Rovatok:

Heves megye Eger Közélet Újabb tüntetés lesz Budapesten : Interjú Lányi Örs szervezővel
2018-04-16 23:08

Újabb tüntetés lesz Budapesten : Interjú Lányi Örs szervezővel

|

Szombaton emberek tömege találkozott az Operánál, hangot adva nézeteinek, nem tetszésének. Rengetegen egyenesen vidékről utaztak a fővárosba támogatni a Mi vagyunk a többség! – Tüntetés a demokráciáért ellenzéki megnyilvánulást. Vajon elkéstek már a nem kormánypártiak az összefogással? Van még remény céljaik elérésére? Lányi Örs szervezővel beszélgettem.

1. Milyen volt a szombati tüntetés visszhangja?

Nagyon jó visszajelzések érkeztek hozzánk, és mi is nagyon köszönjük mindenkinek, hogy tartottuk magunkat ahhoz, hogy ez egy békés demonstráció legyen. A nemzetközi sajtó is kint volt, több interjút is adtunk, tőlük, valamint az olvasóiktól is rengeteg volt a pozitív visszacsatolás.

2. Sikerült elérni a kitűzött célokat?

Hangulatban jó volt a szombat, és végre elértük, hogy a propaganda sajtó is beszélt rólunk, de még mindig koholt vádakkal illetnek minket. Amíg ez a rendszer fennáll, úgy gondolom nem értük el a célunkat teljesen.

3. Hányan voltatok jelen szombaton?

Pontos adatot mi sem tudunk, de összevetve a nemzetközi, illetve a külföldi médiákat úgy gondoljuk, hogy valahol 100 és 120 ezer fő között lehet a végleges szám.

4. Kaptatok bárhonnan támogatást, segítséget a tüntetéshez?

A 6-7 fős társaságom a legnagyobb segítség nekem a szervezésben, nekik köszönhetünk mindent. Anyagi támogatás egyébként nem érkezett pártoktól, sem mástól. A helyszínen kalapozás formájában gyűjtöttünk, és szeretnénk megköszönni az embereknek, hogy ott voltak és támogatták azt, hogy ez a műsor fedezve legyen, valamint hogy a következő is megvalósulhasson.

5. Nem érzitek reménytelennek a helyzetet? Mit szeretnétek elérni pontosan, és hogyan?

A helyzet nem reménytelen. Még! A hatalom legnagyobb ellensége egy felbőszült ember. Igen sokan vagyunk mérgesek az elnyomás és a korrupció miatt ebben az országban. És ezek az emberek egyszer csak nem fognak tovább tűrni, hanem utcára mennek. Ez volt az első lépés, de mi és az emberek addig fogunk kimenni amíg nem lesz gyökeres változás. A közmédia megtisztításának kell lennie az első lépésnek, innen már kinőheti magát egy új választási rendszer egy új választással karöltve.

6. Számíthatunk országszerte hasonló megmozdulásokra?

Vasárnap, valamint szombaton is rengeteg szimpátiatüntetés szerveződött tőlünk függetlenül az országban, valamint Európa nagyvárosaiban is. Ezek után is reméljük, hogy lesznek még hasonlóak, ugyanis ez az ország nem csak Budapestből áll, a vidék is hihetetlenül fontos, és mindenkihez el kell jutnia a szeretet üzenetének.

7. Történt erőszak, indulatos megnyilvánulás szombaton?

A propagandamédia híreszteléseivel ellentétben semmiféle erőszak nem történt. A tömeg békésen távozott, erre külön meg is kértük őket, ugyanis ha itt törés, zúzás lett volna, azzal csak a gyűlöletkampány sikerességet bizonyítanánk, ezt pedig semmiféleképpen nem akarjuk.

8. Reagált a Fidesz az akciótokra?

Rogán Antal szerint ez a demonstráció egyértelműen Soros György akciója volt, valamint anyagilag is ő támogatta. Ez mind-mind rágalom, ezt a tüntetést egy maroknyi civil szervezte, ráadásul utólag fizettünk ki mindent, továbbá ebből egy forint jövedelmünk nem származott. Ezt Magyarországért tettük.


9. Az ellenzék mögétek állt?

Az ellenzék teljesen támogatott minket, és külön fejezték ki köszönetüket a szervezésért. A tömegben ott voltak mindannyian, de színpadra egyelőre nem jöttek, jobbnak láttuk, ha ez elsőként egy civil kezdeményezés marad.

10. Szerinted miért alakult ki ilyen megosztó helyzet az országban?


A Fidesz kommunikációjában és üzeneteiben lehet erre megtalálni a választ. Egy igazi demokráciában nem az dönt az emberi kapcsolatokról, hogy ki az aki pártérzelmű és ki az aki nem. Itthon viszont az emberek félelmére alapoznak, és ez már a hétköznapokba is beleszól. Ha megosztottság nélküliséget akarunk, akkor ahhoz elengedhetetlen a sajtó valódi szabadsága.

 

 

 

 

Polgár Zoltán


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Rovat legfrissebb hírei
  • Felnémeten is felújítások várhatóak »
  • Öt új elektromos töltőpontot adtak át Egerben »
  • Átnevezhetik az Érsekkertet »
  • Kökény Attila az Urániában! »
  • Borszalon 2018 »
  • Vádat emeltek a papot bántalmazó nő ellen »
  • 3000 aláírás felett a diákok petíciója! Támogasd őket te is! »
  • Követeljük a kronológia használatát az érettségin! »
  • Kisbusz hajtott árokba Eger és Kerecsend között »
  • Országos fallabda bajnokság a Dobó téren »