• Fenyő Étterem
 • Hirdessen minálunk

Rovatok:

Pest megye Budaörs Portré A szeretetben Isten van jelen (2. rész)
2019-04-30 11:23

A szeretetben Isten van jelen (2. rész)

|

Az interjú első részében a Budaörsi Párkapocs Egyesület  elnöke, Radnóczi Péter arról beszélt, hogy mikor és hogyan épült be a jegyesek képzésébe a hívek önkéntes szolgálata, miként vált ez elfogadottá, ma már nélkülözhetetlenné a budaörsi plébánián. Az alábbiakban a Házas Hétvége lényegéről, arról az erős lelki támaszról szól, ami azért fontos, mert az esküvővel nincs vége a házasságra való felkészülésnek…
Azok a házaspárok, akik sok évvel ezelőtt nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a jegyesek képzésébe, egy idő után - már elegendő tapasztalattal a hátuk mögött -, úgy gondolták, hogy nem csak a házasság megalapozására, hanem a megerősítésére is szükség van.
Mi szinte az első perctől fogva kerestük a továbblépés és a megújulás lehetőségeit, különösen az után, amit kecskeméti társainktól személyesen megtapasztaltunk – folytatta Radnóczi Péter.  - Ők már nagyon előbbre voltak nálunk, nemcsak a jegyesképzésben, hanem a fiatal házasokkal, gyerekekkel, fiatalokkal, idősekkel és egyedülállókkal való élő kapcsolat megteremtésében is. 

Milyen irányba indultak tovább?
 
Egy alkalommal elmentünk Óbudavárra, abba a csodaszép kis Balaton-felvidéki apró falucskába, ahol a Schönstadt Lelkiség központja van. A mi jegyes felkészítő csoportunk néhány házaspárja tagja volt ennek a közösségnek, innen jött az ismeretség. 

Önök is csatlakoztak hozzájuk?

Nem. Mi a feleségemmel más utat jártunk, az ún. Házas Hétvége nevet viselő közösséghez tartozunk. Ennek a lelkiségnek a születése egy spanyol jezsuita szerzeteshez, Gabriel Calvo atyához  kötődik, majd a jezsuiták ráépítették a maguk módszerét, és ez nagyon jól működik. A lelkiség Kanadában is gyökeret vert, majd Belgiumon és Ausztrián át jutott és terjedt Magyarországon is. Egy idő után a magyar közösség kapta meg azt a feladatot, hogy vigye tovább a mozgalmat a Délvidékre, Erdélybe, a Partiumba, a Felvidékre és Kárpátaljára. Ez a lelkiség házaspároknak nyújt segítséget ahhoz, hogy házasságukat megújult elköteleződéssel és örömmel tudják tovább élni. Kezdődik az Első Hétvégével, ahová péntek estétől vasárnap estig házaspárokat hívunk meg  egy olyan helyre, ahova szigorúan csak a gyerekeik nélkül jöhetnek, hiszen a cél az, hogy teljesen kiszakadhassanak mindennapi, megszokott környezetükből, és ez idő alatt kizárólag csak egymásra figyelhessenek. Tizenöt bevezető előadást hallgatnak végig ez idő alatt a házastársak, és mindegyik előadás után a szobájukba vonulnak, hogy azon melegében, egymás közt megbeszélhessék a hallottakat. 

Minden nagyon pörög és nagyon intenzív, szinte hihetetlen, de igaz:  végén valóban megújulnak, felfrissülnek a házasságok.  Később, amikor segítőként már csatlakozott hozzánk több baráti házaspár, itt Budaörsön is önállóan működtetjük ezt a lelkiséget. Az Első Hétvégét mindig egy atya és három segítő házaspár vezeti. A résztvevő, meghívott házaspárok – férj a feleséggel kettesben – nagyon sokat beszélgetnek egymással a hétvége folyamán, sokszor éjszakába nyúlóan. Az országban és a határon túli magyarlakta területeken  a Magyar Házas Hétvégés Közösség sok helyen tart Első Hétvégét, amihez  keresi a megfelelő szálláshelyeket, lelkigyakorlatos házakat. A legfontosabb, hogy legyen elegendő kétágyas szoba, és egy olyan tágas, barátságos hely, ahol kényelmesen együtt lehetünk. De még ennél is fontosabb, hogy olyan lelkes házaspárok legyenek együtt, akik férjükhöz, feleségükhöz akarnak közelebb kerülni.

Van valami titkos módszer, amit ilyenkor alkalmaznak? 
 
