http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2019-04-17 16:08

Családunknak fontosak a hagyományok

|

Párkányi Bélával és családjával az ismeretségem sok évre nyúlik vissza. Három generációt ismerek közülük. Emlékszem a szüleire, a kedves Ferire és Ilonkára. Mindig örültünk egymásnak, ha találkoztunk valahol Budaörsön. Béla három gyermeke közül kettő az óvodásom volt. Azóta már ők is felnőttek.  Béla vállalkozásában a fia a jobb keze.

hirdetés
Néhány éve költöztek saját építésű családi házukba, amit az Odvashegy lankájára építettek, mégpedig a Poller dédnagyapa egykori birtokára. Béla nem titkolt büszkeséggel mutatta meg a jól karbantartott gazdaságát. A szőlőt, a gyümölcsfákat már megmetszette. A sor hagymát még a nagymamája készletéből szaporította évről évre. A közelben álló présházat a pincével az egykori állapot szerint újította fel. Borai kézi technikával,vegyszerek nélkül, hagyományos módon készülnek.

-Ez a pinceajtó eredeti. –simogatta meg Béla. –még a dédapám járt be rajta.

-Mit jelent neked az, hogy budaörsi vagy? –folytattuk a beszélgetést a család otthonában.
-Nagyon erős kötődést. A hazaszeretetet. Minden ide köt. A mindennapokban benne van a múlt és az ősök tisztelete.

-Meddig nyúlnak vissza a családi gyökerek?
-Drixler őseim bizonyíthatóan a 2. betelepítés idején jöttek. Dédapám jó hírű asztalosmester volt. Még megvan a katonaládája. Nagy szeretettel őrizzük. Poller dédapám Burgenlandból érkezett, az ő fia magas állami beosztásban dolgozott, ezért kötelező volt magyarosítania. Így lettünk Párkányiak. Apám több mint negyven évig a községházán dolgozott. Mindent tudott Budaörsről. Az elmúlt században családunkat is sújtották azok az igazságtalanságok, amelyek oly sokakat – kitelepítés, vagyonelkobzás.

-Milyen volt a gyermekkorod?
-Elsőként a nagy-nagy szabadság jut az eszembe. Sokat jártam segíteni a szőlőbe a nagymamámnak, nagynénémnek. A szőlőműveléssel kapcsolatos ismereteimnek az lett az alapja.

-Következtek az iskolák, a tanárok, a munkahelyek, majd a család.
-A Fiúiskolában többek között Erődi Mária, Szakály Matyi bácsi, Herbay Ilona, Váczi Pál voltak a tanáraim, és talán még mások is emlékeznek Friedmanszky Frici tanár bácsira. Számomra jó alap volt az iskola a továbbtanuláshoz. A Gépipari Technikumban tanultam tovább, ahol magas szintű szakmai tudást kaptam. Később a Híradótechnikai Vállalatnál lettem fejlesztő. Adódott egy lehetőség, aminek köszönhetően egy számítástechnikai központban helyezkedtem el operátornak. Itt ismertem meg a feleségemet, akivel azóta is harmonikus házasságban élünk. Három gyermekünk született, már mindannyian felnőttek, és eddig négy unokának vagyunk boldog nagyszülei.

-Évekkel ezelőtt megnyitottad festékboltodat. Jelenleg mivel foglalkozol?
-32 éve alapítottuk üzletünket, 29 éve alakult P.B. Color  Kft . több lábon álló cégként működik. Béla fiam és Zsófia lányom is a cégünknél dolgozik. Magam egy svéd nemzetközi vállalatnak vagyok a képviselője, speciális faipari ragasztókkal, szaktanácsadóként tevékenykedem.

-Tagja vagy a Budaörsi Borászok Egyesületének. Hogy áll most ennek az ügye? Van jövője?
-A Budaörsi Borászok Egyesület jelenleg nem aktív. Szívesen látnánk lelkes fiatalokat, budaörsi érdeklődőket, várjuk a jelentkezőket, akiknek vannak saját szőlőik. Nagy hátrány, hogy egyelőre nincs egy központi helyünk.

Közben besötétedett. A teraszról gyönyörű kilátás nyílt a kivilágított városra. Arra gondoltam, hogy ha a dédnagyapák látnák Párkányi Béla kis birtokát, büszkék lennének az utódjukra.s.k.

 


Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.