http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2019-04-16 16:17

Valami kimaradt

|

Legyünk büszkék, mert mi építettük ezt a székesegyházat több mint 800 évvel ezelőtt, megépítettük és évszázadokon át bővítettük és szépítettük. - mondta Macron francia elnök 2019. április 15-én éjjel. Valami kimaradt...
hirdetés
 "A Notre-Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma.... Legyünk büszkék, mert mi építettük ezt a székesegyházat több mint 800 évvel ezelőtt, megépítettük és évszázadokon át bővítettük és szépítettük. Ünnepélyesen fogadom ma éjjel: együtt újjá fogjuk építeni"– mondta Macron 2019. április 15-én éjjel.

Kimaradt a felsorolásból két dolog: Elsősorban nem történelmi, irodalmi, szellemi célból épült a templom, hanem Isten dicsőségére, Szűz Mária, Jézus Krisztus anyja, Miasszonyunk tiszteletére.
 
Másodszor: megépítették és szépítették, de a nagy francia forradalom idején jóvátehetetlen károkat okoztak benne, meggyalázták, fosztogatták. Majd 1831-ben (júliusi forradalom) ismét károkat szenvedett ...

Később Eugene Viollet-le-Duc építész 1844 és 1864 között – az anyagok, a stílusok és korok tiszteletben tartásával – restaurálta az épületet.

Mára azonban elodázhatatlanná vált a felújítás. Éppen ezt kezdték meg, amikor a tűz fellángolt...

Részlet egy blogból:
A nyugati ember látszatokba kapaszkodó képmutatása......
Egy csoda hamvad el ma este a lángokban, s egy csoda hamvad el mostanság nyugaton is. A keresztény civilizáció egy messzemenően kiemelkedő dolog volt az emberiség történetében, de épp azon a nyugaton, ahol ez a kőtemplom is áll, ez a csodás nyugati civilizációs remekmű úgy hamvad el, amint Párizs főtemplomának tetőszerkezete... Csak, hát, a civilizációnk, erkölcsünk, értékrendünk elhamvadásán ugyanazok, akik a templomot most siratják, már nem sajnálkoznak... A látszat, a külső máz még kell, de a lényeg már nem.
(Forrás: fb Saint Francis Foundation of Deva) 

"Szolidáris szeretetünkről biztosítjuk Michel Aupetit párizsi érseket és a francia katolikus közösséget. Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja.
Budapest, 2019. április 15., Nagyhétfő  Erdő Péter bíboros, érsek, prímás
(Forrás: magyarkurir.hu)
KV


Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.