http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2019-02-08 05:03

Kétségbeejtő, ami az Antarktisznál történik

|

Egy friss kutatás szerint soha nem olvadt még ilyen gyorsan az Antarktisz jege. Az adatok alapján az elmúlt negyven évben mintegy hatszorosára gyorsult fel az olvadás, ez a folyamat pedig még jobban megemelheti a következő évszázadokban a tengerszintet, és felgyorsíthatja klímaváltozás ütemét.

A Kaliforniai Egyetem munkatársa által vezetett amerikai-francia-holland csoport légi felvételek, műholdas mérések és számítógépes modellek segítségével mutatta ki, hogy 1979 óta a térség 176 medencéjében miként gyorsult fel a jégolvadás – írja az

2009 óta az Antarktisz évente nagyjából 252 milliárd tonnányi jeget veszített, az 1979-90 közötti időszakban ez évente 40 milliárd tonnát tett ki. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt négy évtizedben csak a régióban elolvadt jég 13,2 milliméterrel emelte meg a tengerszintet.

Az olvadás mostani mértéke 15 százalékkal magasabb, mint azt egy évvel korábbi tanulmányban kimutatták.

Ez csak a jéghegy csúcsa” – hangsúlyozta Eric Rignot, a Kaliforniai Egyetem szakértője és a kutatás vezetője.

A kutató szerint a jelentős eltérés oka az, hogy a mérések kimutatták, a viszonylag stabilnak tartott Kelet-Antarktisz 51 milliárd tonna jeget veszít évente. A szakértők eddig úgy vélték, hogy a kelet-antarktiszi térség jobban ellenáll azoknak a drasztikus változásoknak, amelyek a Nyugat-Antarktisz jégtakaróit sújtják.

A nyugat-antarktiszi és az Antarktisz-félszigeti olvadás a jégveszteség mintegy négyötödét teszi ki. A kelet-antarktiszi olvadás növeli annak a kockázatát, hogy a következő évszázadban több mint tíz lábnyival (több mint három méterrel) emelje a tengerszintet – állapította meg Rignot.

MTI

Szerk: Erre a hírre kérdezik majd páran, hogy – de mi köze ehhez Budaörsnek?
-Hát majd megtapasztalják… de mindenki jobban járna, ha ez a „fájdalmas megtapasztalás” elmaradna!


Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.