• Fenyő Étterem
 • Hirdessen minálunk

Rovatok:

Pest megye Budaörs Magazin Szerelem az interneten
2019-05-06 17:19

Szerelem az interneten

|

 Az internetes lehetőség felforgatta a szerelmi kapcsolatok világát. Ha uralja is a technika, milyen szerepet játszik benne az érzelem és a pszichológia? Mikor és kinek hasznos? Ezzel kapcsolatos kérdésekre igyekeztek válaszokat adni pszichológusok melyeket most egy csokorba gyűjtöttünk. Vajon igazuk van e? Ezt  kedves olvasóink véleményére bizzuk.


Miért keresnek egyre többen társat az interneten?

A való életben általában sok emberrel találkozni nap, mint nap: kollégákkal, barátokkal, üzletfelekkel stb..  Ahhoz, hogy mélyebbé váljon egy kapcsolat, fel kell szabadulni formális helyzetek szabályai, és a felvett szerepek megkötései alól, ráadásul kockázatot is kell vállalni.

Az internetes ismerkedéskor kevésbé sérülhet az arc, hiszen inkognitóban kényelmesen lehetővé teszi a valóságban nagyobb kockázatot hordozó ismerkedést. A képernyő előtt ülve lehet, üzenetet, képet küldeni, várni a válaszokat, és a gyakran szebbet mutató fotókat, de akár „puszikat” is lehet váltani – lassan kialakul a virtuális viszony. Ez megnyugtató sokak számára – nincs kockázata. Személyes ismeretség hamarabb elkap az izgalom, könnyebben be lehet lépni a másik intim szférájába. Előnye még, hogy akkor lehet kikapcsolni a gépet, amikor csak akarják, könnyűszerrel lerázható a terhessé váló csettárs…

Komolyodik a dolog a személyes találkozás alkalmával?

Az internet tehát jelentősen könnyíti a kezdeti lépések megtételét, de amint a virtuális dimenziókból 3D-be kerül a viszony, bonyolódik a helyzet. Élőben látni azt a személyt, akivel eddig csak a számítógépen keresztül volt lehetőség érintkezni néha nagyon fura. Minden újraértelmeződik, új összefüggésben, környezetben.… Nagy sokkot okozhat, ha hosszú közös virtuális séták során kialakult eszmény köszönő viszonyban sincs a hús-vér társával.  Fő a rugalmasság!

A szexpartnert kereső és az első levél után boldog családot akaró találkozása

Azoknak a személyeknek egy része, akik az interneten találkoznak egy idegennel, még nem tudják bizonyosan, hogy komoly elkötelezettséget, szerelmet vagy szexet akarnak-e a későbbiekben. Egyesek kifejlesztik magukban, ilyen esetekre, a boldog, felszabadult kapcsolat utópiáját a hagyományos párkapcsolat versenytársaként vagy tagadásaként. Mások partnerek egész „hálózatával” osztják meg a közös témákról való értekezés, az érzelmek kinyilatkoztatása vagy a szexuális érdeklődés, évődés perceit. Egy feltételt azért szabnak: először nem akarnak elkötelezettséget vállalni, mélyebb érzelmekbe belemenni. Szeretik a kezdeti bizonytalanság izgalmát…

Egy idő után totál unalmas

Azok viszont, akik netán éjszakákat töltenek a virtuális szerelmi kapcsolat kibontakoztatásával, gyakran megcsömörlenek, telítődnek vele, és végül elutasítják ezt a módot. Minimális érzelmek, személyes találkozás nélkül – egy időhatáron túl – nemigen működhet. Másik probléma: a látszattal ellentétben a nők nem mindig tartanak igényt az ismerekedés szexuális oldalára, ellentétben a férfiakkal. Így tehát sokkal hamarabb megszakítják az éjszakába nyúló, virtuális kérdezz-felelek játékot…

A net segítheti a nőket a férfiakéhoz hasonló viselkedésforma kialakulásában

Az előzőekben említettek ellenére, amikor ilyen módon jön létre a kapcsolat, megtörténhet az eddigi női magatartásformák átalakulása, a szex vonatkozásában is. Számos nő úgy véli, hogy társkereséskor az interneten viselkedhet úgy, mint a férfiak – azaz másképp, mint szokott. Többekkel is kapcsolatban állhat, kokettálhat egy időben…

Net-en jobban ki lehet tapogatni, hogy kinek milyen tulajdonságai vannak. De biztos, hogy jó, ha mindenben passzol az elvárásokhoz?

Sokan ellene vannak a hosszas megfontolásoknak, hiszen az esetleges szerelmi kapcsolat kialakulása a való életben sokszor épp az ellenkezője. A meglepetés, ámulat, mellbevágó, hirtelen hatás vezet gyakran egy másik személy felé, akinek a tulajdonságai kezdetben persze ismeretlenek. Az internetes kapcsolatépítés során sem kell feltétlenül, minden ponton megfelelni egymásnak. A lazítás segít. A szerelmek nem kis része születik pld. iszogatós, laza hangulatú estéken, olyan pillanatokban, amikor az emberek elengedik magukat. Lazítani kell hát az előzetes  kívánalmakon a netes ismerkedés során is!

