• Fenyő Étterem
 • Hirdessen minálunk

Rovatok:

Pest megye Budaörs Portré Higgy magadban! Az erő benned van.
2019-01-10 17:24

Higgy magadban! Az erő benned van.

|

Nagyné Németh Adrien a harmincas évei elején jár. Két aranyos kislánya van, Emma hét, Hanna most négy éves. Nemrégiben tollat ragadott és megírta első könyvét, eddigi életéről, és arról a világról, amelyben mi mindannyian itt élünk ezen a Földön. Magán véleményével tükröt tart saját maga, a társadalom és az abban élők elé fűszerezve sok érdekes storyval, melyet javarészt ő és családja élt át. Kislánya betegségének kezelésére tavaly februárban önerőből megalapította a Mesenincs Fejlesztő Házat, ahol nemcsak az ő, hanem mások gyermekei is gyógyulhatnak az alkalmazott terápiáktól.Rendkívül érdekfeszítő olvasmányos formában írsz a nemrégiben megjelent könyvedben az életedről, a párkeresésről, a munkahelyeidről, az anyaság vállalásáról magáról a szülésről. A legmegrázóbb a történetedben a kisebbik lányod Hanna betegsége, a versenyfutás az idővel a gyógyulásáért, majd elfogadása annak, hogy túl sok remény nincs erre.

Mi késztetett arra, hogy megírd, ezt a könyvet? Miért volt fontos hogy a világba kiáltsd mindazt, ami ez idáig harminc éves korodig történt veled?

Nagyon érdekes, hogy a kiáltani szót használod. Sokan említették már ezt a könyvem kapcsán. Valahogy kiszakadt belőlem mindez, amit leírtam. Tavaly nyáron, mikor a fejlesztőben „uborkaszezon” volt, nem kellett ott annyit dolgoznom. Úgy éreztem kicsit meg kell állnom számot vetni magammal. Februárban alakult meg a Mesenincs Fejlesztőház, azóta csak a csodáló visszajelzéseket kapom arra vonatkozóan, mennyire erőmön felül teljesítek, és milyen csodás dolgot csinálok. Én viszont a lehető legteljesebben nem értettem őket. Egészen a könyvemig anyaként nem becsültem meg magam. Folyamatosan az járt a fejemben, hogy a Fejlesztőházat is biztos bűntudatból csináltam meg, és azért hogy legyen egy látszólag nemes cél, amibe menekülhetek az itthoni dolgok elől. Elkezdtem kiírni magamból a gondolatokat, hátha meg tudom válaszolni a kérdést: Ki vagyok én ebben az egészben? Először napi jelenségeket, illetve az azokra adott reakcióimat írtam ki magamból, aztán rájöttem, hogy ennél mélyebbre kell ásnom. Elő kell vennem a múltat, mert az alakított a mai önmagammá. Így mentem vissza egészen a húszas éveimig, ahol az igazán önképet formáló események történtek velem.

Mely fontos momentumot ragadnád ki a történetedből?

A legfontosabb talán a férjem megismerése volt. A kapcsolatunkban ugyanis ez a kezdeti rózsaszín felhős időszak sokszor előkerül. Az első randi, ami igazából nem is volt az… A filmbe illő jelenetek, mennyire azt mondta, tette mindig, amit egy férfitól valaha hallani és érezni szerettem volna. Első pillanattól a ragaszkodása felém. A vágy, hogy mindenképp övé legyen ez a nő.

Mi volt az, ami életed során előrevitt és melyek voltak a buktatók?

Igazából ez egy, és ugyanaz. Ma már tudom, hogy minden buktató előre vitt. Középiskolában tanár szerettem volna lenni. A mai napig szeretem a tudásom átadni. Minden álmom volt az akkori Közgáz Egyetemen tanulni. Nem vettek fel kettő pont híján. Mérhetetlen szomorúságot éreztem. A szüleim nem tudták finanszírozni a költségtérítéses képzést. Maradtam hát a könyvelő asszisztensnek OKJ tanfolyamon. Még be sem fejeztem, már volt munkám egy bankban. A második munkahelyemen, ami szintén egy bank nemzetközi pénzügye volt, már gyakornokokat fogadhattam. Úgy éreztem az élet kárpótol, és tudom őket tanítani. Ez az érzés a mai napig elkísér. Már nem is aggódom, ha valami nem sikerül, ahogy elterveztem. Lehet, hogy kerülővel jutok a célomhoz, de ahhoz kétség nem fér, hogy eljutok oda. Hiszek abban, hogy valaki fogja odafent a kezem. A bejárt út pedig nem lehet véletlen.

