• Fenyő Étterem
 • Hirdessen minálunk

Rovatok:

Pest megye Budaörs Helytörténet

Helytörténet

Helyi történetek, mesteremberek szokások, épületek, érdekességek

A Heimatmuseum ajánlja

A ránk váró szép tavaszi napokon és nyáron is színes, érdekes programokkal vár minket a budaörsi Bleyer Jakab Heimatmuseum. A hagyományok ápolása, a német nyelv használata, gyakorlása, katolikus hitünk megélése is fontos ezeken az ajánlott eseményeken.


tovább »

Tavaszi Ifjúsági Németi Nemzetiségi Napok

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat Budaörs Város Önkormányzatának anyagi támogatásával idén is megrendezte a majd két évtizedes múlttal büszkélkedő Tavaszi Ifjúsági Németi Nemzetiségi Napok rendezvénysorozatot. A budaörsi óvodákkal és iskolákkal együttműködve 2019-ben több, mint 1200 tanuló ismerkedhetett meg a helyi német nemzetiségi kultúra sokszínűségével.
tovább »

Felállítják a Szőlős Madonna képoszlopot

A képoszlop fülkéjében Mária és Jézus alakja látható, amint a Szűzanya szőlőfürtöt nyújt Fiának (Petrás Mária alkotása). Az ünnepélyes avatásra és megáldásra Gyümölcsoltó Boldogasszony Napján, 2019. március 25-én 17.00 órakor kerül sor az Alma u. 4. előtt. Ezt követi az ünnepi műsor és fotókiállítás Vadas Csenge képeiből a budaörsi Ifjúsági Klubban 18.30-kor.
tovább »

25 éves a budaörsi Mindszenty Iskola - öregdiák-találkozó

2019. március 1-én 17 órától "öregdiák-találkozó" lesz a Mindszenty József Római Katolikus Iskola és Óvoda aulájában a 25 éves jubileumi programsorozat keretében. Aki teheti, adja át volt diáktársainak a meghívót! A régi és új tanárok is nagy szeretettel várják volt tanulóikat vidám játékokkal, finom falatokkal!


tovább »

A régiek tudtak spórolni

Ma a sokat emlegetett „fogyasztói társadalom” tagjaiként sokan abba a hibába esnek, amit a reklámok sugallnak – „Vedd meg, használd és dobd el!” Néhányan azonban még vagyunk azok közül, akik megtanulták a takarékos életmódot.
tovább »

Megújul a budaörsi templom tornya

Láthatóan kezdetét vette a budaörsi katolikus templom főhomlokzatának és tornyának renoválása. Reményeink szerint legkésőbb Úrnapjára, június 20-ra el is készül.
tovább »

Egy ház a Templom téren

Azok számára, akik a 70-es években költöztek Budaörsre, megszokott látvány a gyógyszertár melletti „zöld ház”. E ház történetéről Fehérné Klára mesélt, aki részt vett az alapozástól a beköltözésig, ma ismét a ház lakója és közös képviselője. Éppen a ház adminisztrációjával foglalkozott, amikor felkerestem.


tovább »

Herwerth István menekülése a pokolból

1945. február 13-án véget ért Budapest ostroma. A Vár alatt lévő sziklakórházban sebesült katonák várták sorsuk jobbra fordulását. Azt most már tudjuk, - amiről évekig nem beszéltek, - hogy mi lett a fogságba esettek végzete. Egy budaörsi fiatalember a csodával határos módon megmenekült. Felesége, az azóta már elhunyt Hefner Borbála mesélte el a megrázó történetét.


tovább »

Tedd a jót és légy vidám!

Ez volt a budaörsi Mindszenty Iskolába járó gyerekek és tanárok jelmondata 25 éven át. A szép jubileum alkalmából március 1-én, pénteken  17.00 órától várják az iskola régi diákjait a mostani (és a régi) tanárok: beszélgetésre, emlékezésre, játékos együttlétre. Aki hallja, adja át!
tovább »

Batyusbál 2019

A farsangi időszakból nem maradhatott ki a batyusbál, így volt ez régen és így van most is. Igazán ráillik:”Ha jöttök, lesztek, ha hoztok, esztek”. A Binkerlball többek között azért népszerű, mert egy jó alkalom arra, hogy találkozzanak az ismerősök, együtt eltöltsenek néhány vidám órát.


