Rovatok:

Pest megye Budaörs Közélet Nemzetközi Nőnap: Na de honnan is ered ez az ünnep?
2019-03-07 18:21

Nemzetközi Nőnap: Na de honnan is ered ez az ünnep?

|

Ma már teljesen természetes, hogy a nők szavazni járnak és dolgozhatnak a háztartáson kívül. Természetesen tudjuk, hogy nem volt ez mindig így, de kinek, pontosabban kiknek tartozunk köszönettel, hogy ez így történt?
hirdetés
New Yorkban járunk 1857-ben, amikor textilipari munkás hölgyek jobb munkafeltételekért és több fizetésért tüntettek. A tüntetés elérte a célját, a nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével a nők emancipációjának kérdése is egyre inkább előtérbe került: 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről.

Az első Nőnapig ugyan jó pár évet várni kellett, 1909. február 28-ig. Ezzel majdnem egyidőben jött a következő állomás. A II. Internacionálén határoztak a nemzetközi nőnap hivatalossá tételéről, felhívva a figyelmet a nők választójogért vívott küzdelmére. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott az elkövetkezendő években Ausztria, Dánia, Németország és Svájc. Ironikusan az a Svájc, ahol Európában utoljára kapták meg a szavazati jogot a nők.

Ha február 28. volt az első nőnap akkor ma miért március 8-án ünnepeljük? A válasz erre ismét egy tüntetés, amit harcos hölgyek vittek végbe az első világháború idején Oroszországban. Az Orosz Birodalom ezekben az években az Antant hadseregeivel és komoly éhínséggel küzdött. 1917. március 8-án kenyérért és békéért tüntettek a nők. Négy nappal később II. Miklós cár lemondott, (ugyan nem ennek a tüntetésnek hatására) és megkezdődtek a Romanovok végnapjai. Ezután polgári kormány alakult és megadták a nőknek a szavazati jogot. A hölgyek szavazati joga mellett a Nőnap dátuma is véglegessé vált.

Magyarországon a Rákosi-korszakban kötelezővé vált a hölgyek ünneplése, de a rendszerváltás után elvesztette munkásmozgalmi jellegét. Azóta virágokkal fejezzük ki hálánkat a nőknek, hogy vannak nekünk.

Azért persze a Zoltánokról se feledkezzünk meg…
 
PZ

(Forrás:she.hu)
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Rovat legfrissebb hírei
 • Új élet a falusi kultúrházakban, parókiákon »
 • Bővítik a kamaraerdei Idősek Otthonát »
 • 10 percenként indul a 100E repülőtéri buszjárat július közepétől »
 • Az okmányiroda és a földhivatal új nyitvatartása »
 • Meghalt Ungvári Tamás »
 • Unokázós csalók rendőrkézen »
 • Új borbolt nyílik Budaörsön, ingyenes borkóstolásra várnak mindenkit »
 • Már 30 éve - június »
 • Prevenció a felelős állattartás érdekében »
 • A nők infarktusa más! »
 • Legfrissebb képtárak

  Nemzeti Összetartozás Napja 2019.június 4.

  A budaörsi Trianon Emlékműnél koszorúzott Varga János plébános, a helyi KÉSZ, KDNP és Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítvány képviselői. Gondolatait elmondta Ambrus András színművész.
  Ajánlások