Kikből lehet leginkább „függő”?

A netes tárkeresők kétfajta pszichológiai profilja rajzolható meg: az ide tartozó személyek már fiatal koruktól kezdve egy bizonyos pályát járnak be. Az első csoportba tartozókat az jellemzi, hogy egyáltalán nincsenek elvárásaik érzelmi téren, ami, krízisek ellenére, viszonylag stabillá teszi az ilyen módon történő párkeresést. Ők nagymértében függnek a nettől. A másik típus folyton az igazi, érzelmeken alapuló, szerintük „minőségi” kapcsolat keresésével van elfoglalva. Kevésbé függő, inkább szereti megszakítani a jelenlétet a neten, ha nem lát kiutat – majd egy idő után folytatja a keresést.

Szerelmi háromszög: a férj, a feleség, és a valaki a netről

Minden bizonnyal nem, mert a pszichológusok szerint létezik a „netes hűtlenség” kategóriája.

Hiszen amikor „puskaporos a levegő” otthon, nagy a kísértés arra, hogy bekapcsolják a gépet, és „egy kört tegyenek” a neten. Hiszen olyan egyszerű az egész: a lehetőség vonzza az egyedülállókat és a házasokat is egy kis szexuális kalandra, minden elkötelezettség nélkül.

Kiknek és mikor a leghasznosabb az internetes ismerkedés?

Ügyelni kell arra, hogy az eszköz ne uralkodjon az életen, kicsit távolabb kell maradni tőle, és emlékezni arra, hogy a szerelemnek erősebbnek kel lennie a technikánál… De nagyon hasznos is lehet így ismerkedni. Egyes személyek számára, akik elszigetelődtek, bezárkóztak (magukba vagy a hagyományokba), akik szakítás, válás után vannak, az újrakezdés és az önbizalom erősítésének eszköze lehet.

Az online ismerkedés lehetőségét egyre többen veszik igénybe, így egymástól távoli helyszíneken élő, időhiánnyal küzdő emberek is létesíthetnek egymással kapcsolatot. Tévhit, hogy az internet csupán a tinédzserek társkereső fóruma! A 35-40 év feletti korosztály is igen nagy számban képviselteti magát az internetes ismerkedő oldalakon. Akik félénkek, vagy az önértékelésük alacsony, esetleg kevésbé bíznak önmagukban és másokban, azok számára […]

Az online ismerkedés lehetőségét egyre többen veszik igénybe, így egymástól távoli helyszíneken élő, időhiánnyal küzdő emberek is létesíthetnek egymással kapcsolatot. Tévhit, hogy az internet csupán a tinédzserek társkereső fóruma! A 35-40 év feletti korosztály is igen nagy számban képviselteti magát az internetes ismerkedő oldalakon. Akik félénkek, vagy az önértékelésük alacsony, esetleg kevésbé bíznak önmagukban és másokban, azok számára az internetes ismerkedés biztonságos közeget jelent, hiszen nem kell személyes kapcsolatot létesíteni  új helyzetben, alig ismert emberekkel.

Intimitás, valódi közelség nélkül

Ez a legfőbb veszély, amire a szakemberek felhívják az interneten kapcsolatot építők figyelmét, hogy az online ismerkedés során, a kezdeti bizalmatlanság leküzdésével túl gyorsan teret kapnak az intim közlések, anélkül, hogy mélyebben, közelebbről megismernék egymást a partnerek.  Hiszen a virtuális ismerkedés nélkülözi a szemtől szemben kapcsolatok „forgatókönyvét”, ami egy másfajta “közeliség” kialakulását teszi lehetővé két ember között. Még ha a partner látható is, a kapcsolat épüléséhez szükséges „finom” jelzések nem követhetők: pl. nem látszik, ha valaki csodálkozik, feszült, vagy kétkedve felhúzza a szemöldökét….

A valódi közelség elkerülése egy félénkebb ember számára előny lehet, ugyanakkor hátrány is. Bizalmatlanságra adhat okot, hogy nem vesszük észre, ha a partner hazudik, esetleg megpróbál minket „megvezetni”. Az is gyakran előfordul, hogy sokan annyira vágynak kapcsolatra, barátságra, szerelemre, hogy a partner „ártatlan” közlései alapján hamis fantáziavilágot építenek fel maguknak a másik emberről. Az illetőt, személyes találkozás híján, tökéletes partnernek gondolják.

A szakértő tippje: Ha úgy érzed, megfelelő partnerre akadtál, akkor néhány levélváltás után célszerű telefonon, skype-on beszélgetni, majd személyesen találkozni. Így sok félreértéstől és hamis elvárástól kímélitek meg egymást.

