Rovatok:

Heves megye Eger Közélet Öt hely, amit hiba kihagyni, ha Egerben járunk
2018-05-08 15:10

Öt hely, amit hiba kihagyni, ha Egerben járunk

|

„Eger városa papok városa
Csuhások járnak, fapapucsban.
Csuhások járnak, In nomine patris,
Reverenda alatt pálinkat visz.”


Így szól a híres egri nóta a legjelentősebb magyar borvárosról. De vajon mit érdemes megnéznünk, ha Egerben járunk?

 

 

 

1. Város a város alatt

 

 

Eger jellegzetes panorámáját az ember megcsodálhatja a várból, vagy akár minaret tetejéről. A kíváncsibbak viszont, ha kedvük úgy tartja, a város alá is bemerészkedhetnek. Az érseki pincerendszer egy 4 kilométer hosszú alagútrendszer, melyben a régi idők érsekségének járó dézsmát tartották itt hordókban. Ez nem kevesebb, mint 12 millió liter bort jelentett. Az ide látogatók megtudhatják, hogy kerülnek egy borospincébe cseppkövek, és mi a szerepe ma a pincének.

2. Líceum

 

 

Akiket érdekelnek az igazi Egri Csillagok, semmiképp sem hagyhatják megnézetlenül a Líceumot. Itt található a Csillagászati Múzeum, a Planetárium és a Varázstorony is. Az épület kilencedik emeletén az érdeklődők megtekinthetik a Camera Obscurat, azaz, a „sötét kamrát”, ami a fényképezőgép ősének tekinthető. A torony panorámateraszán pedig élvezhetjük Eger látképét.

3. Az Egri Vár

 

 

Minden valamirevaló történelmi múltú városnak, jár egy történelmi múltú vár is. Igaz, az 1552-ben Dobó István által védett erődítmény ma már hadászati célokat nem lát el, de a benne rejlő vármúzeumot mindenképp érdemes megnézni a régi korok szerelmeseinek. A látogatók megnézhetik a hős várvédők fegyvereit, a várbörtönt és a kőtárat is, miközben az építmény falai között sétálgatnak.

4. Dobó tér

 

 

Eger nemrégiben fölújított főtere büszkeséggel tölt el minden egri lakost. A főtéren található a Minorita templom és a Minorita rendház is, amiket már önmagukban érdemes megnézni, ha Eger felé vezet utunk. Azok akik hétvégén a Dobó téren járnak, biztosra vehetik, hogy valamilyen rendezvénybe ütköznek, ugyanis Eger szívében mindig változatos programokkal várják az érdeklődőket.

5. Szépasszony-völgy

 

 

A jó bor kedvelői számára kötelező állomás a Szépasszony-völgy. A ma közel 200 pincészetet számláló völgyet rengeteg legenda övezi, mely a név eredetével foglalkozik. Egyes néprajzkutatók szerint a „Szépasszony” az ősvallás egyik istenasszonya volt, akinek ezen a helyen mutattak be áldozatot. A földművesek egy jó bort áruló szép leányról mesélnek. Mások szerint egy úri család kacér, kicsapongó leánya után kapta a nevét. Ha a név eredetét nem is tudjuk biztosan, azt igen, hogy aki ide látogat, annak finom ételekben és minőségi egri borban nem lesz hiánya.


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Rovat legfrissebb hírei
  • Felnémeten is felújítások várhatóak »
  • Öt új elektromos töltőpontot adtak át Egerben »
  • Átnevezhetik az Érsekkertet »
  • Kökény Attila az Urániában! »
  • Borszalon 2018 »
  • Vádat emeltek a papot bántalmazó nő ellen »
  • 3000 aláírás felett a diákok petíciója! Támogasd őket te is! »
  • Követeljük a kronológia használatát az érettségin! »
  • Kisbusz hajtott árokba Eger és Kerecsend között »
  • Országos fallabda bajnokság a Dobó téren »