Rovatok:

Heves megye Eger Közélet Hogyan lett kétharmad a kétharmad?
2018-04-10 00:50

Hogyan lett kétharmad a kétharmad?

|
A kampányok megkezdése óta, az ország nagy része önjelölt politológus lett. Vasárnap mindenki izgatottan, reménykedve várta a választások eredményét. Nagyságrendekkel többen voltak szavazni, mint az elmúlt években; ezért az ellenzék bizakodva várta a szavazás végét, mégis a nem kormánypártiak számára meglepő, csalódottságot okozó végeredmény született. Hogy lett kétharmad a kétharmad?

 

  Magyarországon a választópolgárnak két szavazata van: egy pártlistás és egy egyéni jelölt. A Parlament félpatkójába összesen 199 képviselő számára van hely. A pártlistás szavazatok alapján 93-an juthatnak be, míg az egyéni választókörzetek által 106-an.

 

  Az egyéni választókörzetek szabályait 2014-ben megváltoztatták a következőképp: ha egy jelölt a nem nyeri meg a körzetét, akkor az így szerzett szavatok hozzáadódnak az őt indító párt pártlistás szavazataihoz. A győztes pedig megkapja a töredékszavazatként az ő szerzett szavazatai, és a második helyezett közti különbséget, a győztest indító párt listájára. Ez a rendszer, egy igazi hungarikum.
A választások alapján, 2018-ban, a FIDESZ-KDNP pártlistán 2 603 547 szavazatot szerzett, és ehhez még 1 208 360 töredékszavazat érkezett, ami összesen 3 811 907 voksot jelent. Az ellenzék összesen pártlistán 2 343 272 szavazatot szerzett, a töredékszavazatok száma pedig 2 150 184. Ez összesen 4 493 456 szavazat. Ez eddig nem kétharmad.

   Az egyéni választókörzetekben, (amik igencsak át lettek szabva a kormánypárt javára) a FIDESZ-KDNP 91 mandátumot szerzett meg, míg az ellenzéknek csak 14 körzetben sikerült bizalmat nyernie (+1 független jelölt).

Így lett kétharmad a kétharmad.

A demokráciában a többség dönt. A demokráciában a felek egyenlő esélyekkel indulnak. A demokráciában az ország minden részén egyenlő a sajtó. A demokráciában nincs helye korrupciónak. A demokráciában egy párt nem megfélemlít, hanem meggyőz. A demokráciában nincsenek megvásárolt szavazatok.


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Rovat legfrissebb hírei
  • Felnémeten is felújítások várhatóak »
  • Öt új elektromos töltőpontot adtak át Egerben »
  • Átnevezhetik az Érsekkertet »
  • Kökény Attila az Urániában! »
  • Borszalon 2018 »
  • Vádat emeltek a papot bántalmazó nő ellen »
  • 3000 aláírás felett a diákok petíciója! Támogasd őket te is! »
  • Követeljük a kronológia használatát az érettségin! »
  • Kisbusz hajtott árokba Eger és Kerecsend között »
  • Országos fallabda bajnokság a Dobó téren »