tovább »

Eleink ételei: Hagymatorta

A hagymatortának vagy lepénynek sokféle változata ismert. Kedvelt és kiadós sütemény, az év minden szakában elkészíthető, mert vöröshagyma mindig akad a háznál, aminek még tavasszal sem megy fel az ára.


tovább »

A budaiföld bányászok és piktortégla-készítők

Régen, ez a napjainkra kihalt foglalkozás összetartozott. Ugyanis a fehér agyagot, más néven a budaiföldet, a bányászok produktumát a piktortégla-készítők dolgozták fel. Sok budaörsinek adott munkát, megélhetést ez az iparág. Budaörs hegyeiben ma is láthatunk elhagyott piktortégla üregeket. Oda bemerészkedni szigorúan tilos és életveszélyes.


tovább »

Az első német bevándorlók

Tizenkét- tizenhárom generációval ezelőtt, a XVIII. sz. elején német bevándorlók érkeztek Budaörs puszta földjére. Hazájuktól távolra kerülve, az új faluközösség életében bizonyára jelentős eseménynek számított az első kisgyermek világra jötte.


tovább »

Egy kihalt szakma nyomában

Mindössze néhány évtizedet kell visszamenni az időben és számos kihalt szakmát fogunk találni. Még magam is emlékszem gyermekkoromból a drótostótra, vagy a vándorköszörűsre, akik házaltak és megjavították az edényeket, megélesítették a késeket, ollókat.
tovább »

A budaörsi németek kitelepítésének 73. évfordulója

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata 2019. január 20-án, vasárnap megemlékezést szervez a magyarországi németek 1946-ban Budaörsön megkezdett kitelepítésének 73. évfordulója alkalmából. A tervezett program...
tovább »

Emberek az embertelenségben

"Az embertől otthonát, környezetét, faluját, házát, földjét, kenyerét, vizét emberségesen elvenni nem lehet." 73 évvel ezelőtt magyar írók és értelmiségeik tiltakozó állásfoglalást jelentettek meg a Magyar Nemzetben, miután egy nap múlva megkezdődött a magyarországi németek tömeges kitelepítése.


tovább »

Babonák, hiedelmek, tiltások, szokások régen

Ma már egyre kevesebbet ismerünk a régi hiedelmekből, pedig eleink életében szinte egy nap sem telt el nélkülük.  Ismertek közmondásokat az időjárásra, az ünnepekre, az emberi tulajdonságokra. A közmondást könnyen megkülönböztetjük a babonától, az előbbi maradt időtálló. Ma már mosolygunk rajtuk, pedig néhányban van bölcsesség, megfigyelés.
tovább »

A BNNÖ év eleji megemlékezései, programjai

Kitelepítési megemlékezés, sváb hagyományos disznóvágás, farsangi batyusbál és új kiállítás a Heimatmuseumban. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.
tovább »

Szent Márton képoszlop anno ...

Az Aradi utca és Babér utca sarkán állt egy üres képoszlop. A fülke felett az 1931. évszám látható. Utcarendezés közben – 1997-ben – az árokban kötött ki, de szerencsére volt, aki megmentette. Gvárdián Ferenc készített bele kerámiát Szent Mártonról. Jártunk már arra? Megható a történet...
tovább »

Német Nemzetiségi Kulturális Gálaműsor Szigetszentmiklóson

A 19. Német Nemzetiségi Regionális Kulturális Gálának Szigetszentmiklós adott helyet. Itt találkoztak Pest, Heves és Nógrád megye énekesei, zenészei, táncosai és több száz érdeklődő. Ritter Imre nénet nemzetiségi országgyűlési képviselő a nemzetiségek megnövekedett támogatásáról beszélt és kérte, éljenek is a lehetőségekkel.
tovább »

Ein lustiger Nachmittag - vidám sváb délután

A PostART várja a sváb zene és tánc kedvelőit egy zenés-táncos délutánra november 17-én, szombaton 15.00 órától. A zenét a Budaörsi Fúvószenekar szolgáltatja. A belépés ingyenes.
tovább »

Imádságos szertartások Mindenszentek napján

November 1-én Budaörsön a római és a görögkatolikus egyház tagjai imádsággal, az emlékművek és sírok közös látogatásával, templomi szertartásokkal emlékeznek halottaikra. A pontos időpontokat és helyszíneket itt találják:
tovább »

