• Fenyő Étterem
 • Hirdessen minálunk

Rovatok:

Pest megye Budaörs Portré Mi a boldogság mostanában?
2019-01-07 13:33

Mi a boldogság mostanában?

|

Egy család életébe lehetetlen kívülről belelátni, hisz minden családot, minden otthont titkok öveznek, idegeneknek nincs belépés. De, ha kinyitják előtted az ajtót és a bizalmukból ott lehetsz  velük, bepillanthatsz egy otthon melegébe.
A véletlen, vagy talán éppen az Úr vezetett el egy hideg téli estén Veronika , Gábor, Hanga, Helga, Barnabás és Bogáta otthonába, ahol a vacsorára terített asztal mellett, kandalló-melegben ismerkedtem, beszélgettünk és érdeklődtem életük felől. Beszélgettünk, játszottam is a kicsikkel és egyre kevésbé éreztem köztük idegennek magam. Átéltem a miliő varázsát, a békességet, az édesapa hazaérkeztével a gyerekek lelkes örömét, meglestem a mosolyukat, elnéztem, ahogy járnak-kelnek körülöttem, végignéztem, ahogy az édesapa és az édesanya összeszokottan terítik meg az asztalt. Kirajzolódott előttem a kép, láttam színeit és éreztem a harmóniát, ami körülvett bennünket.  

Nagyon karcsú vagy, négy gyerek után ez igazán meglepő! – kérdeztem Veronikát.

Ilyen az alkatom. Soha nem kellett diétáznom a gyerekek születése után. Nem járok tornázni, wellness-be sem, nincs szükség külön karbantartásra, karbantartanak engem a gyerekek.

Fiatalon kötöttétek össze az életeteket, most sem lehetsz több harmincnál…

Ez a szám egy kicsit túl hízelgő,de a házasságunkat szerintem éppen jókor kötöttük. Az egyetemen ismerkedtünk meg egymással, mindketten építésznek készültünk, nagy ideákkal a lelkünkben. Nem sikerült egyszerre végeznünk, én egy évvel hamarabb kaptam meg a diplomát, mert Gábor sajnos elcsúszott egy évet az udvarlás miatt… De ahogy terveztük, a diplomám átvétele utáni héten megtartottuk az esküvőt. Hittünk abban, hogy az Isten egymásnak teremtett bennünket, és ha így van, akkor nincs mire várunk: rábízzuk magunkat a jó Istenre. Bíztunk abban, hogy az ő segedelmével valahogy majd csak elrendeződik a közös jövőnk.

Így is lett. Hamarosan az ölünkbe hullott egy igen kedvező lehetőség, méghozzá itt, Budaörsön. Használatra felajánlottak nekünk egy kis lakótelepi panellakást, csak a rezsiköltséget kellett fizetnünk. Anyósom egyik munkatársa édesanyjának köszönhettük, akit személyesen nem is ismertünk. Ez volt az első komoly segítség az életünkben.  Visszapillantva már tudom, hogy ezzel az önállósággal mi a nehezebbik megoldásra szavaztunk.  Az jó volt, hogy a kisbabánkat a saját otthonunkba vihettük haza,  de bevallom, nem lett volna rossz, ha akkor valaki megsúgja, hogy mikor mit tegyünk.

Milyen elhatározással indultatok, hány gyermeket szerettetek volna?

Mind a ketten nagy családból jöttünk, és nagy családra vágytunk. Két  lánytestvérem és egy öcsém van, Gáboréknál is a lányok vannak többen. Mikor először várandós lettem, a nővéremnek már voltak gyerekei és a férjem családjában is akadt néhány - ők sokat segítettek, hogy összeálljon első kisbabánk kelengyéje. Három gyermeket terveztünk, és most már a negyedik is itt mocorog a babakocsiban… Nem számítottunk erre a negyedik ajándékra, de miután az Úr őt is ránk bízta, Bogit is épp olyan nagy örömmel fogadtuk, akár a másik hármat.

Mit szóltak a kicsik a negyedik babához?

