távol kelet, aki számtalan utazása során  szerezte meg  ismeretanyagát és a Városi Könyvtárban  éveken át előadásai során  tájékoztatott  bennünket ismereteiről és élményeiről. Most a Bibliáról a Könyvek könyvéről hallhattunk érdekes előadást.
tovább »

A Kárpát-medence kerámiaművészete - hézagpótló könyvsorozat

Foglalkozunk-e még a szép kerámiákkal? Mennyit tudunk Kárpát-medencénk ősi hagyományokat folytató, de mindig megújuló mesterségéről? Vörösváry Ferenc, a könyvsorozat szerkesztője lesz a vendége a Budaörsi Polgári Kaszinónak március 22-én, pénteken 18.00 órakor az Adler Kávéházban. Szeretettel várják az érdeklődőket!
tovább »

Latinovits Színház 2019.áprilisi műsora

Új színdarabbal bővül a Latinovits Színház műsora, az Elektrával amelyet Alföldi László rendezett. Továbbra is műsoron van a Sötétség hatalma, a Lilomfi a Legyetek jók, ha tudtok ,  két Lotti,A Négyszögletű Kerek Erdő, a Karnebál vagy a Vénusz.
tovább »

Egy nagyszerű színésznő: Bara Margit

A gyönyörű és méltán tehetséges színésznőre, Bara Margitra emlékeztünk a Zichy kávézóban, akit bálványoztak, szerettek mindazok, akik részesei lehettek életének és sikeres filmjeinek.
A Latinovits színház munkatársa Bognár Éva által vezetett emlékekből táplálkozó szellemidézés meghívott vendégei Karinthy Márton a Karinthy színház igazgatója és Szebényi Ágnes a Színháztörténeti Intézet igazgatója voltak, akik személyes emlékeikkel és archívumokból származó adatokkal segítették a visszaemlékezést élvezetessé tenni az érdeklődő közönség számára.

 
tovább »

Görgey - monodráma a PostART-on

A neves hazai drámaíró, Kerékgyártó László György fiatalkora óta foglalkozott és foglalkozik Görgey Artúr szabadságharcban betöltött szerepével és hosszú életének további tanulmányozásával.  A 2010-es években háromfelvonásos drámát írt a tábornokról. A színpadon megjeleníti a fiatalkori tábornokot és az idős, klagenfurti száműzetéséből 1867. őszén hazatért egykori parancsnokot, akiknek dialógusára épül fel a darab.
tovább »

Színházi műsor 2019. április

A Latinovits Színház 2019. áprilisi műsorán egy ujonnan  bemutatott színdarab  szerepel  az Elektra. Továbbra is műsoron van a Sötétség hatalma, a Lilomfi a Legyetek jók, ha tudtok ,A két Lotti,A Négyszögletű Kerek Erdő, a Karnebál vagy a Vénusz.


tovább »

Irodalmi est a Városi Könyvtárban

A  Gr. Bercsényi Zsuzsanna nevét viselő Városi Könyvtárban irodalmi esten találkozhattunk Rák Kati színművésznő társaságában  Kaiser Lászlóval és Dinnyés Józseffel
tovább »

A Budaörsi Sapszon Kórus várható fellépései

Milyen fellépések várnak a kórusra 2019 első félévében Budaörsön és Budapesten? - kérdeztük Krasznai Gáspár karnagy úrtól. Íme, a válasz.
tovább »

Görgey Artúr tábornok - felolvasó előadás

A budaörsi költő és irodalmi-történelmi műsorok fáradhatatlan kitalálója, Siklós Endre, ismét különleges előadásra vár minket márciusban: Kerékgyártó László György Görgey tábornokról írt könyvének olyan bemutatását, amely mindig kiemelkedővé tesz egy ilyen eseményt. Budaörsi "civil szereplők" adják hangjukat, hitüket a könyv mondanivalójának. Lehet, hogy velünk eddig tévesen ítéltették meg Görgey Artúrt?
tovább »

Az anyanyelv nemzetközi napján

1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ikét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára. A kutatók szerint kb. 3000 nyelvet fenyeget a kihalás veszélye - de hazánkban is nagyon kell vigyáznunk gyönyörű magyar nyelvünkre, amely környezetében egyedülálló és ezért is nagy érték!  
tovább »