Nem így nevezném. Van egy – ugyancsak a jezsuiták által kidolgozott – nagyon jó tematika, ami szerint zajlanak a hétvége eseményei. Mindig nagyon figyelünk a résztvevőkre, segítjük őket, hogy minden akadály elháruljon, és kizárólag csak egymásra figyeljenek. Sokszor mélyebb lelki beszélgetés is kialakul. A megbeszéléseknek és a hozzászólásoknak is van egy nagyon gyümölcsöző rendje. A kulcs, amit Calvo atya alkalmazott, az, hogy minden embernek vannak érzései, akkor is, ha ezt nem tudja, vagy nem akarja a nevén nevezni. Ma a köznyelvben kavarodás van annak megítélésében, hogy mi az érzés. Az érzés testünk és lelkünk spontán reagálása a környezetből érkezett ingerekre. Az érzelem és a gondolat más. Ám nem jó, ha ezeket a hétköznapokban összemossuk, hiszen nagy a különbség: az érzéseimért nem vagyok felelős, az egy spontán jövő dolog, ám az érzelmeimért, amit ebből táplálok, vagy a gondolataimért, amelyek az eszembe jutnak és tudatosak, azokért már felelős vagyok.
Ha felismerem az érzéseimet és meg tudom ezeket nevezni, akkor saját magamról egy olyan képet kapok, amit ha megosztok a házastársammal, elmélyültebbé válhat a kapcsolatunk. Miért? Mert már nem a felszínen mozgok, nem azon töprengek, hogy vajon mit mondjak neki, amit biztosan elfogad. Ehelyett az érzéseimet mondom el, képet adva a társamnak, kendőzetlenül, önmagamról. Ezekről az érzésekről nem tehetek, ezek spontán jönnek. Fontos, hogy a házastársam ezeket nyitottan fogadja, ahogy én is hasonlóan fogadom az ő érzéseit. Vegyünk egy példát az érzésre (amiért nem vagyok felelős) és a cselekedetre (amiért felelős vagyok). Mondjuk, ha hazudik a gyermekem és kihoz a sodromból, azért nem vagyok felelős. De ha mérgemben nyakon vágom érte, azért már igen, felelős vagyok. 

Ez a módszer abban segít, hogy sokkal jobban, őszintén kinyíljanak egymás felé a házastársak? 

Nem egyformák az emberek. Van, aki sokat beszél, de nem megy mélyre. Fél, hogy a másik mélyen belelát, ezért inkább maszkot tart maga elé. Ez nem mindig rossz, mert van, amikor meg kell védeni magunkat valakitől. De a házastársam elé, akinek azt ígértem, hogy egyek leszünk mindenben, nem szabad álarcot tartani. Le kell venni és meg kell engedni, hogy a másik belém lásson! Nem a kiszolgáltatottjai vagyunk egymásnak. Az egymásra nyitott szeretet az, ami összeforraszt bennünket.  Ilyesmikért tud nagyon megerősödni egy házasság  a Házas Hétvégéken. 

Tudna mondani valami olyat, ami még kézzelfoghatóbbá teszi, hogy amikor hibázunk, de nem vesszük észre, akkor egy Házas Hétvége hogyan segít? 

Elmondom egy élményünket. Régen, kezdő házas korunkban történt. Négy kicsi gyermekünkkel a feleségem van otthon, én dolgozom. Egy nap panaszkodik, nem bírja már, hogy minden az ő nyakába szakad, egész nap dolgozik, de nincs semmi látszata és nincs semmi öröme benne. Mit gondol, hogy reagáltam erre az én racionális gondolkodásommal? Csináltam neki egy táblázatot, hogy jobban be tudja osztani az idejét. De a frusztráltsága, kiszolgáltatottsága, tehetetlensége a táblázat birtokában is megmaradt. Csak jóval később értettem meg, amikor mi is részt vettünk az első Házas Hétvégén, hogy nem ezt kellett volna tennem, ő egyáltalán nem egy táblázatra vágyott…
Ez az egész probléma akkor tudatosult bennem, amikor megtanultuk azt, hogy az embernek négy alapigénye van. A pszichológia mondja ezt, nem én. Kell, hogy szeressenek, hogy tartozzak valakihez, hogy fontos legyek és szabad legyek. Ha a négy alapigényből egy nem teljesül, már kellemetlenül érzem magam. A mi történetünket nézve az világlott ki, hogy a feleségem alapigényeiből több is sérült, nem elégült ki, ezért érezte magát rosszul. Nem az volt a fő baj, hogy fizikailag nem bírja, hanem az, hogy én nem ismertem  el őt úgy, ahogy elvárta és megérdemelte volna, és nem álltam mellé jól. És itt kell behozni a szeretetnyelvet is (ezt Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó fogalmazta meg először. Ezek a következők: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. - A Szerk.)
Én nem azzal a szeretettel fordultam a feleségem felé, amit ő várt. Rájöttem: nem kell táblázat, azt kell megnézni, hogy mi sérült benne leginkább, és segíteni kell neki abban, hogy a sérülései oldódjanak. És leginkább én tudok neki segíteni, mert én vagyok vele, és leginkább nekem vannak olyan lehetőségeim, amivel segíthetek. Mondjuk: átveszem tőle a mosást, elviszem a gyerekeket valahová, hétvégén bíztatom, hogy menjen el bátran a barátnőivel kirándulni, megköszönöm a finom vacsorát, nem felejtem el az évfordulóinkat, és így tovább… 

