" />
  • Fenyő Étterem
  • Hirdessen minálunk

Rovatok:

Pest megye Budaörs Közélet A VIRSLI - és annak tesztelése
2018-12-31 05:32

A VIRSLI - és annak tesztelése

|

Eredetileg frankfurti virsli. A szaknyelv vörös húskészítménynek nevezi, prádból készül. A prád: 70-75% szárazhús (sertés és/vagy marha), 25-30% keményhátszalonna hidegen finomra darálva. (Az arány változhat.) A prádhoz még 20-25% jeget adnak apránként, miközben pépesre kutterolják. Ízesítés: só, fehérbors, salétrom, cukor. Gyakori benne még a szerecsendióvirág, előfordul szegfűbors, gyömbérpor, magyaroknál paprika.

 

hirdetés
Vékony juhbélbe töltik, gőzölik, hideg bükkfafüstön füstölik. A sztenderd 18-20 cm hosszú, az átmérő nem vastagabb 24 mm-nél. A Sacher virslik 24 cm-esek.

A Frankfurter keletkezése a múlt homályába vész. Források már középkori meglétére is utalnak. 1860 óta eredetvédett (eredetileg egy különleges tulajdonságú sertés húsából készült). Mivel 1864-ig egy hentes csak egyféle húst árulhatott Frankfurtban, ezek a régi virslik nem voltak kevertek.

Az újabb keletű Wiener (bécsi virsli) nem más, mint egy bécsi hentes, Johann Georg Lahner készítménye, aki Frankfurtban tanulta a szakmát. Ebbe már marhahús is került. Ma készül virsli szárnyas, pulyka hozzáadásával is, ezek nem szerepeltek az MGE-teszten

A MAGYAR GASZTRONÓMIAI EGYESÜLET 2018-AS VIRSLITESZTJE

Nagy divat lett napjainkban a tesztelés. A tesztelt virslik egy része 83°C-os profi szuvidkádban, másik része háztartási szuvidrúddal készült A virsli 5 perc után az asztalra került – 3-as csomagokban került, számozott kötegekben. Kézzel kellett enni, törve. Ez fontos a roppanás, illat, állag megítéléséhez. A tesztelt virslik többségének ára 2500 Ft/kg fölötti volt. Kettő volt 3.000 Ft, egy 4.000 Ft fölötti.

A TESZTELŐK

Bakcsy Árpád, fotográfus

Huszár Krisztián, szakács

Molnár B. Tamás, MGE-elnök

Mayer Ottó, élelmiszermérnök

Mészáros Gábor (István Gazda kolbászkészítő)

Daniel O’Shea, szakács

Simonyi Dániel (Kitchen Factory)

Szabó Elemér, gasztroblogger (A fickó fakanállal)

Takács Lajos, szakács

Uj Péter, újságíró

EREDMÉNY

Általános észrevétel: kevés volt az olyan minta, aminek jóízűen ehető a lenne bőre (gyakran szájban marad és csomósodik a rágásnál.) Meglehetősen sok a túlsózott és közönségesen füstölt termék (hol füsttel, hol műfüsttel). Az első három helyezett osztrák üzemekből származik, de Budapesten, a Fény utcai Sonkásnál hozzáférhető. Megjegyzendő még, hogy a Wiesbauer cég szélsőségesen különböző minőségeket dob piacra. Az alábbiakban a pontszámok szerinti sorrend (zárójelben a vakteszt sorszámával).

Gissinger Sacher (7) Szép roppanás, harmonikus fűszerezés és füst. Kiegyensúlyozott ízű, jóleső virsli.

2. Gissinger Champagner (8) Gyártáskor a prádba pezsgő is kerül. Az egyik tesztelő szerint ez idézte fel leginkább a Nagy Virsli Romlást (NVR) megelőző kor termékeit. Szép roppanás és húsíz, némelyek szerint a bors kicsit eltúlzott.

3. Greisinger (13) A legtöbbet exportált minőségi osztrák virsli. Feszes állag, korianderes húsosság.

4.  Regnum bécsi (12) A legmegosztóbb termék. Egyik-másik zsűritagnál jól szerepelt – jó füstössége és jó fűszerezése miatt. Mások a rághatatlan bőrt és a húsíz hiányát kifogásolták.

