• Molnár Sport
 • hetkut
 • oregpres
 • Konturdou
 • DrLendvai
 • SzeletBurkTegla
 • GeszlerPince
 • Hirdessen Minálunk

Rovatok:

Komárom-Esztergom megye Kisbér Értékeink Kisbérről indult: Dr. Dzsinich Csaba
2018-11-24 11:16

Kisbérről indult: Dr. Dzsinich Csaba

|

(fotó:bhc.hu)
Néhány alkalommal olyan Kisbéren született, vagy ide származott, esetleg életének egy szakaszát itt töltő emberekkel foglalkozunk akik sokat tettek a városért, valami jelentőset alkottak itt:

Prof. Dr.  Dzsinich Csaba

 

1960-ban kitűnő érettségi vizsgát tett a Kisbéri Táncsics Mihály Gimnáziumban.

1961-ben felvételt nyert a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Tanulmányai során két alkalommal rektori pályadíjat nyert sebészet tárgykörből.

1967-ben summa cum laude végezte egyetemi tanulmányait és elnyerte az MTA 2 éves kutatási ösztöndíját.1969-ig az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézetben morfologiai elektronmikroszkópos kutatásokban vett részt.

1969-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem IV. Sebészeti Klinikájára került és 1972-ben kitűnő eredménnyel általános sebészeti szakvizsgát tett. Érdeklődése az érsebészet felé fordult. Felsőfokú német nyelvvizsgával pályázott , és elnyerte az Alexander von Humboldt Alapítvány ösztöndíját-második magyar sebészként Kulka professzor után.

1975-76-ban Mintegy másfél évig a Müncheni Egyetem Sebészeti Klinikáján Heberer és Becker professzorok mellett fejlesztette tovább érsebészeti ismereteit.
 

Tudományos tevékenység

1976-ban Heberer professzor érsebész szakorvossá nyilvánította.

Hazatérése után a modern érsebészet számos módszerét honosította meg az időközben Ér- és Szívsebészeti Klinikává alakult anyaintézetében.

1976-tól az Intézet tanulmányi felelőse. 1978-ban érsebészeti osztály vezetésével bízták meg. 1980-ban az érsebészeti szakvizsga hazai bevezetése alkalmával az elsők között tett szakvizsgát jeles eredménnyel.


1980 óta végzi a szakvizsga jelöltek felkészítését a postgradualis képzés felelőseként. 1981-ben klinikai adjunktusi kinevezést kapott.

1984-ben védte meg kandidatusi téziseit " A renovascularis hypertonia sebészi kezelése " címmel. 1989-ben docenssé, majd 1995-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. 1997 óta a Semmelweis Egyetem habilitalt tanára.

1990-1991-ben 16 hónapig a Mayo Klinikán folytatott kutatómunkát a gerincvelői ischaemia megelőzése tárgykörben. Kutatásait 1998-2000 között az OTKA támogatásával itthon folytatta.


Érsebészeti tevékenysége felöleli az érsebészet teljes spectrumát, több mint 11 000 műtétet végzett .


1996-2000 között Széchenyi ösztöndíjas.


2002 tavaszán munkáját a kormány Batthyányi -Strattman díjjal honorálta.


1980 óta 28 nemzetközi symposiumot szervezett. Kiépítette a német , osztrák és amerikai kapcsolatot. 4 európai kongresszus szervezése fűződik nevéhez.


1989-93 között a Magyar Angiologiai Társaság főtitkára, majd annak 1993 és 97 között elnöke volt.


1996- 2000 között az Európai Szív-és Érsebész társaság alelnöke, majd 2000 -ben annak elnökévé választották.

European Board of Vascular Surgery tagja. 2001-ben az International Vascular Workshop elnöke. Az International Union of Angiology érsebész sectiojának vezetőségi tagja.Tiszteletbeli illetve levelező tagja a német, az osztrák, horvát, szlovák , szerb és a román szakmai társaságoknak.


1997-ben alapító tagja a Central European Vascular Forumnak.

Tiszteletbeli illetve visiting professzora volt a Mayo klinikának , az Amerikai Fegyveres Erők Orvosegyetemének, az Észak Carolinai , Washington Állami a Padovai, Ferrarai , Bari-i, Belgradi, Prágai , Zágrábi és Milanoi és Párizsi Egyetemeknek. 2002-ben Helsinkiben ő tartotta a Leriche memorial lecture-t az Európai Szív és Érsebészeti társaság kongresszusán. 2003-ban Soltész Lajos, 2005-ben Balassa János emlékéremmel tüntették ki.


2005-ben szerzőtársaival Markusovszky díjat kapott.


2005-ben elnyerte a Hemingway Alapítvány díját.


Vezetőségi tagja a Magyar Sebész Társaságnak , a Magyar Angiologiai és Érsebész Társaságnak, A Magyar Hypertonia és Nephrologiai Társaság vezetőségének, valamint a Sebész Kollégiumnak.


Hazai lapok szerkesztőbizottsági tagságán túl 12 évig az European Journal of Vascular and Endovascular Surgery szerkesztőbizottsági tagja, jelenleg peer-je.

A Journal of International Angiology regionalis szerkesztője. Szerkesztőségi tagja a magyar és szlovák érsebészeti folyóiratnak.

 

Nyelvtudás

Német és angol nyelven előadó és vitaképes szinten beszél.

Pályafutása során 421 előadást tartott főleg nemzetközi fórumokon, 164 megjelent dolgozat illetve citálható abstract és 18 könyvfejezet fűződik nevéhez utóbbiak közül egy német, egy francia és 6 angol kézikönyvekben jelent meg.  

 

(forrás: bhc.hu - a Budai Egészségközpont hozzájárulásával)

 

 

Dr. Dzsinich Csaba orvosprofesszor  2018. augusztus 20-án Kisbéren vette át Díszpolgári címét, melyet a város adományozott neki -  a szerk.

 

 

 


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
 • Palló
 • MalmasAgrar
 • DElIKATASZAR
 • Cserépkályha
 • FlajszSirko
 • Kormendisirko
 • Hirdessen Minálunk