Ó, nagy volt az öröm! Mind a hárman buzgón imádkoztak, hogy legyen kistestvérük, és meg még azért is, hogy ha lesz, akkor nagyon cuki legyen. De mostanában már azért imádkoznak, hogy Bogi még cukibb legyen… Szeretik és segítik egymást. Soha nem voltak féltékenyek egymásra és szívesen vannak együtt.

Miután imádkoztok, gondolom, hogy hitben nevelkednek a gyermekek. Milyen vallásúak vagytok?

Ez egy kicsit bonyolultan indult kettőnk között. A férjemet – aki székely családból származik, de már Magyarországon született –  római katolikusnak keresztelték, de az édesapja korai halálát követően  édesanyjával a református gyülekezetbe jártak. A férjem ott  tért meg, azóta élő kapcsolata van az Úrral. Engem evangélikusnak kereszteltek, de inkább csak kötelességből jártam  templomba, nem voltam igazán hívő ember. És nem a katekizmus ismerete vagy a Biblia rendszeres olvasása, hanem a férjem mély hite, az ő tanításai, megélt tapasztalatai és az Úr iránti mély szeretete vezetett engem is Istenhez közelébe.

Nem állítom magamról, hogy evangélikus vallású vagyok, csak azt, hogy érzem a közelségét. Nem szorongok, nem vagyok gyenge, hiszem, hogy mindig mellettünk van. A budaörsi evangélikus gyülekezethez tartozunk lassan tíz esztendeje, amióta Budaörsre költöztünk, és baráti kapcsolatot ápolunk több itt élő, hívő családdal. Legnagyobb kislányunk a Mindszenty Katolikus Iskolába jár és a két kisebb is a katolikus egyház által fenntartott óvoda „gyámoltja”, akárcsak közeli barátaink gyermekei.

Nagyon fiatalon lettetek szülők, nagycsaládosok. Nem volt ez túl nagy feladat számotokra?

Úgy alakult, hogy csak háromnegyed évet éltünk kettesben, utána már ott volt velünk a kisbabánk. A kezdet, mint már említettem, nem volt könnyű. A szüleink is fiatal szülőként kezdték az életüket és még aktívan dolgoznak,  de a munka mellett is rengeteget segítenek nekünk. Sokszor előfordul, hogy váratlanul kell a gyors segítség, és ők ezt valahogy mindig meg tudják oldani. Nem tudtam eligazodni a többféle nevelési irányzat, a jóakaratú rokoni és baráti tanácsadók között. Volt, aki szerint mindig fel kell venni a babát, ha sír, egy másik azt ajánlotta, hogy mindig meg kell szoptatni, mikor felébred. Miután nem akartam kísérletezni, inkább a magam feje után mentem. Ösztönösen csináltam mindent. Lehet, hogy nem mindent jól, de mostanra, amikor már négyen lettek, kialakult, kisimult, hogy mikor, mit és hogyan tegyek.

Meddig éltetek a kölcsön-lakásban?

Mindössze két évig laktunk ott, majd átmenetileg egy fővárosi lakásba költöztünk.  Nem szakadt meg a budaörsi kapocs, hiszen hűségesen visszajártunk a gyülekezetbe, és továbbra is találkoztunk itteni barátainkkal. Az volt a vágyunk, hogy Budaörsön leljünk rá végleges otthonunkra. Két év után –  amikor már a második gyermekünket vártuk –, találtunk  az óvárosban egy régi présházat, amibe egyből beleszerettünk, és sikerült megvennünk. Nekiálltunk az átalakításnak és úgy vélem, sikerült barátságos, kényelmes otthonná varázsolni a régi présházat. (Gábor, amikor hazaért, készséggel végigvezetett a házon, ami már nagyon régen nem látott se szőlőt, se szőlőprést, csak várta, várta mi lesz a sorsa. Megcsodálhattam ezt a kis építészeti remekművet: hogy fordult meg az építmény funkciója, anélkül, hogy a jellegét, eredeti stílusát elvesztette volna. Láttam  az apró, ötletes megoldásokat, az emeletre vezető lépcső merész vonalát, a boltíves, ódon borospincét, a sufnit, ahol egykor a füst szállt az égbe a kemencéből, megcsodáltam a különleges indukciós kandallót, ami az egész házat befűti, a lenti kiskamrát és az icipici fürdőszobát a szülői háló közelében. Jó volt látni az igényes és merész ötleteket és a ház régi funkciójának megőrzésére való törekvés egységét.)

