http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2018-10-27 18:03

Pro Cultura Minoritatum Hungariae 2018

|

Magyarországi nemzetiségek kulturális tevékenységéért díjat kapott Tóth Györgyné Bencze Mária Budaörsről. Sokan régről ismerjük és szívből gratulálunk neki ehhez az elismeréshez!
hirdetés

2018. október 13-án adták át az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat, a magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek szakmai elismerését. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a díjátadón a magyarországi nemzetiségek szerepét, fontosságát emelte ki és arról beszélt, hogy „itt Magyarországon a nemzetiségekre kincsként tekintünk. Olyan kincsként, amely gazdagítja az egész nemzetet, (...) az egész országot, (...) az egész Kárpát-medencét”. Az odaítélt díjakkal – amit egy páfrányfenyő (ginko biloba), az ősi összetartozás és a változatlanság jelképe szimbolizál - ismerik el a kitüntettek munkáját, erről is beszélt Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára.


Büszkén jelentjük, hogy elismerésben részesült Tóth Györgyné Bencze Mária a német anyanyelvi kulturális örökség megtartásában és fejlesztésében, valamint a budaörsi német nemzetiségi közösség értékeinek megőrzésében végzett több évtizedes tevékenységéért, valamint a hazai német nemzetiség népzenei és néptánckultúra területén a nemesnádudvari Német Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület, a német fúvószene területén pedig a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar.

Tóth Györgyné Bencze Mária Budaörsön született, itt él és dolgozik. Családja, német nemzetiségi ősei is Budaörsön éltek, a budaörsi németség hagyományait ápolták, nyelvjárásukat – a középbajor dialektust – beszélték, anyanyelvükön ünnepeltek, imádkoztak. Mária évtizedek óta azon dolgozik, hogy Budaörs múltja, a régi budaörsi szokások, elődei mindennapjai, ünnepeik, örömük és bánatuk gyermekeinknek és unokáinknak is meséljenek a település gazdagságáról.


Bencze Mária, mint a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselője folyamatosan segítette Budaörsön a háború után lerombolt műemlék- épületek helyreállítását is, valamint pedagógusként, német nemzetiségű kiadványok, tankönyvek, tudományos anyagok szerkesztője, a Tankönyvkiadó Vállalat korábbi német nemzetiségi szerkesztője szakmailag folyamatosan támogatja Budaörs város kulturális értékeit, illetve a kezdetektől segíti a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény Heimatmuseum hagyományőrző tevékenységét.


A budaörsi német önkormányzat képviselőjeként Tóth Györgyné Bencze Mária komoly szerepet vállalt abban is, hogy értékes, Budaörs jelenét és múltját hitelesen bemutató színvonalas kiadványok jelenjenek meg, német nyelven is. A magyarországi német nemzetiséghez tartozó Tóth Györgyné Bencze Máriát azért terjesztette föl 2018 márciusában Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztérium „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díjára, mert immáron több évtizedes kiemelkedő munkájával ápolja a régi Budaörs német nemzetiségi értékeit és erősíti a Magyarországon élő német nemzetiség körében az anyanyelvi kulturális örökség megtartását, fejlesztését és segít abban, hogy ezek a kulturális értékek a ma élőkben emlékeket ébresszenek és tovább éljenek.

Szívből gratulálunk Tóth Györgyné Bencze Máriának ehhez az elismeréshez, a „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díjhoz!

A Heimatmuseum csapata és Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata nevében,
szeretettel,
Dr. Gajdos-Frank Katalin

 

(Marika a kép jobb oldalán)


Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.