• Fenyő Étterem
 • Hirdessen minálunk

Rovatok:

Pest megye Budaörs Helytörténet

Helytörténet

Helyi történetek, mesteremberek szokások, épületek, érdekességek

Megújul az I. világháborús budaörsi emlékmű

Krisztus karjaiba hanyatló katona - megszokott látvány az arra járóknak a budaörsi római katolikus templom mellett. Örömmel látjuk, hogy megtisztul, megújul az 1925-ben közadakozásból felállított emlékmű. Anyaga mészkő, a restaurátor szerint valószínűleg a két világháború között már próbálkoztak a rendbehozatalával, némi cementet is felhasználva.
tovább »

Eső után is színpompás volt a virágszőnyeg

Tegnap este kétségeim támadtak: mi lesz másnap a virágszőnyeggel? Hiszen villámok cikáznak, ömlik az eső, ki tudja, meddig esik még Budaörsön. Talán holnap is? De reggelre elállt az égi áldás és a szokásos sürgés-forgás, tevékeny munka fogadott a templom körül.
tovább »

Köszönöm, hogy befogadtatok

Klárika nem kertelt, ott helyben meghívott maguk közé. Ez 2015-ben történt. Sok és sokféle sötét felhő ment már át életem egén akkorra, amikor egyszer csak ott találtam magam egy közösségben, ahol nem csak kollegákra, hanem barátokra is leltem.
tovább »

Évek óta a Minálunknál

Miután repülnek az évek, így  nehéz utánaszámolnom, hogy mikortól is lettem a Minálunk.hu munkatársa. Előzményként talán megemlíteném, hogy az első cikkemet, talán 30 éve,  a Biatorbágyi Krónikában írtam, ami a plicedliről (vizeskorsóról) szólt. Ott éreztem meg a helytörténeti kutatás izgalmait, érdekességét, a felfedezés örömét. Aztán néhány évig a Budaörsi Naplónál is dolgoztam.
tovább »

Ne mutasd, hogy félsz!

Ezt apukám mondta nekem, ha megrettentem egy kóbor kutyától.  Nagyon szerettem őt - egészen kisgyerekkoromban, de később, nagylányként is. Folyamatosan. Ő ezen a kerek világon semmitől sem félt - kivéve a fogorvost...
tovább »

Az én nagypapám

Két éves voltam, amikor nagypapa örökre elment. Rá már nem emlékszem, csak a hiányára. Napokig kerestem-kutattam a lakásban, a kamrában, az udvaron, a kertben: - Apapa, apapa! - hívogattam keservesen.
tovább »

Hogyan lettem újságíró?

A történetemet kezdhetném a messzi gyerekkoromtól, amikor édesanyám megszerettette velem a könyveket, a meséket és később a különböző történeteket. Később lehettem talán tíz éves, amikor megírtam az első versemet, majd különböző történeteket is, melyek még mindig itt lapulnak a fiókomban.
tovább »

10 évesek vagyunk!

2009 tavaszán a Budaörsi Passió próbái zajlottak, amikor véletlenül rábukkantam az interneten egy oldalra: minalunk.hu/Budaors. Nem tudtam, milyen oldal ez, kik készítik - de hamarosan terjesztettem a Kőhegyen: itt lehet interjúkat, cikkeket megnézni a Passióról.
tovább »

Görög-német est a Templom téren június 15-én

Ismét megrendezi Budaörs német és görög nemzetiségi önkormányzata a nagy sikerű találkozót, ahol a finom ízek és ritmusok, nemzetiségi zene és tánc dominál. Mindenkit szeretettel várnak a rendezők du. 3 órától este 9-ig.
tovább »

Megépítik az Ulmer Schachtelt (dereglyét) Baján

A tervek szerint még 2019-ben elkészül a németek betelepülésének emléket állító 21 méteres hajó. A dereglye történelmileg korhű vörösfenyőből készül. Aki szeretne, adakozhat az építéshez a bajai német nemzetiségi szervezet címére.
tovább »

Májusban is vár a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény

A budaörsi "Heimatmuseum" nem véletlenül kapta meg Az Év Tájháza kitüntetést: szoborkiállítással, német nyelvű előadással, kicsiknek szóló nyelvoktatással, Kindermuseum-mal várja vendégeit májusban is - és meghívottként résztvesz a Múzeumok Majálisán a Nemzeti Múzeum kertjében.
tovább »