Pro Cultura Minoritatum Hungariae 2018

Magyarországi nemzetiségek kulturális tevékenységéért díjat kapott Tóth Györgyné Bencze Mária Budaörsről. Sokan régről ismerjük és szívből gratulálunk neki ehhez az elismeréshez!

tovább »

23. Svábbál Budaörsön

Hétfőtől, okt. 29-től már megvásárolhatóak a jegyek (3500 Ft-ért) a Heimatmuseumban (Budaörs, Budapesti út 45.) a hagyományos budaörsi svábbálra. A zenét a Szomorer Jungs Kapelle szolgáltatja, a jó hangulatot pedig a vidám résztvevők.
tovább »

1956 - budaörsi kortanúk visszaemlékezései

Filmvetítéssel egybekötött pódiumbeszélgetés az 1956-os forradalomról 2018. október 25-én 15.00 órakor a budaörsi Heimatmuseumban (Budapesti út 45.) Ezt követően koszorúzásra várja az emlékezőket a Heimatmuseum és a Széchenyi Baráti Kör.

tovább »

Év Tájháza díjat kapott a Bleyer Jakab Heimatmuseum

A budaörsi német nemzetiségi múzeumnak már az alapításakor fő célja volt a budaörsi svábság hagyományos kultúrájának megőrzése, de az idők során a tudományos kutatómunka, a kiállítások és rendezvények szervezése, a hagyományőrzés és a hagyományátadás is egyre inkább előtérbe került.
tovább »

Első Budaörsi Oktoberfest

A Szent Benedek Iskola udvarán és rendezésében kétnapos rendezvény várja a vendégeket október 12-13-án. Első nap délutánján a BNNÖ és a Heimatmuseum szervezésében ingyenes fúvószenei koncertet, gyerektáncházat és kézműves foglalkozást élvezhetnek a vendégek, míg 13-án nem  maradhat el a sramlizene és a finom falatok sem! Mindenkit szeretettel várnak!
tovább »

Egy név a Katonai Temetőben

Legtöbben a híradásokból tudjuk, hogy szeptemberben német és magyar katonák munkálkodtak a Budaörs-Budakeszi határában lévő katonatemetőben. Már nem először jönnek el, átfestik a neveket, megjavítják a sírköveket.
tovább »

A szeptemberi Stammtisch

Időről időre egy kis társaság gyűlik össze a Heimatmuseumban. Ők a Stammtisch, vagyis a Törzsasztal tagjai. A beszélgetés német nyelven folyik, sokan a Mundartot ( a régi budaörsi anyanyelvet) használják. Általában meghívott vendég is érkezik. Ezen az estén Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője, Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának elnöke jött el.
tovább »

Zarándokútra megyünk Makkosmáriára

Szeptember 30-án tartják a Budaörshöz közeli, makkosmáriai Mária-kegyhely búcsúját, a püspöki szentmise 10.30-kor kezdődik. A szép hagyományt felelevenítve reggel 9-kor találkoznak a hívek és egy szép kirándulásra vágyók a Templom téren - kiegészülve a Mindszenty Iskola diákjaival -, hogy együtt menjenek gyalogosan, a hegyeken át, a kb. 6,5 km-es útra. Mindenkit szeretettel várunk!
tovább »

Ritter György könyvbemutatója a Heimatmuseumban

A Jakob Bleyer Heimatmuseum Fiatal Kutatók és eredményeik címmel meghirdetett szabadegyetemi sorozatában a solymári Ritter György mutatta be tanulmányát az érdeklődőknek. Nem csak bemutató volt, hanem előadás is egyben,mint ahogyan ezt a szerző is kihangsúlyozta.
tovább »

Kézműves Borok Háza

Érdekes a ház, hát még a tulajdonosa… Olyan ember, aki előbb megtagadta, hogy borász apja nyomdokaiba lépjen, majd élete főművévé - és missziójává – varázsolta a borászatot.
Szentesi József budaörsi borász, a Borászok Borásza kitüntető cím örökös birtokosa. Életútjáról budaörsi pincéjében beszélgetünk.

tovább »

Adománygyűjtés egy sváb képoszlopért Budaörsön

"Azon nemzet, amelyik emlékeit veszni hagyja, az a saját sírelmékét készíti és az vesztesége az egész emberiségnek." Ezek Ipolyi Arnold szavai, 19. században élt magyar polihisztor püspöké, aki a magyar művészettörténet egyik úttörője.
tovább »

