http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2018-11-08 21:11

Német Nemzetiségi Kulturális Gálaműsor Szigetszentmiklóson

|
A 19. Német Nemzetiségi Regionális Kulturális Gálának Szigetszentmiklós adott helyet. Itt találkoztak Pest, Heves és Nógrád megye énekesei, zenészei, táncosai és több száz érdeklődő. Ritter Imre nénet nemzetiségi országgyűlési képviselő a nemzetiségek megnövekedett támogatásáról beszélt és kérte, éljenek is a lehetőségekkel.
hirdetés

Már a hatalmas sportcsarnok előterébe lépve vidám zeneszó fogadta az érkezőket . A taksonyi Spatzen (Verebek) muzsikáltak és többen már táncra is perdültek. Mindenki egy rozmaring ágacskát kapott.


A 15 órakor kezdődő program a résztvevő csoportok látványos bevonulásával vette kezdetét. Pompás nemzetiségi viseleteikben jöttek Aszódról, Hartyánból, Biatorbágyról, Ráckevéről, Solymárról, Pilisvörösvárról, Pilisborosjenőről, Taksonyból, Zsámbékról és természetesen Budaörsről is.


Elhangzott a magyar és a magyarországi németek himnusza.


Ezután Pilisborosjenő (Weindorf) énekkara adott elő egy népdalcsokrot.


A köszöntő szavakat Szabó József polgármestertől és Hohl Lászlótól, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnökétől hallottuk.
Dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a nemzetiségi lét közös megélését hangsúlyozta. A fiataloknak kell átvenni a stafétabotot. A sok ifjúrésztvevőt látva erre meg is van a remény.


Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője köszönetet mondott a választásokon elért eredményért. Közölte, hogy hazánk 13 nemzetisége lényegesen több juttatást kap, mint az elmúlt években. A kedvező rendeletek és a jelentős anyagi támogatás feltétele a nemzetiségi létnek.2019-től 30 %-kal emelik a nemzetiségi pedagógusok pótlékát. Ez a záloga annak, hogy a nemzetiségi intézmények ne küzdjenek pedagógushiánnyal. Továbbá kiemelte a nyelvtudás fontosságát. Az anyagi megbecsülés segít az egyesületek működésében is. Arra kért minden érintettet, hogy éljen a megnövekedett lehetőséggel, ugyanakkor várja mindenki segítségét.


A műsorban a solymári és a taksonyi gyerekek látványos táncukkal elbűvölték a nézőket. Egyszerre 40-50 fiatal énekelt, táncolt, perdült-fordult a színpadon.


Ünnepélyes keretek között átadásra került az „Északi Régió Németségéért“ díj. Már hagyomány, hogy ezen a rendezvényen kitüntetést kapnak azok, akik sokat tettek a német nemzetiségért. A tavalyi, Budaörsön megrendezett gálán a Lyra Dalkör részesült a megtisztelő elismerésben.


A szünetben aprósüteménnyel, ásványvízzel és borral látták vendégül a több száz résztvevőt.


A második részben a vörösvári és a biatorbágyi (Füzes) tánccsoportok adtak igen színvonalas műsort. Említésre méltó a biatorbágyi fúvószenekar is. Az ő zenéjükkel fejeződött be a majd három órás nagyszabású rendezvény.


Mottó: Egy nemzetiség addig marad fent, amíg a bölcsőjét ringatja, a nyelvét beszéli, és a sírjait ápolja.


s.k.


Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.