• Fenyő Étterem
 • Hirdessen minálunk

Rovatok:

Pest megye Budaörs Közélet Már 30 éve...február
2019-02-19 17:08

Már 30 éve...február

|

Milyen társadalmi és politikai törekvések, mozgások jellemezték hazánkat és a környező országokat? Mennyire volt érezhető, hogy a változások szele egyre erősebb? Hol tartunk ma? Események 1989. februárjából...
hirdetés
Február 1. – Lukács János (MSZMP KB titkár) szerint Pozsgay Imrének egyéni véleménye az, hogy 1956-ban népfelkelés volt Magyarországon. – Az OTP-nél 20 százalékra emelik fel az áruvásárlási és a szolgáltatási kölcsönök évi kamatát, kezelési költségként pedig további 2%-ot kell fizetni. -  A csehszlovák közvéleményt is foglalkoztatja, megéri-e felépíteni a bős-nagymarosi vízművet, nem haladja-e meg a lehetőségeket a nagyberuházás? - A Magyar Színházművészeti Szövetség elnöksége elítéli a kezdeményezést, hogy az új Nemzeti Színház felépítésére gyűjtött pénzt a Jurta Színház pénzügyi gondjainak megoldására fordítsák. – Kökény Mihály miniszterhelyettes szerint szükséges az új egészségügyi törvény megalkotása, a reformelképzelések megvalósítása.

Február 2. - Szűrös Mátyás (MSZMP KB titkára) szerint az 1956-os eseményeket nem lehet egyetlen szóval – ellenforradalomként vagy népfelkelésként – átfogóan jellemezni. – A Magyar Demokrata Fórum javasolja a diplomáciai kapcsolatok felvételét a Vatikánnal. – Pozsgay Imre államminiszter kijelenti: az MSZMP-ben szükség van az egységre, de ez tekintélyi alapon nem valósulhat meg. – A Legfőbb Ügyészség cáfolja, hogy a magyar hatóságok visszaküldték Romániába a menekültek felét: valójában 6490 ember közül 1652-t szólítottak föl távozásra. – Újabb 3 ágazati szakszervezet tiltakozik az áremelések ellen, kompenzációt követelve. – A Fiatal Demokraták Szövetsége szerint a VIT-re tervezett költségeket más ifjúságpolitikai célokra kellene fordítani. -  A Magyar Úttörők Szövetsége Országos Elnökségének belső ellenőrzése során súlyos pénzügyi szabálytalanságokat állapított meg.- Az utóbbi hetekben több esetben fennakadás volt a külföldi fizetőeszköz-ellátásban, a határokon túlra utazó magyar turisták nem mindig tudtak osztrák schillinget, NSZK-márkát és USA-dollárt vásárolni. –  A MSZMP, a Független Kisgazdapárt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége képviselői vitán vettek részt az új alkotmányról.  Tölgyessy Péter (SZDSZ) szerint már most társadalmi vitát kellene rendezni, közreadni az alkotmánykoncepció szövegét. Mindaz szabad, ami nem akarja erőszakkal megváltoztatni a fennálló államrendet.  

Február 4. - A szmog miatt a fővárosi tanács az autóhasználat mellőzését kéri a budapestiektől. Füstködriadót nem rendelnek el, mivel a levegőszennyezettség mértéke nem éri el a kritikus értéket. -  Az akupunktúra Magyarországon is legyen mindenki számára hozzáférhető gyógymód! Megalakult a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága.

Február 5. - Még mindig közel 4000 munkanélküli van az iskoláit tavaly végzett 130000 fiatal közül. – Az SZDSZ üdvözli a „népfelkelés” minősítést 1956-ról. - Budapesten egyesületté alakul a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat segítségével eddig is több millió márka értékű használt, jó minőségű kórházi felszerelést, berendezést juttatott legnagyobb részt közületi, egészségügyi intézményeknek, és száz tonna ruhaneműt a rászoruló lakosoknak.

Február 6. - 15 alternatív szervezet nyilatkozatban sürgeti az 1956-os népfelkelés igazságos történeti megítélését, hozzátéve: csak így tudnak akár koalícióban, akár konstruktív ellenzékként együttműködni az MSZMP-vel. – A Független Kisgazda Párt 1956. októberét nemzeti felkelésnek és a sztálinizmussal szembeni forradalomnak tekinti. –– A Magyar Írók Szövetségének elnöksége szerint az éles ellentétek 1956 megítélésében elmélyítették a közéletben a bizalmi válságot. - Elhagyja Kabult az utolsó szovjet katona is. - Varsóban megkezdődik a kerekasztal-konferencia a lengyel ellenzék és a kormány között. – A budapesti MSZMP KB szerint a külső egyensúlyi helyzet javult, de csökkent a termelés, folytatódott a műszaki színvonalbeli elmaradás. Fontos a kommunális ellátás elfogadható színvonalának megteremtése, a szociális ellátások reálértékének megőrzése, a lakáshelyzet javítása, az egészségügyi gép- és műszerbeszerzés.

