http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2019-03-27 12:41

Egy képoszlop újjászületése

|

Az Alma utcában felállításra került képoszlop ünneplése az Ifjúsági Klubban tovább folytatódott az est folyamán. (Lásd: előző cikkünket) Nagyszerű cselekedet építeni, újjáalkotni és nem lerombolni a múlt emlékeit.

hirdetés
Polgár Marianne kezdeményezője és szervezője a Bildstock (képoszlop) létrehozásának, üdvözölte a megjelenteket. Külön köszönetet mondott azoknak, akik az avatáson is részt vettek.

A csodálatos kerámiakép készítőjét,Petrás Máriát kérte a színpadra. A csángó származású művésznő elmondta,hogy az ő gyermekkorában a Mária kultusznak nagyon mély gyökerei voltak. Például a korareggeli és a késő esti harangszót Mária-harangozásnak nevezték. Szükségben, betegségben a Szűz Máriához fordultak segítségért. Évente huszonhat alkalommal tartottak Mária-ünnepet. Kutatások bebizonyították, hogy a Mária-hívők között nincs depressziós ember.

Ritter Imre országgyűlési képviselő a régi budaörsi szőlőművelésről, annak nehézségeiről, a termőföld értékéről beszélt. Őseinknek ehhez az embert próbáló munkához a hit, a család összetartó ereje adott erőt.

Szabó András előadóművészt már jól ismerték a Magyar Történelmi Szalon előadásait látogatók. Kitűnő versválasztásában most sem csalódtunk. Igazi szellemi különlegesség volt az Ómagyar Mária-siralom, amely egyike legkorábbi nyelvemlékeinknek, az első fennmaradt magyar nyelvű vers. A másik szavalat Szabó Lőrinc: Hazám, keresztény Európa című költeménye a mai napig aktuális.

Hatalmas sikert aratott a Sapszon Ferenc Kórus Krasznai Gáspár vezényletével. A befejezésként előadott egykori himnuszunk, a Boldogasszony Anyánk, Bárdos Lajos átiratában, egyszerűen fantasztikus volt.

A műsor befejeztével az állófogadáson alkalom nyílt a beszélgetésre, és Vadas Csenge „Képoszlop születik” című fotókiállításának megtekintésére. A fotók valóban végigkövetik a munkálatokat a kőoszlop kitermelésétől az emlékmű befejezéséig.

Álljon még sokáig a Bildstock elődeink emlékére, utódaink örömére.

s.k.


Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.