A múlt tisztelete - a Magyar Történelmi Szalon programjai

A Magyar Történelmi Szalon közzétette tervezett programjait egészen júniusig. Az első lesz a Budai Királyi Palota történetének megismerése február 27-én, majd ezt minden hónapban követi egy-egy figyelemreméltó esemény, pl. a régen várt képoszlop újbóli felállítása az Alma utcában március 25-én. Érdemes megismerni a kínálatot!
tovább »

Józsa Judit kerámiaszobrász bemutatja alkotásait

Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, a Magyar Kultúra Lovagja a Budaörsi Polgári Kaszinó 2018. novemberében megtartott lenyűgöző és felejthetetlen előadásán ajánlotta fel, hogy ez év tavaszán személyesen tárlatvezetést tart kiállítótermeiben.
tovább »

Történet az utolsó szerelemről a Latinovitsban

Történet az öregségről és a fiatalságról, az utolsó szerelemről – fanyar humorral, parádés szereposztásban.Tegnap este február 17-én vasárnap új színdarab bemutatójára került sor, amely a Latinovits színház és az Orlay stúdió közös munkájaként került a nézők elé. Hanif Kureishi regényéből készült adaptációt színpadra alkalmazta Török Tamara rendezte Deák Krisztina.
Két öreg barát, két híres színész hétköznapjait mindenestül felforgatja egy fiatal lány. Az egyikük a mennyországban érzi magát vele, a másikuk életét pokollá teszi.


tovább »

Kérdések és válaszok

A Latinovits Színház új igazgatója Berzsenyi Bellaagh Ádám pályázatában azt a nem könnyű feladatot vállalta, hogy az elkövetkezendő öt színházi évben terveit valóra váltva a színdarabok kiválasztásával minden nézői igényt kielégít. Ennek a tervnek megvalósulása képen a múlt esztendőben számos új színdarabbal örvendeztette meg közönségét közöttük a gyerekeknek szóló Lázár Ervin meséjének színpadi változatával, a Négyszögletű Kerek Erdővel.
tovább »

Der Talisman

Különleges alkalom, hogy eredeti német nyelven nézhetjük meg az osztrák szerző, Johann Nepomuk Eduard Ambrosius Nestroy (7. Dezember 1801 Wien - 25. Mai 1862 Graz) zenés darabját. Regisztrálni itt lehet: info@heimatmuseum.hu!
tovább »

Latinovits Színház 2019.márciusi műsora

A Latinovits Színház márciusi műsorán újdonság a februárban bemutatott Vénusz cimű szindarab és a bemutatásra váró Elektra. Mindkét szindarab komoly érdeklődésre tarthat számot. A szellemidézés következő színésznője Bara Margit, akire még nagyon sokan emlékeznek. A Négyszögletű kerek edő mesejáték, a Liliomfi valamint a Karnebál továbbra is várja nézőit.
tovább »

2018 - Rekordévet zárt a Sapszon Kórus

A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórusnak 2018-ban minden idők eddigi legnagyobb számú, összesen huszonkét fellépése volt, ebből tizenkettő Budaörsön, négy a fővárosban, öt külföldön és egy határon túli magyar településen valósult meg, összesen tizenöt helyszínen.
tovább »

Kányádi Sándor Emlékest (1929-2018)

Meghívott díszvendég a költő felesége, Magdi néni, bevezetőt mond Benedekffy Kató operaénekes, Kányádi Sándor unokahúga. Ideje és helye: 2019. 02.21. csütörtök este 18:30, a budaörsi PostART kulturális színtér (a Clementis utca - Ébner köz sarkán) 


tovább »

Orvoslás a festészetben - JMMH

Balázs Dóra, az ARTmargók blog szerzőjének előadása 2019. február 25-én 19 órakor a budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban. "A gyógyítás tudománya és a művészet sokkal szorosabb kapcsolatban állnak egymással, mint azt elsőre gondolnánk."
tovább »

Mikkamakka visszajött

És milyen szerencse, mert leleplezi Zordonbordon hamisságát, eloszlik kis barátainak félelme és már együtt bukfencezhetnek vidáman mindannyian a végtelen időkig ... Lázár Ervin örök érvényű meséjét mutatta be a Budaörsi Latinovits Színház.
tovább »

Hazánk tündöklő koronája, dicső Budánk!