Könyvedben foglalkozol azzal is, hogy ma milyen formája létezik a társas kapcsolatoknak illetve annak, hogyan találjuk meg párunkat, ha lehet egy életre szólót. Melyek voltak a tapasztalataid?

Nagyon vegyes tapasztalataim voltak. Sokszor azzal szembesültem mennyire következetlenek az emberek, és milyen könnyen feladják a másik iránt folytatott harcot. Aki például neheztelt, mert egy rosszabb nap után kiakadva elmeséltem neki a nap eseményeit, annak nem is kerestem tovább a társaságát. Mi lesz, ha egymásért kell küzdeni majd? Azt sem fogja bírni. Egy hosszú távú kapcsolatban pedig rengeteget kell azért dolgozni, hogy megmaradjon két ember egymás mellett.

Te hogyan találtad meg az igazit?

Ez most lehet hogy meglepő lesz és illúzió romboló, de én nem hiszek az igazi létezésében. Sokszor hajlamosak vagyunk egy valakit keresni, és rá testálni a megváltó szerepét. Ő az igazi, akkor vele minden jó lesz. Hiszem, ha egyedül nem találjuk meg magunkban az egyensúlyt, akkor valaki mellett sem fog sikerülni. Ma már elfogadott tényként kezeljük, hogy nem vállal az a pár gyermeket, aki nem biztos a kapcsolatában, hiszen a gyerek nem megoldás. Amíg magunkat nem szeretjük, addig miért várjuk ugyanezt el egy másik embertől? Szerintem ez a kettő ugyanolyan fontos élet igazság.

Két aranyos kislányod született. Hanna a kisebbik sérülten jött a világra. Hogyan éltétek ezt meg?

Amikor megszületett még nem tudtuk, hogy baj van. Ez a betegség sajnos csak a gyerekek másfél éves kora körül jelentkezik, fejlődésben való visszaeséssel… Én akkoriban kezdtem sokat dolgozni. Alapból beindul egy önhibáztatás is. Biztos én vagyok a gyerekem állapotának az oka. Másfél év volt innentől mire diagnózist kaptunk és bebizonyosodott genetikai eredetű a probléma. Ebben a másfél évben azonban annyi teher gyűlt fel az önmarcangolásban, amit csak a könyv megírása tudott leemelni rólam.

Egy sérült gyereket mindenáron gyógyítani szeretnénk. Milyen segítséget kaptál ehhez?

Én inkább úgy fogalmaznék, jó lenne gyógyítani. Mikor megvolt a diagnózis a Rett szindrómáról, akkor már minden orvosi segítség rendelkezésre állt. Addig nagyon nehéz volt. Fantasztikus kiforrt segítő rendszerek vannak abban az esetben, ha a gyermek születése körül történik probléma, vagy akkor derül ki egy esetleges Down szindróma. Azok a családok viszont, akik menet közben tudják meg, hogy itt baj van, sokáig el vannak veszve. Mi is el voltunk. Ma már kapcsolatban állunk ennek a betegségnek a magyarországi alapítványával, és szerencsére ők nagyon naprakészek a nemzetközi kutatásokban is. Egyelőre nincs gyógymód. Én el tudom fogadni. A gyermekét az ember úgy szereti, ahogy van. A férjemnek nehezebb volt. Egy férfi mindig nehezebben dolgozza fel az ilyet. Genetikailag beléjük van kódolva, hogy egészséges utódot kell nemzeni. Saját kudarcként élik meg, ha ez nem sikerül. Karácsonykor volt egy tanulságos történetünk. Megkérdezték tőlünk, ha egy dolgot kívánhatnánk, mi lenne az. Én hosszasan gondolkodtam, hiszen úgy érzem, mindenünk megvan, kerek az életünk, ötletem nincs, mit kívánhatnék. A párom helyből rávágta: legyen Hanna egészséges. Fura de ez eszembe sem jutott. Magamban tudom, hogy ennek nagyon kevés esélye van. Olyan mosolygós aranyos kiegyensúlyozott kislány. Nekem ez a lényeg, hogy boldognak lássam.