Hogy tudtad kialakítani úgy az életedet, hogy mindenre jusson idő: a háztartásra, a gyerekekre, a férjedre, és a még jó Istennek szánt hála kifejezésére is?

Négy gyerek képes négyfelé szakítani az embert, ha nem vigyáz. Tudtam, hogy ha azt akarom, hogy minden flottul menjen, akkor mielőbb önállóságra kell nevelnünk a gyerekeket. Gábor sok éven át többnyire csak vacsora előtt ért haza a munkából. Sok időt kellett arra szánnom, hogy a kicsik megtanulják egyedül elvégezni mindazt, amit ha csak egyetlen gyerekem lenne, talán én is magam csinálnék helyette, ahogyan más anyukák. Az enyéimnek muszáj volt hamar megtanulniuk, hogy kell elpakolni a játékaikat, bekötni a cipőfűzőket, felakasztani kabátot, és hamarabb kellett felügyelet nélkül megfürdeniük, mint más gyerekeknek. Még arra is meg kellett tanítani őket, hogy lehet ügyesen és gyorsan beszállni az autóba. Igyekvők  és itthon is ügyeskednek. Ha nem is mindig, de segítenek este a terítésben és az asztal leszedésében is.

Mesélj a hétköznapokról. Hánykor keltek, hogy indul a nap?

Mostanában egy kicsit könnyebbek a mindennapok, mert nagyjából azóta, amióta Bogi is velünk van, abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy Gábornak már nem kell kora reggel elrohannia itthonról. Így tud segíteni a készülődésben, és többnyire már ő viszi iskolába és oviba a gyerekeket. Mi korábban felkelünk, és mire ébredeznek, készen várja őket a reggeli, el vannak készítve a tízóraik és az ebéd is a férjemnek. Hanga, a legnagyobb, már magától ébred, teljesen egyedül öltözködik. A két kisebbet még mi ébresztgetjük, és kicsit még segíteni kell nekik az öltözködésben. Aztán gyors reggeli, majd rohanás apával az iskolába, oviba. Rollerrel járnak, és nagyon boldogak, hogy az édesapjuk most már ismeri a barátaikat, tudja a nevüket, valójában benne van a gyerekek életében. A maguk módján hálásak ezért. Öröm, hogy a hétvégi apukából, mindennapi apuka lehetett…

Naponta főzöl?

Általában kétnaponta főzök és nem csak magamnak, Gábor itthonról viszi az ebédet. A gyerekek is farkaséhesen érkeznek haza, levetkőznek, és már etetni kell őket. A vasárnapi reggeli és ebéd egy kicsivel gazdagabb és talán igényesebb is. A hétköznapokra is jut elég tennivaló, mosni majdnem minden nap kell és ott van még a takarítás, mosogatás, pakolgatás. És itt a kisbabánk, akit remélhetőleg még sokáig fogok szoptatni. Nincs szükségem külön segítségre, elvégzek mindent itthon, ami szükséges. A gyerekek is sürgölődnek. Hétvégén ők porszívózzák a gyerekszobát,  elpakolják a ruháikat, és még a port is letörölik. Néha utánuk nézek, de inkább dicsérem őket. Barnabás hétvégeken többnyire az apja fia. Beöltözik a munkásruhájába, akárcsak Gábor az övébe, és megy vele kalapálni, fűrészelni. Szeretnek együtt dolgozni a lenti műhelyben, és nálunk mindig akad valami csinálni, szerelni vagy javítani való.

Hétvégén együtt vagyunk. Szeretjük a vendégeket, sokszor vagyunk együtt a barátainkkal, és jólesik, ha a szüleink, rokonaink is ránk nyitják az ajtót. A nagy autó óriási segítség a mindennapokban. Akkora, hogy  mindannyian beleférünk. Bogi születésével kinőttük a régit, de édesanyám segítségével sikerült igen kedvező áron megvásárolnunk ezt a másikat. Öreg autó, de jól karbantartott, nem érezzük még a korát. Ezzel járok bevásárolni és szállítom a csemetéimet. Gábor csak vasárnap ül a volánhoz.