Seremetyeff-Papp János restaurátorművész tart vetített képes előadást „A Budavári Királyi Palota és a Várnegyed – képek, életképek” címmel a budaörsi Jókai Művelődési Házban, a Magyar Történelmi Szalon szervezésében. Időpont: 2019. február 27. szerda 18 óra.
tovább »

Az alkotás örök és állandó örömforrás

Márkus József kiállítás - megnyitójára sokan eljöttek a Heimatmuseumba. A művész szerepelt a 2018-as Passióba, így karült kapcsolatba az intézmény munkatársaival.


tovább »

Fotókiállítás a PostArtban

Január utolsó napján 31- én  a PostArt kulturális színterében Csoma Gergely fotóművész kiállítására került sor. A kiállítást Siklós Endre szorgalmazta, aki mint elmondta köszöntőjében, nagyra értékeli a művész munkásságát és a csángó magyarokról készített fotóit érdemesnek ítéli arra, hogy azt a nagyközönség elé tárják.

 
tovább »

A négyszögletú kerek erdő

 Gyerekkorunk  mese mondójának  Lázár Ervinnek A négyszögletű kerek erdő meséjét vitte színre a Latinovits Színház ,melynek  bemutatója 2019. február 2-án lesz. Rendezője Simon Balázs és a társulat
tovább »

Latinovits Színház 2019. februári műsora

Február hónapban két bemutatót is láthatunk a Latinovitsban. Az egyik Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdő című gyerekeknek szóló  mesejátéka, a másik kizárólag felnőtteknek szól a Vénusz melynek premierje február 17-én lesz.
tovább »

Nem kié: mindenkié!

Ne arról szóljon a századik gyásznap Adyért, hogy kié volt, hova tartozott, hova húzott!  Isten kezében az ítélet. De vegyük kezünkbe a verseskötetét, olvassuk őt, vagy hallgassuk a verseket rádión vagy netán a régi fekete lemezeken, ahogy Mensáros és Latinovits tudta…
tovább »

NAPI VERS: Finita...

.
tovább »

40 éve...4 éve.. és most - kiállítás a Heimatmuseumban

Márkus József festőművész kiállítása nyílik meg január 31-én 18.00 órakor a budaörsi Heimatmuseum Látványtárában. "Művészetében ötvöződnek a természet organikus formái a látásmódjában megfogalmazódó különleges absztrakciókkal, a japán fametszetek világa az európai avantgárd hatásokkal." A képeket április 12-ig tekinthetjük meg a múzeum nyitvatartási idejében.
tovább »

A lantművész: Szabó István

Siklós Endre Arcélek sorozatának negyedik állomásaként tegnap este a PostArtban Szabó István lantművész immáron sokadszor gyönyörködtette a hallgatóságát, miközben értékes információval gazdagította azok tudását, akik érdekelődnek a XV. -XVI. század zenei műfaja és története iránt.

 
tovább »

Ady Endre otthona

A nagy költő és író (mert írónak is tartotta magát), aki verseivel és publicisztikáival, novelláival, tanulmányaival nem csak az irodalmi állóvizet rengette meg, akit többen imádtak, mint ahányan semmibe vettek, csak élete legutolsó szakaszában mondhatta magáról azt: otthon vagyok. Halálának századik évfordulóján ezzel a kis összeállítással emlékezünk lánglelkű költőnkre.
tovább »

1919. január 27-én hunyt el Ady Endre

Nagy költőnk, Ady Endre halálának 100. évfordulóján Juhász Ferenc: Ady Endre utolsó fényképe című versével is tisztelgünk nagy költőnk emléke előtt: 

Fáj az istent roncsokban látni,
a kozmosz-szívűt a művén merengni.
Így nem pusztulhat el akárki,
kalapján hervadó virággal...

tovább »

Látva és lélekkel tapintva

Siklós Endre (Művészet a Nemzetért Alapítvány) Csoma Gergely fotóművész moldvai csángókról szóló kiállítását hívta Budaörsre. Megnyitó a PostART-on: 2019.01.31-én, csütörtökön este, 18:30-kor. A kiállítás február 1- 17-ig tekinthető meg.
tovább »

Miért kellene mindenkinek naponta olvasnia?

Mikor volt utoljára, hogy elolvastál magadtól egy könyvet vagy egy hosszabb újságcikket, netán egy elemzést? Most ne a facebook-frissítésekre gondolj, vagy arra, hogy a kádban ülve elolvasod az illatosító használati utasítását… Ha egy ember soha nem olvas, számtalan dolog marad ki az életéből!
tovább »

Miért nem lehet többé Központ a Jókai?