Hogyan és miért jött létre a Nonprofit KFT a Mesenincs?

Egy televíziós játékban A piramis című műsorban nyertünk nettó másfél millió forintot. Eleinte óvodát szerettem volna alapítani, de aztán hamar kiderült kevés erre a fedezetünk. Hiába dolgoztam azon, hogy meglegyen a rávaló, nem jött össze elegendő pénz, viszont a média visszhangnak köszönhetően annyi segítőnk, és gyógypedagógusunk lett, kár lett volna hagyni az ügyet. Itt is önmagát oldotta meg a probléma. A lakásunkkal szemben kiadóvá vált egy üzlethelyiség. Akkor találtam ki a fejlesztőház gondolatát. A forrásaink arra elegendők, hogy megvegyük ebbe a berendezést. A szakemberek adottak, így belevágtunk. Számomra nagyon fontos a védőnőkkel a kapcsolat, hiszen ők tudják meg első kézből, ha egy kisgyermekkel probléma van. A Down alapítványnál elvégeztem egy sorstárs mentorszülői tanfolyamot. Ez egy önkéntes hálózat. Így a szülők mentálhigiénés állapotára is oda tudok figyelni. Saját példánkból tudom, ha egy gyermek családi háttere megfelelően kiegyensúlyozott, akkor annál nincs jobb fejlesztő közeg. Előírhatnak heti öt óra fejlesztést is a gyermek számára, egy boldog anya ölelésénél a világon nincs jobb érzés. Amikor mentorált családdal beszélgetek, csak annyit szoktam nekik mondani: Ha a királynő boldog, az udvar is az lesz.

Sokáig hatása alatt voltam Adrien történetének és csak reménykedni tudok abban, hogy valahol egy orvos csoport megtalálja ennek a különös betegségnek ( RETT)  a gyógymódját.

A könyv szerzője: Nagyné Németh Adrien. Magabiztosan. Azt hiszem címmel jelent meg. Megvásárolható:Fantazmagória Könyvesbolt Szabadság út és Mandala  B10Bolt Lévai utca 29.

Major Edit

 

 

 
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Rovat legfrissebb hírei
 • A kétkezi munka dicsérete »
 • Bizalom Istenben és a közösség erejében (3. rész) »
 • A szeretetben Isten van jelen (2. rész) »
 • Szolgálat, Isten közelében, a magunk épülésére »
 • Az idő nem pénz, több annál: ajándék! »
 • Higgy magadban! Az erő benned van. »
 • Mi a boldogság mostanában? »
  • curver
  • gazdapiac

  Helyi dolgok...

  Molinó készítés Budaörsön a Dicentránál!

  Szállás Budaörs
 • Magdi Panzió

 • Éttermek Budaörs
 • Fenyő Étterem
 • Magdi mama kiskonyhája
 • Aromi Ristorante Italia - Olasz étterem, pizzéria Budaörs szívében
 • ABS Bowling & Pub

 • Látványosság, szabadidő Budaörs
 • Városi Régészeti Kiállítás
 • Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Heimatmuseum Budaörs

 • Helyi vállalkozások, szolgáltatások Budaörs
 • Izsold-Car Karosszéria-javítás
 • Buliszerviz
 • Budaörsi Ingatlanszövetség
 • Völgy 2000 Kft.
 • Horváth Kereskedelmi kft.

 • Civil szervezetek Budaörs
 • Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport
 • Régiségbúvár Egyesület
 • BUDAÖRSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG
 • BUDAÖRSI DIÁK SPORTEGYESÜLET (BDSE)
 • CBE, BUDAÖRSI CUKORBETEG KLUB EGYESÜLET

 • Közösségek Budaörs
 • Budaörsi Római Katolikus Egyházközség

 • Sport Budaörs
 • Zendo Budaörs Egyesület
 • ABS Sportcentrum
 • BSC Labdarúgó Szakosztály
 • Liver FC Budaörs
 • Úszásoktatás Budaörsön