Hogy telnek az estéitek, hogy végződik egy áltagos napja a családnak?

Együtt vacsorázunk a nagy asztalnál. Apa olyankor már itthon van, már végigsimogatta a gyerekeket, már játszott velük, Bogit is megszeretgette, és mikor eljön az ideje úgy nyolc óra tájt, már mindenki ott ül a maga helyén. Gábor imádkozik, mielőtt enni kezdenénk, és mi is vele. Többnyire hideget, kenyeret, sajtot, vajat, felvágottat, és finom citromos teát. Vacsora után még játszanak kicsit a gyerekek, de igyekszünk minél előbb az ágyba terelni őket.  Fenn alszanak az emeleti nagy gyerekszobában. És van egy esti családi szertartásunk, az esti lecsendesülés, amit nagyon szeretünk. Leülünk, a gyerekek hozzánk bújnak, és megbeszéljük közösen a nap eseményeit, történéseit, a másnapi teendőket. Apa ezután felolvassa az aznapi igét, amit néhány szóval elmagyaráz nekik, hogy megértsék.

Már tudják, hogy az Úr mindenütt jelen van, és azt is, hogy a magunk ereje kevés, csak ő általa, az ő segítségével lehetünk erősek. Néha a saját szavainkkal is elmondunk egy fohászt. Néha kérik az éneket,  ilyenkor még maradok, és énekelek, amíg elalszanak. Úgy érezzük Gáborral, hogy ezek a közös esték igazi, minőségi együttlétek egymással és a gyerekeinkkel. Ezután még hagyunk  időt egymásra,  rendbe tesszük a konyhát, beszélgetünk, de 11 óra tájt már nekünk is leragad a szemünk. Előfordul, hogy Helga felébred hajnaltájt, leballag, közénk kucorodik, és velünk alszik tovább. Ezt is szeretjük. Szép életünk, sok örömünk van. Mindkettőnknek biztonságot , egyensúlyt és megerősítést ad az, hogy  minden pillanatban  érezzük:  az Úr vezet bennünket. Hálával tartozunk ezért Istenünknek.

R. V.


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

steni 2019-01-09 15:44:01


Ezt a hozzászólást steni 2019-01-09 15:46:15-kor moderálta.

steni 2019-01-09 15:45:34

Legfrissebb képtárak

A BKCS az Őrségben

Kép: sk, NGy, SzK

A BKCS Szentgotthárdon

Kép: sk, NGy, SzK
Ajánlások
 • curver
 • gazdapiac

Helyi dolgok...

Molinó készítés Budaörsön a Dicentránál!

Szállás Budaörs
 • Magdi Panzió

 • Éttermek Budaörs
 • Fenyő Étterem
 • Magdi mama kiskonyhája
 • Aromi Ristorante Italia - Olasz étterem, pizzéria Budaörs szívében
 • ABS Bowling & Pub

 • Látványosság, szabadidő Budaörs
 • Városi Régészeti Kiállítás
 • Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Heimatmuseum Budaörs

 • Helyi vállalkozások, szolgáltatások Budaörs
 • Izsold-Car Karosszéria-javítás
 • Buliszerviz
 • Budaörsi Ingatlanszövetség
 • Völgy 2000 Kft.
 • Horváth Kereskedelmi kft.

 • Civil szervezetek Budaörs
 • Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport
 • Régiségbúvár Egyesület
 • BUDAÖRSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG
 • BUDAÖRSI DIÁK SPORTEGYESÜLET (BDSE)
 • CBE, BUDAÖRSI CUKORBETEG KLUB EGYESÜLET

 • Közösségek Budaörs
 • Budaörsi Római Katolikus Egyházközség

 • Sport Budaörs
 • Zendo Budaörs Egyesület
 • ABS Sportcentrum
 • BSC Labdarúgó Szakosztály
 • Liver FC Budaörs
 • Úszásoktatás Budaörsön