• Fenyő Étterem
 • Hirdessen minálunk

Rovatok:

Pest megye Budaörs Közélet Gyászolunk
2019-03-22 20:40

Gyászolunk

|

A napokban kaptuk a szomorú hírt hogy elhunyt Dr. Virág Mária. Emlékét megőrzik mind azok akik ismerték és szerették. 2012-ben Budaörs nagyrabecsülése jeléül, „Budaörs város orvosa” címet adományozta a doktornőnek. Akkor ebből az alkalomból kerestem fel és az alábbi riportot készítettem, amelyet most emlékezés képen közlünk kedves olvasóinkkal.

 
hirdetés


Beszélgetés Dr. Virág Máriával

Dr. Virág Mária közel negyven éve Budaörsön él. Sokan ismerik a kedves, törékeny alkatú doktornőt, aki az orvoslásban szigorú szabályokat betartó, rendet és fegyelmet parancsoló, ugyanakkor elhivatott az elesett, a szeretetre és segítségre szoruló embertársaival szemben.

Honnan indult pályafutása?

Szabolcs megyében, Kéken születtem egy egyszerű vidéki család leánygyermekeként. Négyen voltunk testvérek és mindannyian lányok. Édesapám modern gondolkodású ember volt, aki felismerte, hogy városba kell költöznünk ahhoz, hogy leánygyermekei tanulhassanak, és megfelelő pályát válasszanak maguknak. Ezért elköltöztünk és feljöttünk Pesterzsébetre, ott lettem általános iskolás és a gimnáziumot is ott végeztem el.

Miért az orvosi hivatást választotta?

Már gyermekkoromban azt válaszoltam a felnőttek kérdésére, hogy orvos leszek. Valószínűleg ez kijelölt pálya volt számomra, mert ebben találtam meg önmagamat. 1962-ben szereztem orvosi diplomát.

Hol volt az első állomás, ahol gyógyítani kezdett?

Bajára az ottani kórházba adtam be a pályázatomat. Engem érdekelt a reumatológia, de a neurológia is. Baján a pszihiátrián és a neurológián is praktizáltam. Nehéz, de érdekes feladat volt ez az idő a számomra.

Hogyan alakult a magánélete?

1963-ban ismerkedtem meg férjemmel, aki bácsalmási illetőségű volt és mezőgazdasági mérnök. Nehéz idők voltak. Nem volt lakásunk, csak albérletünk, ahol a megszületett első gyermekemet hoztam a világra. Bölcsődei és óvodai lehetőség sem volt, így sokszor vittem magammal a csecsemő gyermekemet a munkahelyemre. Később Szolnok megyében Tiszatenyőn vállaltam körzeti orvosi állást, mert ott végre szolgálati lakásunk lehetett. Itt született meg második kislányunk. Sok embert kezeltem, gyógyítottam és szerettek is, mégis otthagytuk ezt a falut. Oka egyszerű volt. Sokan támadtak azért, mert nem voltam hajlandó olyan gyógyszereket felírni, ami morfin származékú és könnyen hozzászokást eredményez.

Az ideggyógyászat rendkívül felelősségteljes munka, hiszen ide általában depressziós, alvászavaros emberek jönnek, akik erős gyógyszereket kapnak a bajaikra. De ezekhez a gyógyszerekhez hozzá lehet szokni, mert legtöbbjük morfin származékot tartalmaz. Én szigorú voltam az orvoslásban, és csak indokolt esetben írtam fel ilyen gyógyszereket, hiszen ezek szedése függőséget okoz. A város vezetésének ez nemigen tetszett, mert sokan feljelentettek hogy én nem írom fel a gyógyszereket. Mivel én már úgyis visszavágyódtam a városba, megkönnyítették a helyzetemet. Könnyű szívvel jöttünk el onnan Törökszentmiklósra. Tiszatenyő viszont orvos nélkül maradt, ezért én megtanultam kismotorozni, és visszajártam 6 km-re gyógyítani a betegeimet. Nagyon megterhelő volt ez számomra és beteg lettem. Két évig táppénzes állományban voltam. Fiatalkori megbetegedés következtében a tüdőmön egy kavernát fedeztek fel. Ezzel a gyermekeim közelében sem lehettem. Ezért őket ez idő alatt anyósom nevelte, aki végtelenül jó asszony volt. Visszaköltöztünk Bajára és a munka mellett letettem a neurológiai szakvizsgát. Tizenkét évet töltöttünk ezen a helyen, majd férjem állásváltoztatása révén Pestlőrincre, ott is a szakrendelőbe kerültem, mint neurológus. Magánéletem azonban válságba került. A válás után a budaörsi lakótelepen tudtam venni lakást, 1980-ban.

