http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2019-01-10 17:04

Merkelisztán: jöhetnek a saría alapján kötött gyermekházasságok, mert a betiltásuk alkotmányellenes lenne

|

A döntés, mely gyakorlatilag kitárja a kaput a saríán alapuló gyerekházasságok legalizálása előtt Németországban, az esetek növekvő számának egyike, melyekben német bíróságok – tudatosan vagy tudattalanul – egy párhuzamos iszlám jogrend felállítását mozdítják elő az országban.A Szövetségi Legfelsőbb Bíróság (Bundesgerichtshof, BGH), Németország legfelső polgárjogi és büntetőjogi bírósága úgy döntött, hogy egy új törvény, ami betiltja a gyerekházasságot, alkotmányellenes lehet, mert az összes házasságot, beleértve a saríán alapuló gyerekházasságokat, védi Németország Alaptörvénye (Grundgesetz).

A német bíróságok növekvő mértékben alkalmazkodnak az iszlám joghoz, mert vagy a felperesek, vagy az alperesek muszlimok. A kritikusok azt mondják, hogy az esetek – különösen azok, melyekben a német jog másodhegedűs a saria joghoz képest – az iszlám jognak a német jogrendszerbe való veszélyes benyomulását tükrözik.

Néhány példa a német bíróságok ítélkezéséből:

2000 augusztusában egy kasseli bíróság elrendelte, hogy egy özvegyasszony ossza meg néhai marokkói férjének nyugdíját egy másik asszonnyal, akivel a férfi egyidejűleg házas volt. Habár a többnejűség illegális Németországban, a bíró úgy döntött, hogy a két feleségnek a marokkói jog (és egy német-marokkói egyezmény - a szerk.) szerint osztoznia kell a nyugdíjon.

2004 márciusában egy koblenzi bíróság egy Németországban élő iraki férfi második feleségének megadta a jogot, hogy állandóan az országban maradjon. A bíróság úgy döntött, hogy öt évnyi Németországbeli többnejű házasság után tisztességtelen lenne azt elvárni a nőtől, hogy visszatérjen Irakba.

2007 márciusában egy frankfurti bírónő a Koránt idézte egy német-marokkói nőt érintő válási ügyben, akit marokkói férje ismétlődő jelleggel vert. Habár a rendőrség elrendelte a férfinak, hogy maradjon távol elidegenedett feleségétől, a férfi továbbra is bántalmazta a nőt, és egy ponton megfenyegette, hogy megöli. Christa Datz-Winter bírónő elutasította a válás megadását. Idézte a Korán 4. szúra 34. szakaszát, ami megigazolja „mind a férj jogát, hogy testi fenyítést alkalmazzon egy engedetlen feleséggel szemben, mind pedig megállapítja a férj felsőbbrendűségét a feleséggel szemben”. A bírónőtől végül aztán elvették az ügyet.

2008 decemberében egy düsseldorfi bíróság elrendelte, hogy egy török férfi fizessen 30 000 euró (34 000 dollár) hozományt korábbi menyének a saría jog szerint (a bíróság persze a török jogra hivatkozott, ahogy más esetekben más muszlim országok saríán alapuló törvényére - a szerk.).

2010 októberében egy kölni bíróság elrendelte, hogy egy iráni férfinak az exfelesége részére 162 000 euró (184 000 dollár) hozományt, 600 aranypénz jelenlegi egyenértékét kell fizetnie az eredeti saría házassági szerződés szerint.

A Spiegel Online által készített interjúban Mathias Rohe iszlámszakértő megvédte a Németországbeli párhuzamos jogi struktúrák létezését azzal, hogy az „a globalizáció kifejeződése”. Hozzátette: „Éppúgy alkalmazzuk az iszlám jogot, ahogyan a francia jogot is”.

KI
w


Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.