.5. Tesco juhbeles (11) Meglehetősen vastag bőr, egyébként jó állag. Szájban a zsírosság uralkodik, ízben némi savanykásság (ízfokozó?) társul hozzá.

6. Wiesbauer Sacher (3) A mezőnyben a jobbak közé tartozik, szépen roppan. Szájban pépesség, némi zöldséges ízhatás. Jobbfajta konfekció.

7. Kométa Classic (4) Viszonylag jó szájérzet, de nem túl szaftos állag. Egyértelműen túl sós, műfüstös.

8. Aldi bécsi (16) Nem kifogástalan, de még mindig a jobb bőrök közül való. Némileg kilógó korianderes fűszerezés.

Fotó: Bakcsy Árpád

9. Regnum juhbeles (10) Nehezen rágható, csomósodó bőr, ízében vizes.

10. Pikok (Lidl) (15) A füstössége nem kellemes, ízében szimpla sósság és ipari jelleg

11. Pick roppanós (1) Vastag bőr, savanykás mellékíz, füstaroma

12. Harangod (17) Erős füstösség, borsosság, sósság

13. Zimbó bécsi (2) Szép roppanás után közönséges füstösség, krémes állagban öreghús-íz.

14. Czimer (Biatorbágy) (18) Orrba csapó füstillat, mintha nem mosták volna le füstölés után. Az íze némileg jobb, mint az illata.

15. Tesco finest (5) Puhányan pépes állag, ízében erős bőrkésség.

16. Wiesbauer hosszú (14) Nem jó állag, ehetetlen bőr, ipari jellegtelenség.

17. Wiesbauer prémium bécsi (6) Virsli-idegen pépes krémesség, csontíz, zöldségíz.

18. Szepetneki juhbeles (9) Nem roppan, illatában égett füstösség, ízében közönségesség, erős borsosság.

forrás:Bűvös szakács

w


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Rovat legfrissebb hírei
  • A Kádár-rezsim hizlalta a vadkapitalizmus első fecskéit (2. rész) »
  • Az impexek és a titkosszolgálatok »
  • A Kádár-rezsim hizlalta a vadkapitalizmus első fecskéit (1. rész) »
  • Ócsai kirándulás »
  • Ortopédia, sebészet és emberség »
  • Több mint 5000 gyorshajtó egy nap alatt »
  • Ingyenes életmentő alkalmazás »
  • Az arcátlanság határa »
  • Autizmus világnapja »
  • Magyarország küzd azért, hogy újra adómentes lehessen az otthoni pálinkafőzés »
  • Legfrissebb képtárak

    Havas látkép

    Talán hamarosan ilyen lesz Budaörs? Kép: s.k.
    Ajánlások
    • curver
    • gazdapiac

    Helyi dolgok...

    Molinó készítés Budaörsön a Dicentránál!

    Szállás Budaörs
  • Magdi Panzió

  • Éttermek Budaörs
  • Fenyő Étterem
  • Magdi mama kiskonyhája
  • Aromi Ristorante Italia - Olasz étterem, pizzéria Budaörs szívében
  • ABS Bowling & Pub

  • Látványosság, szabadidő Budaörs
  • Városi Régészeti Kiállítás
  • Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Heimatmuseum Budaörs

  • Helyi vállalkozások, szolgáltatások Budaörs
  • Izsold-Car Karosszéria-javítás
  • Buliszerviz
  • Budaörsi Ingatlanszövetség
  • Völgy 2000 Kft.
  • Horváth Kereskedelmi kft.

  • Civil szervezetek Budaörs
  • Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport
  • Régiségbúvár Egyesület
  • BUDAÖRSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG
  • BUDAÖRSI DIÁK SPORTEGYESÜLET (BDSE)
  • CBE, BUDAÖRSI CUKORBETEG KLUB EGYESÜLET

  • Közösségek Budaörs
  • Budaörsi Római Katolikus Egyházközség

  • Sport Budaörs
  • Zendo Budaörs Egyesület
  • ABS Sportcentrum
  • BSC Labdarúgó Szakosztály
  • Liver FC Budaörs
  • Úszásoktatás Budaörsön