A Jókai Mór Művelődési Központ hivatalosan ezután Művelődési Házként kell, hogy szerepeljen, mivel az új kulturális törvény szerint nem teljesíti a művelődési központhoz szükséges követelményt, amely legalább öt alapszolgáltatás elvégzését írja elő. Kicsit körbejártuk ezt a témát és kiderült: vannak olyan kötelező közművelődési alapszolgáltatások, amit minden önkormányzatnak meg kell szerveznie, de lehetősége van akár többet is vállalni, ha akar…


tovább »

A Magyar Kultura Napja

1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban - a kézirat tanúsága szerint - e napon fejezte be a Hymnus megírását.
tovább »

A tizedes meg a többiek - a Magyar Kultúra Napján

Január 22-én, kedden este 19.30-kor a méltán legendás, nagyszerű magyar háborús vígjátékot vetíti le az érdeklődőknek a budaörsi PostART. Mennyit nevettünk rajta éveken keresztül! A fiataloknak ragyogó alkalom, hogy megismerjék és élvezzék a sajnos azóta elhunyt csodálatos magyar színészek játékát!
tovább »

Mit kínál a Kultúra Napja Budaörsön?

Aki egy nagyon különleges, mondjuk "arab" délutánra vágyik és szereti a kivételes, hatalmas energiákat felvonultató színészi alakításokat - na meg persze az állandó énekbeszédet (közben akár gyümölcsöket majszolva vagy leheveredve), az ne hagyja ki a Budaörsi Latinovits Színház AZ ARAB ÉJSZAKA c. előadását a magyar kultúra napján, január 22-én, sajnos délután!
tovább »

Kaszás Attilára emlékeztünk

Kaszás Attilára emlékeztünk tegnap este a Zichy kávézóban. A Szellemidézés több éve töretlenül népszerű rendezvénye már nem az Adler kávéházban várja a közönségét, hanem a Zichy kávézóban. A helyiség barátságos légköre jó helyszín, de tegnap este bizony az aránylag kis alapterületű kávézó majdnem kicsinek bizonyult, hiszen sokan jöttek el meghallgatni a visszaemlékezést
tovább »

Arcélek: bemutatkozik Szabó István lantművész

A budaörsi művész csodálatos lantjátékát már számos előadáson élvezhettük, emberi arcával a mostani beszélgetésen ismerkedhetünk meg, beszélgetőtársa Siklós Endre. Zenés bemutatkozás a PostART-on  2019.január 24-én 18.30-kor.
tovább »

A sötétség hatalma

A Latinovits Színház 2017-ben tűzte először műsorára Lev Tolsztoj: A sötétség hatalma című művének színpadi változatát, melyet Alföldi Róbert rendezett. A nem mindennapi témát feldolgozó Tolsztoji mű megtekintése korhatárhoz kötött, ami már eleve felkelti a közönség kíváncsiságát. A színdarab számos előadást megért itt a Latinovitsban Következő előadás időpontja: 2019. február 25.
tovább »

Latinovits Színház 2019.január és február havi műsora

Az új esztendő első két hónapja sem marad színházi előadás nélkül. A nagysikerű Egerek és emberek, a Karnebál vagy a Sötétség hatalma újból előadásra kerül. Január 16-án a Zichy kávézóban Kaszás Attilára emlékezünk. A gyerekeknek a Négyszögletű kerek erdő és a Békakirály újdonság lesz, míg a felnőttek az Arab éjszaka varázslatos világába merülhetnek el január 23-án.

 
tovább »

Visszatérnek a sikeres sorozatok a JMMK-ban

Babaszínház, Csokibár, Kapcsolatok, zenés nyugdíjas est, Világjárók ... kell-e tovább sorolnunk a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ népszerű programjait. Összeszedtük a januári lehetőségeket!
tovább »

Téli időtöltések régen

A budaörsi földművesek keményen dolgoztak az év nagyobb részében. A téli időszakban sem tétlenkedtek, de azért a hideg hónapokban több idő jutott a pihenésre, szórakozásra, mai szóhasználattal élve: a kikapcsolódásra.
tovább »

Vízkereszt, avagy a Háromkirályok napja

Eleink január első napjaiban ugyancsak túl voltak a karácsony meghitt ünnepén és a táncos, vidám szilveszteren. Ebben az időszakban nem sok munka akadt az állatok ellátásán kívül, legfeljebb a nagy hóval kellett megbirkózni. Megoldásként szekérre lapátolták és kivitték a határba.
tovább »