Harminc éves Bretzfeld és Budaörs testvérvárosi kapcsolata

Jubileumi találkozó volt az idei. 30 év hosszú idő egy kapcsolatban, közben felnőtt egy új generáció.  Több mint kétszázan jöttek Németországból. A budaörsi szervezők nagy körültekintéssel készültek erre a jeles eseményre.


tovább »

Hartai bútorok Budaörsön

A Heimatmuseum időszaki kiállításának megnyitójára szép számmal érkeztek érdeklődők. A bemutatott híres, festett hartai bútorok a tatai Német Nemzetiségi Bázis- Múzeum gyűjteménye , vándorkiállítás formájában utazik az országban és most Budaörsön is láthatóak.


tovább »

Családunknak fontosak a hagyományok

Párkányi Bélával és családjával az ismeretségem sok évre nyúlik vissza. Három generációt ismerek közülük. Emlékszem a szüleire, a kedves Ferire és Ilonkára. Mindig örültünk egymásnak, ha találkoztunk valahol Budaörsön. Béla három gyermeke közül kettő az óvodásom volt. Azóta már ők is felnőttek.  Béla vállalkozásában a fia a jobb keze.


tovább »

Hartai bútorok Budaörsön

A Tájházak Napján, április 28-án 15.00 órakor  mutatja be a budaörsi Heimatmuseum a Tatáról érkező gyönyörű bútorokat (Daniel Stein-Margaretha Keiber 1912. c. kiállítás).  A megnyitóhoz a bútorokat és Hartát bemutató előadások és bútorfestő kézműves foglalkozás is csatlakozik.tovább »

Húsvét régen

Húsvét ünnepére régen ugyancsak készültek eleink.

A feltámadást megelőző időszakban mértéktartóan étkeztek, több időt töltöttek imádkozással, templomba járással.

A böjt vallásos gyakorlata a figyelem középpontjába állítja a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozat fontosságát, jelzi az ember Isten iránt tanúsított szeretetét és az érte való áldozatvállalását. Ebben az időszakban sokan elvégezték a szentgyónást.


tovább »

Tavasszal is Heimatmuseum

Minden évszakban érdemes ellátogatni a Heimatmuseum előadótermébe és kiállításaira. Most mit kínál nekünk? Kalauzunk Dr. Gajdos-Frank Katalin igazgató. A következő kiállítás Benkóczy Péter Sr. autodidakta festő képeit mutatja be, megnyitó április 18-án.
tovább »

Ezt Csaka Pincében találod

A Kőhegy lábánál, gyönyörű környezetben, a Budakeszi utca elején, régi küllemét megőrző pinceépület várja vendégeit. Az épületre 2015.-ben, a pusztulás utolsó pillanataiban találtak rá mai tulajdonosai,Csatári Ákos és Anikó. A pincébe vésett mészkő szerint 1862-ben épült.


tovább »

Egy képoszlop újjászületése

Az Alma utcában felállításra került képoszlop ünneplése az Ifjúsági Klubban tovább folytatódott az est folyamán. (Lásd: előző cikkünket) Nagyszerű cselekedet építeni, újjáalkotni és nem lerombolni a múlt emlékeit.


tovább »

Képoszlop avatás az Alma utcában

 Március 25.én az Alma utcában leleplezték a Szőlős Madonnát ábrázoló képoszlopot. A sváb hagyományok szerint helyreállított – úgynevezett Bildstockot – nagyszámú érdeklődő előtt leplezték le és áldotta meg Varga János plébános.
tovább »

A Heimatmuseum ajánlja

A ránk váró szép tavaszi napokon és nyáron is színes, érdekes programokkal vár minket a budaörsi Bleyer Jakab Heimatmuseum. A hagyományok ápolása, a német nyelv használata, gyakorlása, katolikus hitünk megélése is fontos ezeken az ajánlott eseményeken.


tovább »

Tavaszi Ifjúsági Németi Nemzetiségi Napok

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat Budaörs Város Önkormányzatának anyagi támogatásával idén is megrendezte a majd két évtizedes múlttal büszkélkedő Tavaszi Ifjúsági Németi Nemzetiségi Napok rendezvénysorozatot. A budaörsi óvodákkal és iskolákkal együttműködve 2019-ben több, mint 1200 tanuló ismerkedhetett meg a helyi német nemzetiségi kultúra sokszínűségével.
tovább »

