http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2019-02-13 14:10

Kisbér környéki látnivalók, nevezetességek: Győr-Pér repülőtér

|

(Pér, repülőtér, a Private Wings légitársaság Beechcraft 1900D típusú, D-COCA lajstromszámú gépe, forrás:wikipedia - fotó:Pintye Dávid)
Sokszor olvashatta már, hogy környékünkön sok, és sokféle látnivaló van. Most is egy ilyen következik, csak teljesen más, mint az eddigiek:
A Győr–Pér repülőtér a 81-es főúton, Győr központjától Székesfehérvár irányában, 15 kilométer távolságra található.
 
Megközelítése
 
A repülőtér a 81-es főútvonalról aszfaltozott bekötőúton érhető el. A repülőtérre vezető utat Pér községen belül táblák jelzik.
 
A Győr–Pér repülőtér Győrből, valamint Székesfehérvárról menetrend szerinti közlekedő autóbuszjárattal is elérhető, a buszok Péren a repülőtéri bekötőút közelében állnak meg.
 
A repülőteret használó utasok részére előzetes egyeztetés szerint a repülőtér közúti transzfert tud szervezni.
 
 
 
forrás:wikipedia - fotó:Pintye Dávid 
 
 
Története
 
A korábban füves repülőtér fejlesztési munkálatai 2000-ben kezdődtek el a Phare CBC programból nyert és az Audi Hungaria Motor Kft. által biztosított pénzügyi források felhasználásával.
 
A szilárd burkolatú futópálya, az új forgalmi előtér és egyéb kapcsolódó létesítmények üzembe helyezése 2003-ban történt meg. A beruházások eredményeképpen a fejlesztést végző gazdasági társaság befektetett eszközértéke 1 milliárd forint fölé emelkedett.
 
A továbbfejlesztett repülőtér 2003 júniusában fogadta az első nemzetközi járatot.
 
A repülőtér igazi jelentősége a régió fejlődésére gyakorolt hatásában mérhető.
 
Jelenleg a repülőteret a Győr–Pér Repülőtér Kft üzemelteti.
 
A győri Audi gyár rendszeresen használja a repülőteret, a vállalat megbízásából a Private Wings légitársaság napi vállalati járatokat tart fenn Pér és a németországi Ingolstadt között.
 
A gépek munkanapokon közlekednek Győr-Pér és Ingolstadt-Manching között heti harminc járattal, évi 30 000 utassal, a 600 km-es út 1 óra 10 perc időtartamú.
 
A manchingi repülőtérről átszállással elérhető a nagyobb telephelyek többsége, például a braunschweigi repülőtér közelében fekvő wolfsburgi, salzgitteri gyártelepek, vagy akár az emdeni, vagy poznańi gyáregységek is.
 
A nyári időszakban a repülőtérről a montenegrói Tivatba indultak turista charter járatok.
 
Péren jelentős mértékű az üzleti charter és a regionális teherszállító repülések száma, melyekkel a repülőtér nem csak a Nyugat-Dunántúli régiót, de Bécset, Budapestet és Pozsonyt is kiszolgálja.
 
2013-ban a korábban 1450 méter hosszú kifutópályát 2030 méteresre hosszabbították, így a reptér alkalmassá vált a diszkont légitársaságok körében népszerű Airbus A320-as és Boeing 737-es típusú repülőgépek fogadására is.
 
Ezzel egyidőben a tulajdonosi szerkezet is átalakult, – a legnagyobb, 48%-os tulajdonrészt az Audi Hungária Motor Kft. birtokolja, Győr városa 40%, míg a magyar állam 12% felett rendelkezik.
 
2014 nyarán a Wizz Air tárgyalásokba kezdett a reptérrel esetleges menetrend szerinti járatok elindításáról, de megállapodás nem született.
 
A reptérről 2014-ben, sem azóta nem indult menetrend szerinti járat.
 
 
forrás:wikipedia
 
 
Adatok
Elhelyezkedés Pér
 Magyarország
Megnyitás 1975
Üzemeltető Győr–Pér Repülőtér Kft
Utasforgalom 33 817 (2014)
Gépmozgás 4 870 (2014)
Futópályák
Irány Hosszúság Burkolat
12/30 2030 m beton
Elhelyezkedése
Győr–Pér repülőtér (Győr-Moson-Sopron megye)
Győr–Pér repülőtér
Győr–Pér repülőtér
Pozíció Győr-Moson-Sopron megye térképén
é. sz. 47° 37′ 28″k. h. 17° 48′ 49″
 
 forrás:wikipedia
 
  

Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.