Amikor rájött erre, akkor megbeszélték egymással? 

Persze! Voltaképpen együtt jöttünk rá, hogy hol hibáztam, hiszen együtt ismertük meg a négy alapigényt. Amikor megkérdeztek minket, hogy álltok ti ezzel, akkor elmondtuk egymásnak négyszemközt  a szobánkban, hogy melyikünk hogy áll, és ettől kezdve világos volt számomra, hogy már csak végig kell gondolnom, hogy mit kell tennem. Amiben hiánya volt, azt én mind meg tudtam adni neki. Hát ilyesféle eszközökre tanított meg bennünket a Házas Hétvége. Ebből nagyon jól lehet együtt élni, sőt át lehet adni másoknak is. 

A Házas Hétvégéket úgy képzeljük el, mint amikor néhány ember összegyűlik egy pszichológus által irányított csoportterápián? 

Ilyen csoportterápián még nem vettem részt, de azt hiszem, itt egészen másról van szó. Amikor Házas Hétvégét hirdetünk, mindig személyesen szólítjuk meg és hívjuk a házaspárokat.  A célunk nem az, hogy egy-egy széthullás felé tartó házasságot egyenesbe hozzunk. Ezek a hétvégék a jól működő házasságok megerősítésére, megújítására valók, meg arra is, hogy a szülőknek ne csak egymással, hanem a gyerekeikkel is jó legyen a kapcsolatuk. A gyerekeknek különleges receptorai vannak. Megérzik, hogy a szüleik milyen viszonyban vannak egymással és ez visszajelez a magatartásukban. Nem tudják kimondani, nem tudják kezelni, de beivódik a lelkükbe. Szoktuk azt mondani a szülőknek, hogy vehettek ti a gyerekeiteknek bármit, de soha nem tudtok annál jobb  ajándékot adni nekik, mint azt, hogy szeretitek egymást. Ez átívódik a gyerekeikbe, akik így biztonságban érzik magukat. A szülők egymás iránti szeretete – ami természetesen kisugárzik a gyerekekre is -  adja meg a családon belül azt az ős-biztonságot, ami a születés után kissé csökken, de mégis megmarad. Óriási előnnyel indulnak az életbe azok a gyerekek, akiknek ilyen szeretetteljes otthoni légkör adatott. 

Ez a lelkiségi mozgalom is az egyházközséghez kötődik? 

Nem kötődik szorosan minden egyházközséghez, de a lelkiségi mozgalom egyes központjai nagyobb plébániákhoz kapcsolódnak, amelyek a földrajzi közelség alapján szerveznek csoportokat. Amikor a Házas Hétvégéről beszélek, mindig előre bocsátom: mi nem vagyunk képzettek, egyszerű házaspárok vagyunk, nincs pszichológusi diplománk, nincs teológiai végzettségünk. Csak saját tapasztalataink vannak. Mindenkinek más a munkája, a hivatása - jómagam például tájépítész vagyok, a feleségem is kertészmérnök -, a találkozókba mindenki saját magát, a saját énjét hozza. Ha példával kell valamit élesebben megvilágítani, csak a saját példáinkat mondjuk el, a Házas Hétvégéken szigorúan ehhez tartjuk magunkat. De a jó házasságnak az is a titka lehet, ha mind a két ember Istenfélő. Én nem mertem volna megházasodni, nem mertem volna kimondani az életre szóló igent, ha a feleségem nem hitt volna Istenben, ha nincs meg ez a biztos háttér.  Csetlő, botló, gyarló emberek vagyunk, de tudtuk, hogy Isten egymáshoz rendelt bennünket. Ha mi követjük azt, amit ő kitalált rólunk, akkor lesz rend az életünkben. Ő boldognak teremtett bennünket, és ha követjük az ő tanítását, akkor boldogok leszünk. A pap, aki az életét adja az Isten szolgálatára, hiszi és tudja, hogy az Isten boldogságra teremtette egymás számára a férfit és a nőt, mint férjet és feleséget. Ha ezt például a jegyesképzésen elmondja a jegyeseknek, ha meg tudja velük ezt értetni, akkor elindítja őket egy olyan úton, ami nagyon jó lesz a fiataloknak. És az ilyen házasságban, közösen érezve Isten közelségét, a hitük csak erősödik bennük. De tapasztaljuk most a jegyesfelkészítések alkalmain, hogy hit nélkül  mindezt  hiába mondjuk el, érthetetlen, amiről beszélünk.