Magányossá tehet az internetes kapcsolat

Aki nem találja meg a helyes egyensúlyt személyes kapcsolatainak ápolása és internetes kapcsolatainak építése között, az könnyen elmagányosodhat, elveszítheti ismerőseit és barátait a klaviatúra mellett ücsörögve. Az online kapcsolatok hatására felépülhet egy olyan fantáziavilág az interneten elérhető partner(ek)ről, ami nemcsak a meghittséget nélkülözi, hanem a hétköznapok kapcsolati konfliktusait is – éppen ezért oly csábító.

A szakértő tippje: Az interneten ápolt kapcsolatok mellett ne feledkezz meg a személyes baráti kapcsolatok ápolásáról. Szervezz minél több programot barátaiddal a hétvégére: kiránduljatok, teázzatok, beszélgessetek, vagy egyszerűen hívd meg őket magadhoz vacsorára, társasjátékra, kártyára.

Az online partner: “harmadik” a párkapcsolatban

A problémamentes, interneten elérhető, virtuális kapcsolat vezethet akár a valódi párkapcsolat „elárulásához” is. Ha valamelyik fél elégedetlen a párkapcsolatával, akkor ez arra sarkallhatja a nőt vagy a férfit, hogy a valós párkapcsolati elégedetlenségét internetes partnerével ossza meg. Ilyenkor a gondok megbeszélésének hiánya, az érzelmi távolság növekedése még tovább rontja a párkapcsolatot, miközben az interneten elérhető partnerrel egy hamis, hazug fantáziavilág épül fel.

A szakértő tippje: Lehet, hogy kis időre megéri a meglévő párkapcsolat mellett online kapcsolat(ok)at kiépíteni – hiszen csökkenti a feszültséget és kielégít bizonyos igényeket -, ám hosszú távon a meglévő kapcsolat látja kárát annak, ha gondjaidat nem partnereddel osztod meg. Ha úgy érzed, kapcsolatod valóban működésképtelen, akkor a virtuális kapcsolat csak akadályozni fog abban, hogy szembenézz a problémával. 

A szakértő véleménye:

A térbeli elszigeteltség leküzdésének vágya, az időhiány, egyre elterjedtebbé teszi az internetes társkeresést. Az online partnerkeresés áldásaként olyan emberek találnak egymásra, akikből egyébként soha nem lenne egy pár. Az internet megszületése előtt, az iskola és munkahely számított a párkeresés legfőbb terepének s a térbeli közelség, vagyis a többszöri találkozás lehetősége segítette a kapcsolatok kialakulását. Egyelőre bizonytalan még, hogy a világhálón szövődő kapcsolatok mennyire állják ki az idő próbáját, az első visszajelzések mindenesetre biztatóak. Amerikában léteznek olyan párok, akik interneten ismerkedtek meg, és közel 20 éve házasok. Egyes vélemények szerint az internetes ismerkedés során a pár tagjai olyan információknak jutnak birtokába, amik segítenek annak eldöntésében, egymáshoz valók-e, mielőtt még találkozásra, komolyabb elköteleződésre kerülne sor.
 Jó, ha a megérzéseidre hallgatsz, s ha kételkedsz a partner őszinteségében, törölheted  a kapcsolatot

Pszihológusok véleményei alapján különböző forrásokból
Major Edit


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Legfrissebb képtárak
Ajánlások
 • curver
 • gazdapiac

Helyi dolgok...

Molinó készítés Budaörsön a Dicentránál!

Szállás Budaörs
 • Magdi Panzió

 • Éttermek Budaörs
 • Fenyő Étterem
 • Magdi mama kiskonyhája
 • Aromi Ristorante Italia - Olasz étterem, pizzéria Budaörs szívében
 • ABS Bowling & Pub

 • Látványosság, szabadidő Budaörs
 • Városi Régészeti Kiállítás
 • Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Heimatmuseum Budaörs

 • Helyi vállalkozások, szolgáltatások Budaörs
 • Izsold-Car Karosszéria-javítás
 • Buliszerviz
 • Budaörsi Ingatlanszövetség
 • Völgy 2000 Kft.
 • Horváth Kereskedelmi kft.

 • Civil szervezetek Budaörs
 • Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport
 • Régiségbúvár Egyesület
 • BUDAÖRSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG
 • BUDAÖRSI DIÁK SPORTEGYESÜLET (BDSE)
 • CBE, BUDAÖRSI CUKORBETEG KLUB EGYESÜLET

 • Közösségek Budaörs
 • Budaörsi Római Katolikus Egyházközség

 • Sport Budaörs
 • Zendo Budaörs Egyesület
 • ABS Sportcentrum
 • BSC Labdarúgó Szakosztály
 • Liver FC Budaörs
 • Úszásoktatás Budaörsön