Ősz a megújult Heimatmuseumban

Csak akkor érezzük, milyen értékek tulajdonosai vagyunk, ha már nem magától értetődő, hogy része életünknek - írja az igazgatónő, Dr. Gajdos-Frank Katalin. A múzeum ezen az őszön is sokat tesz az értékek megmentéséért: két könyvbemutató, Budaörs-terem és "Kindermuseum" várja az ide látogatókat. De kedvezményes német nyelvtanfolyam is indul szülőknek!
tovább »

A türelem dicsérete

Hát, drága högyek! Érezték már valaha, hogy Önök fontosabbak, mint a papok meg a püspökök? Pedig ezt a Szentatya állítja, én csak őt idézem. Vajon miért mond ilyeneket a pápa? - mondta szentbeszédében Pintér Gábor érsek, apostoli nuncius a budaörsi Kőhegyi Kápolna búcsúján.
tovább »

Termény betakarítás, szüret régen

Egykoron a gazdák és gazdaasszonyok akkor látták biztosítva a család téli élelmezését, ha őszre már megtelt a spejz a lekvárokkal teli köcsögökkel. A padláson kiterítve száradt a dió, vászonzacskókban, kisebb zsákokban állt a szárazbab. A háznál lévő pincében elkerített helyen homok között tárolták a sárga- és fehérrépát. Ott kapott helyet a krumpli is, vagy vermet ástak neki. A nyáron még szorgalmasan tojó tyúkok tojásait meszes vízbe tették a téli hónapokra. A szérűskertekben boglyákban állt a széna, szalma.
tovább »

A Kőhegyi Kápolna búcsúnapja

Szeptember 8-án reggel 10 órakor kezdődik a szentmise a Kőhegyi kápolna 100 éves hagyományra visszatekintő búcsúnapján a Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítvány szervezésében. Az országos érdeklődésre számot tartó eseményre reggel 9 órakor indul a körmenet a budaörsi Nepomuki Szent János templomtól.

tovább »

Szabadegyetem a Heimatmuseumban: Katedra, kréta, vöröscsillag

Rózsásné Kubányi Andrea kutató húsz interjúalanya közül sajnos többen már nem élnek, néhányuk életútja pedig az egykori tanár gyermekei által válhatott közkinccsé. Könyvbemutató: 2018. okt.11. 16.00 órakor.
tovább »

Szabadegyetem a Heimatmuseumban: Hazáink

A második világháború utáni német és magyar kényszermigrációs sorsokról szól Ritter György előadása. Könyvének címe: Hazáink – Német és magyar kényszermigrációs sors a második világháború utáni Magyarországon. Időpont: 2018. szept.13.
tovább »

Könyvbemutató a Városi Könyvtárban

A gr.Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár a nyári szünet utáni első rendezvényét szeptember 5-én, a szokásos szerdai napon tartja, 18.30-as kezdéssel.A svábok az új hazában és a Sváb örökségünk c. könyveket mutatják be. A könyvek megvásárolhatók a helyszínen kedvezményes áron.
tovább »

Budaörs iparosai a harmincas években

Elődeink 1932-ben egy almanachban összegyűjtötték a járásokban működő iparosokat, mesterembereket. Nem csak felsorolást olvashatunk, hanem röviden feljegyezték a szakmai adatokat és a családi vonatkozásokat is.
tovább »

Jöjjön ki Törökbálintra

Sváb zenés est a szomszédunkban.
tovább »

Aratás régen

A népélelmezésben kiemelt helyet foglaló búza a legrégibb termesztett növényeink közé tartozik. A búzát „élet”-nek nevezték, ezzel is kiemelve fontosságát. Az aratást Péter-Pál napja környékén kezdték meg.
tovább »

Régi idők budaörsi focija

Régen a fiúknak legkedveltebb játéka a foci volt. Rongylabdával kezdték, aztán később bőrfoci is került a nagyobbaknak, az már komoly értéknek számított. Sokan elmentek a vasárnap délutáni mérkőzésekre, igazi közösségi tér volt egykor a futballpálya.
tovább »