Ha két különböző ember jön jegyesoktatásra, mondjuk az egyik istenhívő, a másik meg nem, akkor vajon felmerül az a kérdés, hogy szabad-e összeadni őket az oltár előtt? 

Ez mindig nagy dilemma, és nem merjük megjósolni, hogy mi lesz később, de hitük hiányosságai miatt nem szabad az esketést megtagadni. Azt mondjuk, ha szeretik egymást, ez a szeretet épülhet, fejlődhet akkor, ha a nem hívő is azon dolgozik, hogy szeresse a másikat. Ha elmélyült a kapcsolat, akár az Istent is megtalálja a társa. Ha valaki hisz, és hitetlennel akarja összekötni az életét, nem akarjuk elvágni az útját ettől a szentségtől. Amikor részt vesznek a jegyesfelkészítésben, arra bíztatjuk őket, hogy próbáljanak egyre mélyebb  szeretetkapcsolatban élni, és ha ez tényleg meg tud valósulni, akkor az a másik is rá fog jönni, hogy a szeretetben tényleg Isten van jelen. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy kapcsolatban maradjunk azokkal a jegyeseinkkel, akik a jegyesképzésen hallgattak bennünket. Az esküvővel nincs vége a házasságra való felkészülésnek! És örülünk annak, hogy vannak fiatal házaspárok a mi közelünkben is szép számmal, akik a házasságkötésük után is keresik a lehetőségét annak, hogy miként lehetne még együtt maradni, tanulni egymástól. Mert nagyon  vágynak arra, hogy a szeretet megmaradjon köztük. A tavaly házasodottak közül már többen érdeklődtek: vajon lehetne folytatni a beszélgetéseket?

(Folytatjuk)
R. V.


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Rovat legfrissebb hírei
 • A kétkezi munka dicsérete »
 • Bizalom Istenben és a közösség erejében (3. rész) »
 • A szeretetben Isten van jelen (2. rész) »
 • Szolgálat, Isten közelében, a magunk épülésére »
 • Az idő nem pénz, több annál: ajándék! »
 • Higgy magadban! Az erő benned van. »
 • Mi a boldogság mostanában? »
  • curver
  • gazdapiac

  Helyi dolgok...

  Molinó készítés Budaörsön a Dicentránál!

  Szállás Budaörs
 • Magdi Panzió

 • Éttermek Budaörs
 • Fenyő Étterem
 • Magdi mama kiskonyhája
 • Aromi Ristorante Italia - Olasz étterem, pizzéria Budaörs szívében
 • ABS Bowling & Pub

 • Látványosság, szabadidő Budaörs
 • Városi Régészeti Kiállítás
 • Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Heimatmuseum Budaörs

 • Helyi vállalkozások, szolgáltatások Budaörs
 • Izsold-Car Karosszéria-javítás
 • Buliszerviz
 • Budaörsi Ingatlanszövetség
 • Völgy 2000 Kft.
 • Horváth Kereskedelmi kft.

 • Civil szervezetek Budaörs
 • Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport
 • Régiségbúvár Egyesület
 • BUDAÖRSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG
 • BUDAÖRSI DIÁK SPORTEGYESÜLET (BDSE)
 • CBE, BUDAÖRSI CUKORBETEG KLUB EGYESÜLET

 • Közösségek Budaörs
 • Budaörsi Római Katolikus Egyházközség

 • Sport Budaörs
 • Zendo Budaörs Egyesület
 • ABS Sportcentrum
 • BSC Labdarúgó Szakosztály
 • Liver FC Budaörs
 • Úszásoktatás Budaörsön