Rovatok:

Heves megye Eger Közélet A humor sötét oldala, Hofi Géza titkos támogatója
2018-04-04 20:05

A humor sötét oldala, Hofi Géza titkos támogatója

|

Hofi Gézát és munkásságát szerintem senkinek sem kell bemutatni. Azonban pályája kezdeti szakasza és a háttérben megbúvó körülmények már jóval kevésbé ismertek. Ki segítette őt a színfalak mögött, miért szabadott neki elmondani azt, amit másnak nem? Hogyan lett a külvárosi munkásból „Kádár bohóca” és az ország elsőszámú humoristája?

    Hofi Géza 1936. július 2-án született Budapesten. Mindig is színész akart lenni: érettségi után többször is jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, de soha nem nyert felvételt. Ezután 5 évig egyszerű munkásként dolgozott a kőbányai porcelángyárban. Ebben az időben iratkozott be egy budapesti magán színiiskolába, ahol például Sas Józseffel és Sztankay Istvánnal tanult együtt. 1960-ban leszerződtette a debreceni Csokonai Színház, de a várt áttörés itt sem jött el. A sikerre 1968-ig kellett várnia, amikor a szilveszteri táncdalfesztivál-paródiájával országszerte ismertté vált. Ezután hozta össze a sors azzal az emberrel, aki későbbi karrierjének meghatározó háttérszereplője volt: a színházigazgató Komlós Jánossal.

    A rendkívül intelligens, megnyerő személyiségű Komlós 1967-ben alapíthatta meg régi álmát, egy a háború előtti időket idéző kabaré színházat. A Mikroszkóp Színpad létezése egyedülálló volt a szocialista országokon belül; a fennálló rendszer hibáit bemutató és kritizáló művészeti intézmény sehol máshol nem létezett a vasfüggönytől keletre. De hogyan is jöhetett létre ez a színház? A választ Komlós múltjában kell keresnünk, aki újságírói és színházi karrierje előtt, a Rákosi-terror idején a rettegett ÁVH kihallgató tisztje volt. Az 56-os forradalom után leszerelték és ekkor kezdődött kulturális pályafutása. A Magyar Rádiónál és a Magyar Nemzetnél is vezető beosztásban dolgozott, amelyeket leginkább a korábban szerzett politikai kapcsolatai révén sikerült elnyernie. A Mikroszkóp megalapítására is az Aczél Györgyhöz fűződő barátsága által kerülhetett sor.

    Ebbe a színházi és közéleti helyzetbe csöppent bele Hofi Géza 1968-ban. Komlóssal közösen hozták létre a szókimondó, egyszerű kádári kisember figuráját, amely rövid időn belül Hofi védjegyévé vált. Párosukban mindketten más szerepet játszottak: a meggyőződéses, de kritikus szemléletű szocialista Komlós ismerte a határokat, amiken belül mozoghattak, a kimagaslóan tehetséges, szocializmus iránt egyáltalán nem elkötelezett Hofi pedig lehengerlő stílussal tudta előadni és elmondani a hétköznapi ember számára politikailag kényes témákat. Voltaképpen az emberek innen tudták, hogy miről lehet társaságban nyíltan beszélni: amiből Hofi viccet csinált, azon lehetett nevetni és az onnantól kezdve nem volt tabutéma. A kritikában a végsőkig elmentek; 1974-ben készítettek egy Kádár-paródiát, amely hatalmas siker lett, aminek teljes szövegét Komlós írta. Tehát Hofi szinte bármilyen témához hozzányúlhatott, de ehhez kellett igazgatója erős politikai hátszele. Ahogy Hofi mondta egyik nagysikerű előadásában: „A lényeg, az ne változzon…”; vagyis a rendszer alapjait nem lehet kritizálni, de az alkotórészei hibáit és ostobaságait ki lehetett pellengérezni.

    Komlós árnyéka végig ott lebegett Hofi fölött, egészen az előbbi 1980-ban bekövetkezett haláláig. Azonban pártfogójának halála sem törte derékba a népszerű humorista karrierjét, sőt az ekkor már egyedülállóan sikeres és közkedvelt Hofi egyre merészebb előadásokat írt, amelyeket a rendszerhű Komlós már nem tett volna színpadra. Hofi Géza, úgy tűnik, megfogadta Kádár János anekdota szerinti szavait: „Bátrabban, Hofi elvtárs, csak bátrabban!”

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.