• Fenyő Étterem
 • Hirdessen minálunk

Rovatok:

Pest megye Budaörs Közélet Átalakul a gyermekek sürgősségi ellátása
2019-06-08 22:29

Átalakul a gyermekek sürgősségi ellátása

|

A gyermekgyógyász szakemberek kivételes összefogásával Európában az elsők között Magyarországon alakulhat ki egységes elvek mentén felépített gyermeksürgősségi és gyermek baleseti ellátó rendszer.
hirdetés
Magyarországon a 0-18 éves korcsoportban meglehetősen nagy  kockázata van a baleseti sérüléseknek. Évente fél millió kezelést igénylő sérülés történik, amelyek hatékony kezeléséhez a jelenleginél jóval fejlettebb ellátási feltételrendszerre van szükség. A gyermekek sürgősségi ellátásának komoly hiányosságaira néhány héttel ezelőtt egy konkrét eset is felhívta a figyelmet: április végén egy bot felsértette egy kiránduló kisfiú szemét, mentőt hívtak, de a mentőt órákig utaztatták, amíg végre ellátták a kisfiút.

Azóta több részletet megtudtunk a fent említett projektről, aminek első lépése, hogy a kormány hét centrumba szervezi a gyermekek sürgősségi és baleseti ellátását. Az álalakulás már megkezdődött. A mintegy 14 milliárdos projekt célja az, hogy a lehetőségekhez képest a legrövidebb idő alatt, kilencven percen belül hozzájussanak a beteg gyerekek a legkorszerűbb ellátáshoz. Mindez az Állami Egészségügyi Ellátó Központ konzorcium vezetésével a Heim Pál Egyetemi Klinika, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a győri Petz Aladár Megyei Kórház és Oktató Kórház, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Központi Kórház és Egészségügyi Oktató Kórház részvételével, az Európai Unió támogatásával 2020-ra valósul meg. Ekkorra áll fel a  gyermektraumatológiai és a gyermeksürgősségi ellátás országos rendszere és a III. progresszívitás szintű országos központ, valamint a  térségi alközpontok. Emellet fejlesztik az infrastruktúrát, meghatározzák a sérülések kezelését és a műtétek típusait, valamint azt, hogy milyen esetben, melyik intézetnek mi a feladata. Minden a mentőszolgálattal összehangoltan működik majd a betegirányítás gyorsasága érdekében. Így lesz elérhető, hogy az ország bármelyik pontjáról 90 percen belül hozzájuthat a sérült gyermek az állapotának megfelelő lehető legjobb kezeléshez.

 Hatékonyabbá válhat  

Dr. Velkey György, a Bethesda Kórház főigazgatója, gyermekgyógyász, gyermek-anaszteziológiai és intenzívterépiás szakorvos, egészségügyi szakmenedzser és a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke nemrég azt mondta egy interjúban, hogy mindig lesznek olyan esetek, amiket nem lehet azonnal megoldani. Évek óta tart már a gyermeksebészek, gyermektraumatológiák, valamint a gyermek- és felnőtt ellátásokban dolgozók kezdeményezésére az a szakmai munka, amelynek nyomán hatékonyabbá, szervezettebbé válhat a gyermekek baleseti ellátása. Az átszervezés célja, hogy olyan hálózat jöjjön létre több fővárosi, valamint az öt vidéki centrum kialakításával, ahol egy helyen lesz elérhető valamennyi szükséges orvosi ellátását a legsúlyosabb sérülések kezelésére.

-Az Országos Gyermekbaleseti Központ, a Heim Pál Kórház tud a leginkább felkészülni a speciális esetek ellátására, ez lesz a csúcsintézmény. Ám nyilván ők sem tudnak mindent megoldani, így lesz olyan szakmai feladat, ami a mi kórházunkra, a Bethesda Kórházra hárul, – mondta Velkey György, majd hozzátette, hogy még vannak bizonytalan pontok a tervben.

Szakorvosi képzés  

A program hozadékaként a jövőben gyermeksürgősségi és gyermekbaleseti szakorvos képzés is indul. Eddig taumatológusokkal, sebészekkel és gyermekorvosokkal oldották meg a kicsik ellátását, ezután lesznek a feladatokra speciális képzésű szakemberek. A főigazgató hangsúlyozta, hogy nem csak az orvosok felelősek abban, hogy miként csökkenjen a várakozási idő, a szülőknek is át kell gondolniuk, hogy valóban muszáj-e azonnal a sürgősségi ügyeletre vinni a gyermekeket? Mint mondta, egy átlagos napon a Bethesda Kórház sürgősségi ambulanciájára 100-150 gyerek érkezik, ezekből 10-15 szorul kórházi felvételre és 30-40 gyerek sürgősségi ellátása indokolt. A sürgősségin várakozó gyerekeknek legalább a fele nem szorul a sürgősségi ellátásra. Sok gyerek érkezik hőemelkedéssel, régóta húzódó lábfájással vagy a pár nappal korábban szerzett kisebb sérülések miatt jöttek, mert a szülők úgy gondolták, hogy jobb, ha megmutatják az orvosnak.

Mikor kell mindig a sürgősségire rohanni… 

-Sajnos nincs kapacitásunk arra, hogy minden  embernek elmagyarázzuk, hogy banális, akut esetekben érdemesebb a háziorvoshoz vagy szakrendelőbe menni, mert itt a kórházban gyakran előfordul, hogy az osztályokon kezelt súlyos betegek mellől kell elhívni valakit – magyarázta a főigazgató. Példaként megemlítette, hogy a csecsemőkoron túljutott  gyerekekkel sem kell azonnal a sürgősségire rohanni akkor, ha nincs más, jelentősebb tünet – kiszáradás, elesettség – ,  mint a láz, a hányás vagy a köhögés. Viszont azonnal sietni kell a sürgősségire  vérző sérüléssel, deformálódott végtaggal, koponyasérüléssel, eszméletzavarral, fokozatos hasfájással, mérgezéssel és a lázas és bágyadt csecsemővel.