Az újév első napja régen

"Midőn éjfélkor mordályok dörrenése hírdette, s a templomtoronyból harangzúgás köszöntötte az újesztendőt, a sötétben fel-felbukkanó alakokat lehetett látni...' Hogy hogyan töltötték az újév első napját régen a budaörsiek, arról Michael Ritter  1996-ban kiadott „Egy naptári év szokásai Budaörsön” c.könyvében olvashatunk.
tovább »

Szilveszteri hagyományok, népszokások

Szinte minden országnak megvannak szilveszteri hagyományai, ősidők óta fontos szerepet kap az Ó év búcsúztatása. A babonák széles skálája is a szilveszter ünnepéhez kötődik. Ekkor teszünk fogadalmakat, bízva abban, hogy fogadalmaink valóra váltásával elérjük álmainkat, sikereinket.
tovább »

Kiállítások a Heimatmuseumban 2019-ben

Márkus József festőművész kortárs kiállítása és csodálatos hartai sváb bútorok várnak minket a jövő év első felében az Év Tájháza díjjal kitüntetett budaörsi Heimatmuseumban.
tovább »

PIANISSIMO! DUÓ igazi zenei csemegével indul a 2019-es év Budaörsön

Szakcsi Lakatos Béla, a világhírű, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas jazz-zongorista és Müller Péter Sziámi,  a jól ismert, Köztársasági Érdemrenddel és Párhuzamos Kultúráért díjjal kitüntetett költő énekes, színpadi szerző egyedi koncertet ad a Jókai Mór Művelődési Központban (Budaörs, Szabadság út 26.) január 4-én este 7 órakor. Jegyek ebben a pillanatban még kaphatók!
tovább »

A láz - Ne félj, kicsim, nem lesz baj!

A történet a valóságban játszódott le a Dévai Szent Ferenc Alapítvány dévai gyermekotthonában néhány évvel ezelőtt.
"Édes istenem, mit csináljak? Hűtsem? Melegítsem? Ölelgessem? Puszilgassam?"
tovább »
Rovat legfrissebb hírei
 • Miért éppen Ázsia? Beszélgetés Dr.Kapitánffy Krisztinával »
 • A Bibliáról mindenkinek »
 • A Kárpát-medence kerámiaművészete - hézagpótló könyvsorozat »
 • Latinovits Színház 2019.áprilisi műsora »
 • Egy nagyszerű színésznő: Bara Margit »
 • Görgey - monodráma a PostART-on »
 • Színházi műsor 2019. április »
 • Irodalmi est a Városi Könyvtárban »
 • A Budaörsi Sapszon Kórus várható fellépései »
 • Görgey Artúr tábornok - felolvasó előadás »
 • Legfrissebb képtárak

  Beszökött a télbe a tavasz

  Beszökött a télbe a tavasz. Mint egy rakoncátlan kamasz... Nem tiszteli az idősebbet, Aki erejéből elveszített SL

  Fényben nőtt fűszál-létem

  Siklós Endre új könyvének bemutatója 2018.dec.16. Ifjúsági Klub. Kép: Novák György
  Ajánlások
  • curver
  • gazdapiac

  Helyi dolgok...

  Molinó készítés Budaörsön a Dicentránál!

  Szállás Budaörs
 • Magdi Panzió

 • Éttermek Budaörs
 • Fenyő Étterem
 • Magdi mama kiskonyhája
 • Aromi Ristorante Italia - Olasz étterem, pizzéria Budaörs szívében
 • ABS Bowling & Pub

 • Látványosság, szabadidő Budaörs
 • Városi Régészeti Kiállítás
 • Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Heimatmuseum Budaörs

 • Helyi vállalkozások, szolgáltatások Budaörs
 • Izsold-Car Karosszéria-javítás
 • Buliszerviz
 • Budaörsi Ingatlanszövetség
 • Völgy 2000 Kft.
 • Horváth Kereskedelmi kft.

 • Civil szervezetek Budaörs
 • Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport
 • Régiségbúvár Egyesület
 • BUDAÖRSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG
 • BUDAÖRSI DIÁK SPORTEGYESÜLET (BDSE)
 • CBE, BUDAÖRSI CUKORBETEG KLUB EGYESÜLET

 • Közösségek Budaörs
 • Budaörsi Római Katolikus Egyházközség

 • Sport Budaörs
 • Zendo Budaörs Egyesület
 • ABS Sportcentrum
 • BSC Labdarúgó Szakosztály
 • Liver FC Budaörs
 • Úszásoktatás Budaörsön