Feri fényképét Kohlstettenben őrizték

Aki fent van a Facebookon, azt néha ismeretlenek is bejelölik. Ilyen esetben legjobb a bejelölőt törölni. Engem is bejelölt Helmut Anton Zirkelbach. Ő ismeretlen volt számomra, de a neve alapján biztos voltam benne, hogy köze van Budaörshöz.
tovább »

A budaörsiek régi doktora

Még ma is sokaknak ismerősen cseng Schäffer Mihály neve. Az egykori község orvosa volt ő a háborút követő elűzetésig. A hivatásukat szerető, maradéktalanul helytálló és talán még az előírtakon túl is teljesítő emberek közé tartozott. Őrizzük meg emlékét még egy darabig. Megérdemli.
tovább »

Barackünnep Diósdon

Tisztelt Német Nemzetiségi Egyesületek !
A Német Hagyományőrző Egyesület – Diósd, szeretettel hívja Önöket
A Diósdi Barack Ünnepe kiállítására
2018. július 21.-én szombaton,17 órától , a Kápolna kertbe

tovább »

Egy felejthetelen zarándoklat Altöttingben

Glaube stiftet Gemeinschaft und überwindet Grenzen/A hit közösséget teremt és legyőzi a határokat... Mivel a zarándokok nagy része németországi területekről jött és közülük is sokan az egykori bánáti területekről származtak, ezért külön örültem, hogy témámmal megismertettem velük a budaörsi és a magyarországi németek sorsát is.
tovább »

Munkásságát elismerte a nagyvilág

Müller György 1917. október 13-án született Budaörsön és 2004. december 23-án hunyt el Lipcsében. E két dátum között egy küzdelmes, de eredményes és gazdag életút rejlik
tovább »

Könyvbemutató a Heimatmuseumban

Újabb helytörténeti kiadványt vehet a kezébe a kedves olvasó, amely Budaörssel kapcsolatos. Szerzője Bradean-Ebinger Nelu egyetemi tanár, címe: Der Einsiedler von Budaörs (A budaörsi remete)
tovább »
Rovat legfrissebb hírei
 • A Heimatmuseum ajánlja »
 • Tavaszi Ifjúsági Németi Nemzetiségi Napok »
 • Felállítják a Szőlős Madonna képoszlopot »
 • 25 éves a budaörsi Mindszenty Iskola - öregdiák-találkozó »
 • A régiek tudtak spórolni »
 • Megújul a budaörsi templom tornya »
 • Egy ház a Templom téren »
 • Herwerth István menekülése a pokolból »
 • Tedd a jót és légy vidám! »
 • Batyusbál 2019 »
 • Legfrissebb képtárak

  A budaörsi Kőhegyi Kápolna búcsúja

  2018. szept.8-án, Szűz Mária születésnapján (Kisboldogasszony napja) zarándokoltak fel a hívek a Kőhegyre a hagyomány szerinti ünnepi szentmisére. A szentbeszédet Pintér Gábor érsek atya, apostoli nuncius tartotta.
  • curver
  • gazdapiac

  Helyi dolgok...

  Molinó készítés Budaörsön a Dicentránál!

  Szállás Budaörs
 • Magdi Panzió

 • Éttermek Budaörs
 • Fenyő Étterem
 • Magdi mama kiskonyhája
 • Aromi Ristorante Italia - Olasz étterem, pizzéria Budaörs szívében
 • ABS Bowling & Pub

 • Látványosság, szabadidő Budaörs
 • Városi Régészeti Kiállítás
 • Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Heimatmuseum Budaörs

 • Helyi vállalkozások, szolgáltatások Budaörs
 • Izsold-Car Karosszéria-javítás
 • Buliszerviz
 • Budaörsi Ingatlanszövetség
 • Völgy 2000 Kft.
 • Horváth Kereskedelmi kft.

 • Civil szervezetek Budaörs
 • Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport
 • Régiségbúvár Egyesület
 • BUDAÖRSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG
 • BUDAÖRSI DIÁK SPORTEGYESÜLET (BDSE)
 • CBE, BUDAÖRSI CUKORBETEG KLUB EGYESÜLET

 • Közösségek Budaörs
 • Budaörsi Római Katolikus Egyházközség

 • Sport Budaörs
 • Zendo Budaörs Egyesület
 • ABS Sportcentrum
 • BSC Labdarúgó Szakosztály
 • Liver FC Budaörs
 • Úszásoktatás Budaörsön