Felállítják a Szőlős Madonna képoszlopot

A képoszlop fülkéjében Mária és Jézus alakja látható, amint a Szűzanya szőlőfürtöt nyújt Fiának (Petrás Mária alkotása). Az ünnepélyes avatásra és megáldásra Gyümölcsoltó Boldogasszony Napján, 2019. március 25-én 17.00 órakor kerül sor az Alma u. 4. előtt. Ezt követi az ünnepi műsor és fotókiállítás Vadas Csenge képeiből a budaörsi Ifjúsági Klubban 18.30-kor.
tovább »

25 éves a budaörsi Mindszenty Iskola - öregdiák-találkozó

2019. március 1-én 17 órától "öregdiák-találkozó" lesz a Mindszenty József Római Katolikus Iskola és Óvoda aulájában a 25 éves jubileumi programsorozat keretében. Aki teheti, adja át volt diáktársainak a meghívót! A régi és új tanárok is nagy szeretettel várják volt tanulóikat vidám játékokkal, finom falatokkal!


tovább »

A régiek tudtak spórolni

Ma a sokat emlegetett „fogyasztói társadalom” tagjaiként sokan abba a hibába esnek, amit a reklámok sugallnak – „Vedd meg, használd és dobd el!” Néhányan azonban még vagyunk azok közül, akik megtanulták a takarékos életmódot.
tovább »

Megújul a budaörsi templom tornya

Láthatóan kezdetét vette a budaörsi katolikus templom főhomlokzatának és tornyának renoválása. Reményeink szerint legkésőbb Úrnapjára, június 20-ra el is készül.
tovább »

Egy ház a Templom téren

Azok számára, akik a 70-es években költöztek Budaörsre, megszokott látvány a gyógyszertár melletti „zöld ház”. E ház történetéről Fehérné Klára mesélt, aki részt vett az alapozástól a beköltözésig, ma ismét a ház lakója és közös képviselője. Éppen a ház adminisztrációjával foglalkozott, amikor felkerestem.


tovább »

Herwerth István menekülése a pokolból

1945. február 13-án véget ért Budapest ostroma. A Vár alatt lévő sziklakórházban sebesült katonák várták sorsuk jobbra fordulását. Azt most már tudjuk, - amiről évekig nem beszéltek, - hogy mi lett a fogságba esettek végzete. Egy budaörsi fiatalember a csodával határos módon megmenekült. Felesége, az azóta már elhunyt Hefner Borbála mesélte el a megrázó történetét.


tovább »

Tedd a jót és légy vidám!

Ez volt a budaörsi Mindszenty Iskolába járó gyerekek és tanárok jelmondata 25 éven át. A szép jubileum alkalmából március 1-én, pénteken  17.00 órától várják az iskola régi diákjait a mostani (és a régi) tanárok: beszélgetésre, emlékezésre, játékos együttlétre. Aki hallja, adja át!
tovább »

Batyusbál 2019

A farsangi időszakból nem maradhatott ki a batyusbál, így volt ez régen és így van most is. Igazán ráillik:”Ha jöttök, lesztek, ha hoztok, esztek”. A Binkerlball többek között azért népszerű, mert egy jó alkalom arra, hogy találkozzanak az ismerősök, együtt eltöltsenek néhány vidám órát.


tovább »

Eleink ételei: Hagymatorta

A hagymatortának vagy lepénynek sokféle változata ismert. Kedvelt és kiadós sütemény, az év minden szakában elkészíthető, mert vöröshagyma mindig akad a háznál, aminek még tavasszal sem megy fel az ára.


tovább »

A budaiföld bányászok és piktortégla-készítők

Régen, ez a napjainkra kihalt foglalkozás összetartozott. Ugyanis a fehér agyagot, más néven a budaiföldet, a bányászok produktumát a piktortégla-készítők dolgozták fel. Sok budaörsinek adott munkát, megélhetést ez az iparág. Budaörs hegyeiben ma is láthatunk elhagyott piktortégla üregeket. Oda bemerészkedni szigorúan tilos és életveszélyes.


tovább »

Az első német bevándorlók

Tizenkét- tizenhárom generációval ezelőtt, a XVIII. sz. elején német bevándorlók érkeztek Budaörs puszta földjére. Hazájuktól távolra kerülve, az új faluközösség életében bizonyára jelentős eseménynek számított az első kisgyermek világra jötte.