Február 7. – A szakszervezetek felmondták a kormánnyal kötött megállapodásokat a minimálbérekről, a szociális intézkedésekről és a nyugdíjemelésekről, mert szerintük az infláció nagyobb lesz a beígért 12%-osnál. -– Medgyessy Péter miniszterelnök-helyettes csehszlovák kollégájával jegyzőkönyvet ír alá arról, hogy a bősi vízerőművet a tervezettnél 14 hónappal hamarabb adják át. – Az MDF véleménye szerint független, nemzeti és európai hagyományokon nyugvó korszerű televízióra van szükség, amely hitelesen tükrözi  a társadalomban jelen levő nézeteket, törekvéseket.

Február 8. - 5 független szervezet a gyülekezési törvény módosítását kéri az Országgyűléstől, hogy a Parlament épülete előtt is lehessen demonstrációkat tartani. - Elkészült az ideiglenesen hazánkban állomásozó Szovjet Déli Hadseregcsoporthoz tartozó egyes csapatokra vonatkozó kivonási ütemterv.

Február 9. - A kormány állást foglal az 1995-re tervezett Budapest–Bécs világkiállítás megrendezése mellett. -  A március 15-i megemlékezésekkel kapcsolatban:  az MDF állásfoglalása szerint feltétlenül szükséges, hogy akik egyformán éreznek és hasonlóképpen gondolkodnak, azok közösen ünnepeljenek. Támogatják a független mozgalmakkal való közös ünneplést.

Február 10. – Törzskönyvezték a Celladamot. – Az MDF Mihail Gorbacsovhoz intézett levelében méltatta a döntést a szovjet csapatok afganisztáni kivonulásáról és további sikert kívánt a megkezdett munkához. - A Világbank 140 millió dolláros kölcsönt folyósít Magyarországnak az ipari szerkezet átalakítására.

Febr 11. - Újjászerveződött a Magyar Cserkészszövetség.
Febr 12. Grósz Károly, az MSZMP főtitkára: A Központi Bizottság úgy döntött, hogy a többpártrendszer viszonyai között képzeli el a politikai pluralizmus továbbfejlesztését.

Febr 14. - A Magyar Építőművészek Szövetsége Gazdagrétet nem tartja a világkiállításra alkalmas helyszínnek. A forgalmi előnyök csak az oda vezetendő metróvonal esetén érvényesülnének, de erre a beruházásra nincs egyértelmű garancia. - A brit rendőrség védelmét kérte Salman Rushdie Londonban élő indiai író, akire „Sátáni versek” c. regénye miatt halálos ítéletet hirdetett Khomeini ajatollah iráni vallási vezető.

Febr.15. - A Csehszlovákiai Polgári Szabadságjogok Mozgalma több száz csehszlovák értelmiségi nevében követelte Václav Hável drámaíró azonnali szabadon bocsátását, akit a januári prágai tüntetések során tartóztattak le. – A Központi Bizottsághoz érkezett levelekben megnőtt a vélemény-nyilvánítás a politikáról, a feszítő társadalmi és gazdasági jelenségekről.

Febr. 16. - Sztrájkhullám fenyeget Lengyelországban, mivel nem született megállapodás a munkások és az üzemek vezetése között. - A Független Kisgazdapárt  történelmi jelentősége, tagsága és támogatóinak tömege szerinti súllyal kíván résztvenni a politikában. – A Forma-1-es pálya megépítése 200 millió forint helyett 400 millióba került.  

