http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2018-12-18 11:15

Ismeri Kisbér környékét ? Ászár: Tájház, Skanzen és Jászai Mari, a legnagyobb magyar tragika

|

(a fotón Jászai Mari szülőháza légi felvételen - Forrás:wikipedia, fotó:Civertan)
Virtuálisan körbejárjuk a Kisbéri Járás településeit, számba vesszük a környék értékeit, érdekességeit - a teljesség igénye nélkül. Tartson velünk !
Ászár nevével az oklevelekben 1239-ben találkozunk először, amikor a Zách nembeli Leustách fia Péter a mosoni várjobbágyok volt szőlőiből ad néhány részt a hántai prépostságnak.
 
1403-ban Zsigmond király Ászárról keltezte egyik oklevelét. 1489-ben Rozgonyi Istváné a település, aki itteni birtokát szintén a hántai prépostnak adományozta, a település az adományozólevélen Azar, és Szolgagyőri György özvegye, majd a Meszlényi és Eszterházy családoké.

A török időkben Ászár is – mint a környéken oly sok település – elpusztult, de idővel újratelepült.
 
A XVIII. században az Eszterházy család csákvári uradalmának mintaszőlészete és pincészete alakult ki itt, mely az Ászár – Neszmélyi borvidék része volt, s a középkori hagyományokra támaszkodva főként jó minőségű, zamatos ízű fehérbort termelt.
 
A XIX. században Ászár újra fejlődésnek indult. 1896-ban hg. Schwarzenberg Alajos itt hozta létre Telivér lótenyészetét. A ménesben nevelt lovakat külföldön is szívesen vásárolták. A lótenyészet 1937-ig – tulajdonosa haláláig – fennmaradt.
 
Korábban már foglalkoztunk az Ászár-Neszmélyi Borvidékkel és az Ászári Mini Skanzen és Tájházzal  (a szerk.)
 
 
Jászai Mari szülőháza Ászáron

A Nagyasszony, Jászai Mari, emlékét őrző állandó kiállítás abban a házban nyílt meg 1976-ban, ahol született, vagy ahogyan naplójában írta: „1850-ben voltam kénytelen megérkezni e földre, ebben a zord formában, mely én vagyok.”
 
A felújított épületet és kiállítást 2006. április 13-án nyitották meg. 105 évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon választották a művésznőt a Nemzeti Színház örökös tagjává.
 
A tipikus háromosztatú (szoba – konyha – szoba) vályogból készült parasztházat nád fedi. A házba belépve a megőrzött nyitott kéményes konyhát láthatjuk, melynek kéményéből még ma is árad a füst illata.
 
A konyhától balra találhatjuk az egyik szobát, mely bemutatja a paraszti családok életkörülményeit a XIX. század második felében.
 
A konyhából jobbra a volt tisztaszobába léphetünk, melyben jelenleg Jászai Mari életének szűkebb kiállítását rendezték be.

Jászai Mari (Ászár, 1850. febr. 24. – Budapest, 1926. okt. 5.) színésznő, a legnagyobb magyar tragika. Keserves gyermekkor után 1866-ban a Győrből Székesfehérvárra tartó Hubay Gusztáv társulata után szökött, ahol kardalos lett. 1872-ben a Nemzeti Színház szerződtette, ahol Laborfalvi Róza szerepeit vette át.
 
 
 
Jászai Mari - fotó:wikipedia
 
Bemutatkozásul a Bánk bán Gertrudisát játszhatta el. Nagy része volt a Paulay Ede nevével fémjelzett Nemzeti színházi aranykor létrejöttében éppúgy, mint az 1892-es bécsi vendégjáték sikereiben.
 
Kiváló versmondó volt, leggyakrabban Petőfi Sándor műveit adta elő. Mintegy 300 szerepet játszott el, köztük húsz Shakespeare-hősnőt.
 
Nevéhez fűződik a Nemzeti Színház görög klasszikus sorozatának több kiemelkedő alakítása.
 
Övé volt a Csongor és Tünde ősbemutatóján (1879) Mirigy szerepe, és ő volt Az ember tragédiája első előadásának (1883) Évája.    (forrás:bameva.hu)
 
 
 
 
 
http://www.aszar.hu/files/galleries/1319834949-3-crop-800x600-56c4118b8397d-1.jpg
 
fotó:aszar.hu
 
 
 

Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.