tovább »

Egy kihalt szakma nyomában

Mindössze néhány évtizedet kell visszamenni az időben és számos kihalt szakmát fogunk találni. Még magam is emlékszem gyermekkoromból a drótostótra, vagy a vándorköszörűsre, akik házaltak és megjavították az edényeket, megélesítették a késeket, ollókat.
tovább »

A budaörsi németek kitelepítésének 73. évfordulója

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata 2019. január 20-án, vasárnap megemlékezést szervez a magyarországi németek 1946-ban Budaörsön megkezdett kitelepítésének 73. évfordulója alkalmából. A tervezett program...
tovább »

Emberek az embertelenségben

"Az embertől otthonát, környezetét, faluját, házát, földjét, kenyerét, vizét emberségesen elvenni nem lehet." 73 évvel ezelőtt magyar írók és értelmiségeik tiltakozó állásfoglalást jelentettek meg a Magyar Nemzetben, miután egy nap múlva megkezdődött a magyarországi németek tömeges kitelepítése.


tovább »

Babonák, hiedelmek, tiltások, szokások régen

Ma már egyre kevesebbet ismerünk a régi hiedelmekből, pedig eleink életében szinte egy nap sem telt el nélkülük.  Ismertek közmondásokat az időjárásra, az ünnepekre, az emberi tulajdonságokra. A közmondást könnyen megkülönböztetjük a babonától, az előbbi maradt időtálló. Ma már mosolygunk rajtuk, pedig néhányban van bölcsesség, megfigyelés.
tovább »

A BNNÖ év eleji megemlékezései, programjai

Kitelepítési megemlékezés, sváb hagyományos disznóvágás, farsangi batyusbál és új kiállítás a Heimatmuseumban. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.
tovább »

Szent Márton képoszlop anno ...

Az Aradi utca és Babér utca sarkán állt egy üres képoszlop. A fülke felett az 1931. évszám látható. Utcarendezés közben – 1997-ben – az árokban kötött ki, de szerencsére volt, aki megmentette. Gvárdián Ferenc készített bele kerámiát Szent Mártonról. Jártunk már arra? Megható a történet...
tovább »

Német Nemzetiségi Kulturális Gálaműsor Szigetszentmiklóson

A 19. Német Nemzetiségi Regionális Kulturális Gálának Szigetszentmiklós adott helyet. Itt találkoztak Pest, Heves és Nógrád megye énekesei, zenészei, táncosai és több száz érdeklődő. Ritter Imre nénet nemzetiségi országgyűlési képviselő a nemzetiségek megnövekedett támogatásáról beszélt és kérte, éljenek is a lehetőségekkel.
tovább »

Ein lustiger Nachmittag - vidám sváb délután

A PostART várja a sváb zene és tánc kedvelőit egy zenés-táncos délutánra november 17-én, szombaton 15.00 órától. A zenét a Budaörsi Fúvószenekar szolgáltatja. A belépés ingyenes.
tovább »

Imádságos szertartások Mindenszentek napján

November 1-én Budaörsön a római és a görögkatolikus egyház tagjai imádsággal, az emlékművek és sírok közös látogatásával, templomi szertartásokkal emlékeznek halottaikra. A pontos időpontokat és helyszíneket itt találják:
tovább »

Pro Cultura Minoritatum Hungariae 2018

Magyarországi nemzetiségek kulturális tevékenységéért díjat kapott Tóth Györgyné Bencze Mária Budaörsről. Sokan régről ismerjük és szívből gratulálunk neki ehhez az elismeréshez!

tovább »

23. Svábbál Budaörsön

Hétfőtől, okt. 29-től már megvásárolhatóak a jegyek (3500 Ft-ért) a Heimatmuseumban (Budaörs, Budapesti út 45.) a hagyományos budaörsi svábbálra. A zenét a Szomorer Jungs Kapelle szolgáltatja, a jó hangulatot pedig a vidám résztvevők.
tovább »

1956 - budaörsi kortanúk visszaemlékezései

Filmvetítéssel egybekötött pódiumbeszélgetés az 1956-os forradalomról 2018. október 25-én 15.00 órakor a budaörsi Heimatmuseumban (Budapesti út 45.) Ezt követően koszorúzásra várja az emlékezőket a Heimatmuseum és a Széchenyi Baráti Kör.