Febr 17. - 29 részvényes 130 millió forintnyi alaptőkével - magyar-francia együttműködéssel –megalapította a Nemzetközi Bankárképző Központ Kft- t. Az ünnepségen előadást tartott Németh Miklós, a kormány elnöke. – Nyilvánosságra került a brit külügyminisztérium levéltárában  a „szupertitkos” iratként őrzött dokumentum a Katynban talált tömegsírok 1943-as feltárásáról, a holttestek azonosításáról. A hét tömegsírban talált 4233 lengyel katonatisztet 1940 májusában tarkólövéssel a Szovjetunió belügyi népbiztosságának tagjai, Berija emberei végezték ki. Már akkor kiderült, hogy a halálos lövéseket német gyártmányú fegyverekkel, német lőszerrel hajtották végre. A jelentésből kiderül, hogy a sírok feltárásában részt vevő németek igyekeztek eltüntetni a német fegyverekre és lőszerekre utaló nyomokat, s az összes dokumentumot átvizsgálták, mielőtt azok a lengyelek kezébe kerültek volna. Nem kizárt, hogy közülük jónéhányat eltüntettek.

Febr.18. - A Munkásőrség tagjai nagyobb részt kérnek a felpezsdült magyar közélet formálásából.

Febr.19. - Mit kíván a magyar nemzet? Szabad, független, demokratikus Magyarországot. Ezt a címet kapta az a 12 pont, amelyet a független demokratikus szervezetek képviselői fogalmaztak meg a Kisrabló étterembe összehívott tanácskozásukon.     A Bajcsy-Zsilinszky Baráti Társaság, a FIDESZ, a Magyar Demokrata Fórum, a Független Kisgazdapárt és a Szabaddemokraták Szövetsége szervezésében ezúttal is a március 15-i ünnepségről esett szó.

Febr. 20. - Az  MSZMP KB ülését megnyitó Kádár János saját egészségi állapotával kezdte, mint mondta, orvosi ellenőrzés mellett fokozatosan visszatérhet a munkába. Majd kiderült az is, hogy bár nem vett részt a döntésekben, de a Központi Bizottság minden döntését kötelezőnek tartja magára: ezek között volt a többpártrendszer bevezetése és annak elismerése is, hogy 1956 népfelkelés volt. Ezen a februári kétnapos ülésen arról döntött a KB, hogy elfogadja az új alkotmányról szóló tájékoztatót, ami szerint a párt nem tart igényt arra, hogy vezető szerepét rögzítse a készülő alaptörvény.

(A beteg Kádár utolsó nyilvános szereplése után teljesen visszavonult, zárt ülésen még áprilisban szólalt fel - ez lett az utolsó beszéde. Összefüggéstelenül szónokolt, sokszor megemlítve saját felelősségét is. Utóda, Grósz Károly, nem tudta őt félbeszakítani.)

Febr. 21. - A prágai bíróság kilenc hónapi szabadságvesztésre ítélte Václav Hável drámaírót, a Charta 77 csehszlovák ellenzéki csoport vezető személyiségét. -  A kaliforniai San Diegoban 89 éves korában meghalt Márai Sándor író. Főbelőtte magát.

Febr. 22. - Bejelentés: Március 1-jétől egyszerűsödik a külföldről magánforgalomba behozott személygépkocsik vámkezelése. A beszámoló szerint megnőtt a magánforgalmú gépkocsibehozatal.

febr.23. A bős-nagymarosi vízlépcső ügyében népszavazást kérő íveket már 124 ezren írták alá, márciustól folytatódik az aláírásgyűjtés és a környezetvédők ismét megkeresik az országgyűlési képviselőket.

Febr. 24. - Gyurcsány Ferenc, a KISZ KB titkára: az ifjúsági szövetség képes-e meghaladni jelenlegi, korlátozottan hitel- és versenyképes állapotát. Nagy autonómiára, saját platformra, értékrendre van szükség. - 13 ezer fölé emelkedett  a Romániából érkezett menekültek száma. Több mint hétezren a kockázatot is vállalva a határon szöktek át Magyarországra. Gál Zoltán belügyminiszter-helyettes: a magyar társadalomnak hosszú távon nem érdeke a tömeges elvándorlás ösztönzése. A kormány azt szeretné, ha a magyar nemzetiség Romániában boldogulhatna.

Febr. 25. - Munkástanácskozást tartottak szombaton fiatal munkások, a FIDESZ és több demokratikus munkáscsoport szervezésében a Jurta Színházban. A konferencián a szakszervezeti pluralizmusról, a munkanélküliség kérdéseiről, a munkajog problémáiról, a vállalati önkormányzatok és a munkástanácsok szerepéről hangzottak el előadások és folyt széles körű vita.

