http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2019-02-07 07:55

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Budaörsön

|

Hodut Jánost a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület  parancsnokát kerestem fel hogy   beszélgessünk arról a nagyon fontos kémiai elemről, amely az emberiség életében nélkülözhetetlenné vált, a tűzről és ezen belül Budaörs tűzeseteiről.
Városunkban legmagasabb szintű Önkéntes Tűzoltó Egyesület működik, a tűzoltóik nem főállásban, hanem önkéntes alapon állnak helyt.
hirdetés


A fontosságán és hasznosságán túl a tűz az egyik legveszélyesebb olyan jelenség, amelyet ha nem tartunk kordában, nem vigyázunk rá akár az életünket és környezetünket is veszélyeztetheti. A tűz kémiai jelenség, az éghető anyag fény- és hőhatással járó oxidációja. Közvetlen hatása, az égés, a szerves anyagokat visszafordíthatatlan folyamattal pusztítja el.

Hogyan alakult Budaörsön az adventi és a karácsonyi időszak. Voltak - e tűzesetek?

Az elmúlt esztendőben nem volt erre példa, úgy tűnik, hogy az emberek sokkal elővigyázatosabbak okulva a sok példán, amelyről hallani a médiákon keresztül is. Amit megfigyeltem, hogy napjainkban már nem kerülnek éghető anyagok a karácsonyfára, nem úgy, mint 40-50 évvel ezelőtt, amikor még az égő gyertya és csillagszóró ott volt a karácsonyfán. Ma az emberek sokkal tudatosabbak, aminek köszönhető talán az is, hogy sem decemberben, sem pedig januárban, nem volt adventi illetve karácsonyi tűzeset.

Mely időszakban gyakoribb hogy fellobban  a láng?

Az utóbbi időben a tüzek száma visszaszorult, ugyanakkor a műszaki mentések száma megemelkedett. Ez nemcsak Budaörs és körzetére jellemző, hanem országosan is elmondható. Balesetekhez, víz és viharkárokhoz vonulunk ki sokkal több esetben, mint tűzesetekhez.

Értsem úgy, hogy ez már a katasztrófavédelem feladatkörét teszi ki?

2012-ben visszaállamosították a Tűzoltóságot és a Katasztrófavédelem szervezeti besorolása alá került a hivatásos tűzoltóság. Felettünk csak szakmai felügyeletet gyakorolnak a katasztrófavédelmi szervek.

Milyen műszaki mentésekben vesznek részt?

Például egy balesetnél a rendőrség kivonul a helyszínre, elvégzi a rendőri feladatokat, ugyanakkor a tűzoltóság is kivonul. A mentők általában hamarabb érkeznek a helyszínre, de addig nem tudják ellátni a sérülteket, amíg a tűzoltók ki nem szabadítják a beszorult testet a roncsok közül. Komoly szerszámokkal, hidraulikus eszközökkel rendelkezünk, amely nélkülözhetetlen a munkánkhoz. Feladataink még a tűz vagy robbanás veszély elhárítása az úttestre kifolyt üzemanyag eltávolítása.

Meddig terjed a tűzoltóság hatásköre?

Budaörs közigazgatási területén belül látunk el tűzoltási feladatokat. A Megyei Művelet irányításnak van olyan jogköre, hogy az egész megye területére elküldhet bennünket. Az utóbbi években ritkán fordult elő, hogy Érdre vagy Törökbálintra vezényeltek bennünket. Ha országos katasztrófaméretű esemény van pl. árvíz idején, mint az történt 2013-ban, akkor árvízvédelmi munkálatokat végeztünk.

Visszatérve 2018-as évre, hány alkalommal kellett kivonulniuk tűzesetekhez vagy műszaki mentéshez.

Összesen százhatvanegy eseményünk volt, amelyből huszonhat volt tűzeset, negyvenhat alkalommal műszaki mentésre és nyolcvankilenc alkalommal téves riasztás miatt vonultunk a helyszínekre.

Milyen gépparkkal rendelkeznek?

Két gépjármű fecskendőnk, egy darab könnyű műszaki mentőnk, egy vízszállító tartálykocsink és egy csapatszállító autónk van. A feladatok elvégzésére harminchárom önkéntes tűzoltóval rendelkezünk.

A napjainkban toborzó felhívást tettek közzé. Ön szerint lesznek jelentkezők?  Ha lesznek, vajon milyen elgondolásból teszik ezt?

Úgy gondolom ugyan úgy, ahogyan mi, ők is egyfajta elszántságból és segíteni akarásból fogják választani ezt a szép, nem veszélytelen, de nemes feladatot.

Köszönöm az interjút.

Major Edit

 

 

 

 

 

 
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.