tovább »

Év Tájháza díjat kapott a Bleyer Jakab Heimatmuseum

A budaörsi német nemzetiségi múzeumnak már az alapításakor fő célja volt a budaörsi svábság hagyományos kultúrájának megőrzése, de az idők során a tudományos kutatómunka, a kiállítások és rendezvények szervezése, a hagyományőrzés és a hagyományátadás is egyre inkább előtérbe került.
tovább »

Első Budaörsi Oktoberfest

A Szent Benedek Iskola udvarán és rendezésében kétnapos rendezvény várja a vendégeket október 12-13-án. Első nap délutánján a BNNÖ és a Heimatmuseum szervezésében ingyenes fúvószenei koncertet, gyerektáncházat és kézműves foglalkozást élvezhetnek a vendégek, míg 13-án nem  maradhat el a sramlizene és a finom falatok sem! Mindenkit szeretettel várnak!
tovább »

Egy név a Katonai Temetőben

Legtöbben a híradásokból tudjuk, hogy szeptemberben német és magyar katonák munkálkodtak a Budaörs-Budakeszi határában lévő katonatemetőben. Már nem először jönnek el, átfestik a neveket, megjavítják a sírköveket.
tovább »

A szeptemberi Stammtisch

Időről időre egy kis társaság gyűlik össze a Heimatmuseumban. Ők a Stammtisch, vagyis a Törzsasztal tagjai. A beszélgetés német nyelven folyik, sokan a Mundartot ( a régi budaörsi anyanyelvet) használják. Általában meghívott vendég is érkezik. Ezen az estén Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője, Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának elnöke jött el.
tovább »

Zarándokútra megyünk Makkosmáriára

Szeptember 30-án tartják a Budaörshöz közeli, makkosmáriai Mária-kegyhely búcsúját, a püspöki szentmise 10.30-kor kezdődik. A szép hagyományt felelevenítve reggel 9-kor találkoznak a hívek és egy szép kirándulásra vágyók a Templom téren - kiegészülve a Mindszenty Iskola diákjaival -, hogy együtt menjenek gyalogosan, a hegyeken át, a kb. 6,5 km-es útra. Mindenkit szeretettel várunk!
tovább »
Rovat legfrissebb hírei
 • Megújul az I. világháborús budaörsi emlékmű »
 • Eső után is színpompás volt a virágszőnyeg »
 • Köszönöm, hogy befogadtatok »
 • Évek óta a Minálunknál »
 • Ne mutasd, hogy félsz! »
 • Az én nagypapám »
 • Hogyan lettem újságíró? »
 • 10 évesek vagyunk! »
 • Görög-német est a Templom téren június 15-én »
 • Megépítik az Ulmer Schachtelt (dereglyét) Baján »
 • Legfrissebb képtárak
  • curver
  • gazdapiac

  Helyi dolgok...

  Molinó készítés Budaörsön a Dicentránál!

  Szállás Budaörs
 • Magdi Panzió

 • Éttermek Budaörs
 • Fenyő Étterem
 • Magdi mama kiskonyhája
 • Aromi Ristorante Italia - Olasz étterem, pizzéria Budaörs szívében
 • ABS Bowling & Pub

 • Látványosság, szabadidő Budaörs
 • Városi Régészeti Kiállítás
 • Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Heimatmuseum Budaörs

 • Helyi vállalkozások, szolgáltatások Budaörs
 • Izsold-Car Karosszéria-javítás
 • Buliszerviz
 • Budaörsi Ingatlanszövetség
 • Völgy 2000 Kft.
 • Horváth Kereskedelmi kft.

 • Civil szervezetek Budaörs
 • Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport
 • Régiségbúvár Egyesület
 • BUDAÖRSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG
 • BUDAÖRSI DIÁK SPORTEGYESÜLET (BDSE)
 • CBE, BUDAÖRSI CUKORBETEG KLUB EGYESÜLET

 • Közösségek Budaörs
 • Budaörsi Római Katolikus Egyházközség

 • Sport Budaörs
 • Zendo Budaörs Egyesület
 • ABS Sportcentrum
 • BSC Labdarúgó Szakosztály
 • Liver FC Budaörs
 • Úszásoktatás Budaörsön