Febr. 27.  - A Szovjetunió és az európai szocialista országok együttes külföldi adóssága 130 milliárd dollár. Ebből valamivel több mint 40 milliárd jut a Szovjetunióra, utána a második legnagyobb adós Lengyelország 38,7 milliárddal, majd az NDK következik 19,1 , utána Magyarország 17, majd Bulgária 6,9 milliárd, Csehszlovákia 5,2 milliárd és végül Románia 3,1 milliárd dollárral. -  A parlamentben átadták a Visegrád-Nagymarosi Vízlépcső építése ellen tiltakozó aláírásokat tartalmazó íveket. A petíció az építkezés azonnali felfüggesztését és népszavazás kiírását követeli. Az építkezés felülvizsgálata még ma sem késő és a Visegrád-Nagymarosi Vizlépcső elhagyása több tízmilliárdnyi kiadás megtakarítását jelentené. – Az MSZMP Központi Bizottsága: az új alkotmány teremtse meg a modern állam intézményi feltételeit. A hatalmi ágak váljanak szét, tehát az Országgyűlés, a köztársasági elnök, a Minisztertanács, az alkotmánybíróság, az igazságszolgáltatási szervezet, a közigazgatási szervezet és a helyi-területi önkormányzatok nem általában hatalmi szervek, hanem csak meghatározott hatalmi jogosítványok birtokosai és alkalmazói legyenek. Teljes szuverenitással működhessen az új alaptörvény szerint az Országgyűlés - mint törvényhozó hatalom, a Minisztertanács és a neki alárendelt közigazgatási szervezet - mint végrehajtó hatalom, az igazságszolgáltatási szervezet - mint bírói hatalom.

Febr. 28. - Változatlanul élni akarnak ,,törvény adta jogukkal” azok a független szervezetek és csoportok, amelyek március 15-én a Szabadság térre kívánnak vonulni, hogy ,,jelképesen lefoglalják” a Magyar Televíziót - ezen a napon hangozzék el a független demokratikus szervezetek ,,Mit kíván a magyar nemzet?” című 12 pontja. -  Wojciech Jaruzelski lengyel államfő és pártvezető hétfőn kilátásba helyezte, hogy a hadsereget ismét bevethetik Lengyelországban az ellenzék ellen, ha ez utóbbi meg akarná dönteni a rendszert. – Döntés született: Csak a Hősök tere és a Kodály Körönd között újítják fel platánokkal a Népköztársaság úti fasort. A Kodály körönd és a November 7. tér közötti szakaszon ostorfákat telepítenek a már kipusztult vagy kivágásra szoruló fák helyére.


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Rovat legfrissebb hírei
 • Március 25-én indul a zöldhulladék elszállítása »
 • Már 30 éve - március második fele »
 • "JÓ TENNI" pályázat »
 • Nem csak orvosoknak: Ortopédiai betegségek és kezelésük »
 • Zászlóvivő voltam »
 • Első Tavaszi Piknik a Gazdapiacon »
 • Nemzeti örökségünk ünnepe »
 • Már 30 éve - A fényes március 15! »
 • Könyvbemutató a Fantazmagória könyvesboltban »
 • Nemzetközi Nőnap: Na de honnan is ered ez az ünnep? »
 • Legfrissebb képtárak

  Havas látkép

  Talán hamarosan ilyen lesz Budaörs? Kép: s.k.
  Ajánlások
  • curver
  • gazdapiac

  Helyi dolgok...

  Molinó készítés Budaörsön a Dicentránál!

  Szállás Budaörs
 • Magdi Panzió

 • Éttermek Budaörs
 • Fenyő Étterem
 • Magdi mama kiskonyhája
 • Aromi Ristorante Italia - Olasz étterem, pizzéria Budaörs szívében
 • ABS Bowling & Pub

 • Látványosság, szabadidő Budaörs
 • Városi Régészeti Kiállítás
 • Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Heimatmuseum Budaörs

 • Helyi vállalkozások, szolgáltatások Budaörs
 • Izsold-Car Karosszéria-javítás
 • Buliszerviz
 • Budaörsi Ingatlanszövetség
 • Völgy 2000 Kft.
 • Horváth Kereskedelmi kft.

 • Civil szervezetek Budaörs
 • Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport
 • Régiségbúvár Egyesület
 • BUDAÖRSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG
 • BUDAÖRSI DIÁK SPORTEGYESÜLET (BDSE)
 • CBE, BUDAÖRSI CUKORBETEG KLUB EGYESÜLET

 • Közösségek Budaörs
 • Budaörsi Római Katolikus Egyházközség

 • Sport Budaörs
 • Zendo Budaörs Egyesület
 • ABS Sportcentrum
 • BSC Labdarúgó Szakosztály
 • Liver FC Budaörs
 • Úszásoktatás Budaörsön