A Rókus kórházba jelentkeztem munkalehetőségért, ahol a kórházi feladatokon túl felülvizsgálatot is végeznem kellett a megye különböző területein, többek között Budaörsön is. Tartalmas szép orvosi munka volt. Felülvizsgáló orvosként kerültem Budaörsre és délutánonként a mentálhigiéniai vizsgálatokat is végeztem. Szerettem ezeket a feladataimat. Életem egyik szép szakasza volt... Később, mivel megszűnt a felülvizsgáló orvoslás, háromszor egy héten pszichiátrián rendeltem, ahol az elmebetegekkel foglalkoztam.

Sosem fárad el? Hiszen nem könnyű pálya az Öné.

Nagyon szerettem ezt a munkát és ezért sosem éreztem, hogy nehéz lenne, hogy fáradok. Részemről ez elhivatottságot jelent, elrendelést.

De tavaly 2011-ben egy kissé elfáradtam. Rengeteg volt a beteg, nem volt elég a rendelési idő, túlórázni is kellett. Sajnos a depresszív, mániákus depressziós, srizofén megbetegedés igen gyakori. Én nagyon szeretek az embereken segíteni. Mikor látom, hogy gyógyul, javul az állapota, hogy kijött a mélypontból, ez sikerélményt nyújt nekem, és feledteti minden fáradtságomat.

Nagyon elterjed betegség az Alczheimer kór. Mi ennek az oka?

Nem tudjuk. A lényege az, hogy a jó idegsejtek az agyban elpusztulnak, helyette kötőszövet alakul ki. A beteg elfelejt mindent, amit egész életében tudott. Már ötven éves kortól elkezdődhet, nincsenek jelei, csak amikor már kialakult a betegség. S habár óriási lehetőséget nyújt a CT és MR vizsgálat, de sajnos ez a kór gyógyíthatatlan.

Az elmúlt negyven évben csodálatos fejlődésen ment át az orvostudomány. A legújabb csoda az, hogy egy svéd orvos feltalálta a gamma késsel történő besugárzást, így nem kell felnyitni a koponyát, hanem a daganatot ezzel lehet műteni. Magyarországon Debrecenben van egy ilyen idegsebészet és Budapesten, az Amerikai úton.

A gyógyszeripar is óriásit fejlődött. Számtalan nagyon jó gyógyszer áll rendelkezésre, szemben a negyven évvel, ezelőtti állapottal, amikor háromféle gyógyszer volt az ideg és elmegyógyászati problémák kezelésére.

Most már a skizofrénia  is és a súlyos elmebetegségek is jó eséllyel gyógyíthatók.

Az Országos Ideg Elme Intézmény léte óriási dolog volt, ahol voltak elfekvő, de voltak aktív osztályok is. Ennek az intézménynek a megszűnése nagyon nagy érvágás volt a pszihiátriában. Az itt lévő betegeket el kellett helyezni valahová. Őket szétosztották a különböző kórházak között. Orvosaink pedig az északi országokban találnak óriási fizetéssel állásokat.

Hogyan tölti a nyugdíjas éveit?

Ha marad szabadidőm, az évek alatt felgyülemlett restanciámat igyekszem az olvasás területén bepótolni. Utazni már nemigen tudok, de a Jó Isten megadta, hogy húsz országban voltam és sok szépet láthattam.

Feladatom továbbra az orvoslás, hiszen nekem az életem a gyógyítás. Így minden héten hétfőn és minden két hétben pénteken rendelek a budaörsi rendelőben. Lakásomon magánrendelést is tartok.

Sajnos Budaörsön is sok az idegrendszeri problémával küzdő ember. Ennek igen sok oka lehetséges. Genetikai adottság, nem megfelelő életmód, és a rossz szociális helyzet, az ebből való kilábalás reménytelensége, ami tönkre teszi az embereket, aminek eredményeként létrejönnek a különböző betegségek

Van-e recept arra, hogy szellemileg frissek maradjunk?

