http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2018-11-30 17:32

Mit is jelent Budaörs címere?

|

A címer vágott háromszögpajzs szívpajzzsal. Felül vörössel és ezüsttel hétszer osztott mező. Alul kék háttér előtt lebegő koronába helyezett két aranyagancs. A szívpajzsban kék háttér előtt ezüstszikla alján zöld dombok láthatók.

hirdetés
A heraldikában, azaz a címertanban az arany az ezüst és a vörös színek egyértelműen az előkelőségre utalnak, így fémjelzik Budaörs régi és mai jelentőségét.

Árpádsávok:

Örs (Ewrs, Wrs, Buda-Eörs) a honfoglalást követően már lakott település volt. Neve törzsnévből, mégpedig a honfoglalást megelőzően a magyarsághoz csatlakozott három kabar törzs egyikének nevéből ered.

A Törökugrató sziklája:

A török elleni felszabadító harcok igen hevesek voltak Budaörs környékén is, erre utal a város határában álló szikla Törökugrató elnevezése. A monda úgy tartja a hegyről egy török vezér zuhant le a lovával.

Agancsos bárói korona:

A hódoltság után Örs és Csik pusztákat a földbirtokos Zichy Istvántól a tabáni rácok bérelték, akik magas színvonalú mezőgazdasági kultúrát honosítottak meg az addigra elnéptelenedett, elvadult területen. Az agancsos korona a Budaörsöt mintegy 100 évig birtokló "jó Zichyek" családi címerében található.

Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.