A továbbiakban rövid tájékoztatást adunk arról, hogy milyen tünettel, hová vigyék a szülők beteg gyermekeiket? 

A gyermekügyeleti ellátások gyors megtalálásában segíti a szülőket a gyermeksos.hu címmel indított honlap, ami hasznos információkkal is szolgál az ügyeletre érkezésig. A gyermeksos.hu  xx  honlap még nem országos rendszer, egyelőre csak Budapesten és a Pest megyei településeken működik, így szükség esetén ezt már a budaörsi szülők is használhatják.  Az ügyelet rendje megtalálható a honlap oldalain, tematikus bontásban a különféle szakellátások is a hozzájuk tartozó rövid információkkal. A szülőknek a keresőbe kell beírniuk a budapesti kerület vagy a Pest megyei település nevét, ahol laknak, a rendszer pedig megmutatja, hogy melyik egészségügyi intézethez fordulhatnak baj esetén.

Milyen problémával menjünk a sebészetre

Ha hasfájást, sérvet, vesegörcsöt, lenyelt idegen testet, a here fájdalmas duzzanatát érzékelik, akkor azonnal.

Mire figyeljünk influenzás időszakban? 

Leginkább az öt év alatti gyermekekre kell nagyon odafigyelni, mert az influenza bármit okozhat, a gyerekek egyharmadánál szövődményeket, középfülgyulladást,  tüdőgyulladást okozhat. Láz nélkül is jelentkezhet az influenza, előfordul, hogy csak a hányás és náthás tünetcsoport jelentkezik. Az asztmás, szívbeteg, görcsre hajlamos vagy cisztás fibrózisos gyerekek esetében az alapbetegséget az influenza súlyosbíthatja.

Mikor van szüksége a gyerekeknek orvosi segítségre? 

Ha nem akar enni vagy inni; ha megváltozik a lélegzése, kapkodóvá, nehézkessé válik; a sötét sárga a vizelete vagy órák óta nem pisil (ez kiszáradásra utal); ha síróssá válik vagy a sírása visító jellegű; ha kékes színű vagy nyirkos lesz a bőre; ha átmeneti javulás után visszatér a magas láz, a köhögés; ha kiütések vagy egyéb foltok jelennek meg a bőrén; ha a kicsi úgy sír, hogy nincsenek könnyei.

Tudományos ülés a gyermeksürgősségi ellátás programjáró

Bíztató, jó hír az is, ami nemrég a tudomásunkra jutott: a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány ez év októberében három napos Gyermeksürgősségi Továbbképző Napot és Kongresszust rendez. Erre a kifejezetten gyakorlatorientált tudományos ülésre az ellátás minden szereplőjét - azaz nem csak a professzionális gyermeksürgősségi szakembereket - várják, hanem mindazokat, akik csak „alkalomszerűen” találkoznak súlyos állapotú gyermekekkel - úgy mint a mentőorvosokat, háziorvosokat, a felnőtt sürgősségi ellátásban dolgozó szakemberekat, de mindemellett várják az ápolókat, mentőápolókat, asszisztenseket is. A kitűzött cél: Tanuljunk, fejlődjünk, vitázzunk, tegyük együtt jobbá Magyarország gyermeksürgősségi ellátását!

Bízunk abban, hogy a kongresszuson elhangzottak komoly segítséget jelenthetnek a döntéshozó szakemberek számára, megfontolják, figyelembe veszik majd mindazokat az ötleteket, javaslatokat, amelyeket azok fogalmazták meg, akik tapasztalattal rendelkeznek és a lehető legközelebb állnak a gyermeksürgősségi és gyermekbaleseti ellátás napi gyakorlatához.

R. V. összeállítása
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Legfrissebb képtárak

Nemzeti Összetartozás Napja 2019.június 4.

A budaörsi Trianon Emlékműnél koszorúzott Varga János plébános, a helyi KÉSZ, KDNP és Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítvány képviselői. Gondolatait elmondta Ambrus András színművész.
Ajánlások
 • curver
 • gazdapiac

Helyi dolgok...

Molinó készítés Budaörsön a Dicentránál!

Szállás Budaörs
 • Magdi Panzió

 • Éttermek Budaörs
 • Fenyő Étterem
 • Magdi mama kiskonyhája
 • Aromi Ristorante Italia - Olasz étterem, pizzéria Budaörs szívében
 • ABS Bowling & Pub

 • Látványosság, szabadidő Budaörs
 • Városi Régészeti Kiállítás
 • Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Heimatmuseum Budaörs

 • Helyi vállalkozások, szolgáltatások Budaörs
 • Izsold-Car Karosszéria-javítás
 • Buliszerviz
 • Budaörsi Ingatlanszövetség
 • Völgy 2000 Kft.
 • Horváth Kereskedelmi kft.

 • Civil szervezetek Budaörs
 • Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport
 • Régiségbúvár Egyesület
 • BUDAÖRSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG
 • BUDAÖRSI DIÁK SPORTEGYESÜLET (BDSE)
 • CBE, BUDAÖRSI CUKORBETEG KLUB EGYESÜLET

 • Közösségek Budaörs
 • Budaörsi Római Katolikus Egyházközség

 • Sport Budaörs
 • Zendo Budaörs Egyesület
 • ABS Sportcentrum
 • BSC Labdarúgó Szakosztály
 • Liver FC Budaörs
 • Úszásoktatás Budaörsön