Használni kell az agyunkat! A tanulással, a gondolkodással, a beszélgetéssel kényszeríteni tudjuk az agyunkat, hogy oxigént használjon ez pedig az idegsejteket táplálja. Fontos a beszéd és az emberi kapcsolatok megléte. Egyedül élő betegeimnek ajánlom, hogy járjanak nyugdíjas klubba, ahol társaság van, beszélgető társak vannak, ahol különböző foglalkozások, utazások, témák foglalkoztatják az agyat. Budaörsön a Clemensits utcában a Máltai Szeretetszolgálat működteti az Idősek Napközijét, ahová sok idős embert visznek el reggel, egész nap ott vannak, és délután viszik őket haza. Így nincsenek egyedül.

Számomra sokat jelent a hit. Én a katolikus vallásban lettem megkeresztelve, de később találkoztam egy mélyhitű, református kolleganőmmel. Elkezdtem járni a református templomba, és olvasni kezdtem a bibliát. Ebben az életünkre nézve milliónyi tanácsot kapunk, és problémáink leküzdésére tanácsokat. Az Isten hitnek pozitív ereje van! A hívő ember sokkal jobban gyógyul, mint az, akinek nincsen hite.

Hány éve annak, hogy orvosi diplomájával az emberek gyógyítására szentelte életét?

Novemberben kaptam meg az aranydiplomámat, melyet csodálatosan szép ünnepségen adtak át. 1962-ben végeztem az Orvosi Egyetemen, melynek idén van ötven éve. A régi avatási szertartások szerint sötétzöld talárban, arany nyaklánccal a nyakukban voltak a professzorok az ünnepségen. Meghatóan szép ünnepég volt.

Budaörs is nagyon megbecsül, amit bizonyít, hogy „Budaörs város orvosa” címet kaptam meg. Oklevelet és rézből készült emlékplakettet adományoztak. Nagyon boldoggá tettek ezzel! Amit el akarok mondani, az hogy nekem a legszebb dal a Szózat, hitvallása az én hazaszeretetemnek is. Én izzig-vérig magyar vagyok és nincs a világnak az a legszebb helye, amellyel én Magyarországot felcserélném. Elmondhatom, hogy nehéz és küzdelmes életem ellenére boldog vagyok, van két szép lányom, unokáim és így családban élhetek. Van sok kedves betegem, akiket gyógyíthatok és ez nekem mindennél többet ér.

Köszönöm az inetrjút.
Major Edit 


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Rovat legfrissebb hírei
 • A Kádár-rezsim hizlalta a vadkapitalizmus első fecskéit (2. rész) »
 • Az impexek és a titkosszolgálatok »
 • A Kádár-rezsim hizlalta a vadkapitalizmus első fecskéit (1. rész) »
 • Ócsai kirándulás »
 • Ortopédia, sebészet és emberség »
 • Több mint 5000 gyorshajtó egy nap alatt »
 • Ingyenes életmentő alkalmazás »
 • Az arcátlanság határa »
 • Autizmus világnapja »
 • Magyarország küzd azért, hogy újra adómentes lehessen az otthoni pálinkafőzés »
 • Legfrissebb képtárak

  Szent István szobor Csallóközkürtön

  Kádár Gabriella alkotását 2019 húsvét vasárnapján avatták fel. A megszentelésen a helyi magyar közösség nagy számban volt jelen.
  Ajánlások
  • curver
  • gazdapiac

  Helyi dolgok...

  Molinó készítés Budaörsön a Dicentránál!

  Szállás Budaörs
 • Magdi Panzió

 • Éttermek Budaörs
 • Fenyő Étterem
 • Magdi mama kiskonyhája
 • Aromi Ristorante Italia - Olasz étterem, pizzéria Budaörs szívében
 • ABS Bowling & Pub

 • Látványosság, szabadidő Budaörs
 • Városi Régészeti Kiállítás
 • Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Heimatmuseum Budaörs

 • Helyi vállalkozások, szolgáltatások Budaörs
 • Izsold-Car Karosszéria-javítás
 • Buliszerviz
 • Budaörsi Ingatlanszövetség
 • Völgy 2000 Kft.
 • Horváth Kereskedelmi kft.

 • Civil szervezetek Budaörs
 • Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport
 • Régiségbúvár Egyesület
 • BUDAÖRSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG
 • BUDAÖRSI DIÁK SPORTEGYESÜLET (BDSE)
 • CBE, BUDAÖRSI CUKORBETEG KLUB EGYESÜLET

 • Közösségek Budaörs
 • Budaörsi Római Katolikus Egyházközség

 • Sport Budaörs
 • Zendo Budaörs Egyesület
 • ABS Sportcentrum
 • BSC Labdarúgó Szakosztály
 • Liver FC Budaörs
 • Úszásoktatás Budaörsön