• Fincsi
 • Stulpkft
 • Party Pince
 • Gress2000
 • Ottomax
 • VizivilágHétkuti
 • Öreg Prés Étterem
 • GeszlerPince
 • Konturdou
 • Lampert Óra
 • KátaiSzerviz
 • FényszóróPolírozás
 • Fischer Barkács
 • Vianni
 • Wekerle
 • KIsvakond
 • SzeletBurkTegla

Rovatok:

Fejér megye Mór Értékeink

Utcák-terek-parkok Móron - Képritkaságokon!

(Vértessy Sándor utca a két világháború között - RÁKATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN IS LÁTHATÓ!)
Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak, a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosának gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át újra egy kis "csokorra valót"!
tovább »

Mór látképét is meghatározza: Kapucinus templom és rendház (Nagy vagy német templom)

A kapucinus rendet 1528-ban alapították, mint hatalmas ferences család önálló harmadik ágát. 1574-től engedélyezték a rendnek külföldi terjeszkedést. Jellemző a rendre a mondat: „Ahová senki sem akart elmenni, elment a kapucinus". A legszélesebb néprétegekben terjesztették az igét.
tovább »

Ismeri a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítást? - 1. rész: Helytörténeti gyűjtemény

(Bányatelep makett)
Bizony nem ritka dolog, hogy szabadidőnkben bejárjuk országot - világot, szűkebb környezetünk látnivalóit pedig nem ismerjük! Látta már a (2015-2016-ban részben megújult) - Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás állandó tárlatait? - Most induló sorozatunkban végiglátogatjuk ezeket.
tovább »

Mór anno... Miről mesélnek a régi képeslapok?

(Vasútállomás - valamikor a múlt század elején - RÁKATTINTVA NAGY MÉRETBEN LÁTHATÓ!)
Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak, a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosának gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át újra egy "csokorra valót"!
tovább »

Ismeri a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítást? - 2. rész: Sváb tájház

(fotó:Nagy Pál)
Sorozatunk második részében a helyi sváb hagyományokkal foglalkozó tárlatot mutatjuk be - Bizony nem ritka dolog, hogy szabadidőnkben bejárjuk országot-világot, szűkebb környezetünk látnivalóit pedig nem ismerjük! Látta már a (2015-2016-ban részben megújult) Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás állandó tárlatait?
tovább »

Múlt századi móri emlékek - Képekben

(Hómaró Mór és Zirc között az 1987-es nagy havazáskor - MTI fotó, Arany Gábor)
Sokszor találkozhattak oldalainkon olyan képekkel, melyek a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosában készültek - valamikor régen. Ide "varázsoltunk" már olykor 100 évvel ezelőtti, vagy annál is régebbi felvételeket. Mostani sorozatunkban főképp az 1900-as évek közepét, valamint a 60-as, 70-es éveket céloztuk meg. Hisz ahogy szokták mondani: "...mindig van új a nap alatt..."
tovább »

Ezt is itt tárták fel! A Móri későrómai temető

(későrómai temető - a kép illusztráció)
Mór és közvetlen környéke, közigazgatási területe gazdag történelmi emlékekben és látnivalókban egyaránt. Közülük jó néhánnyal foglalkozunk már. Most egy olyan következik, amely mellett - autóval, motorral, szép időben kerékpárral - sokan elmennek, gyakran nem is sejtve, mit rejt, rejtett...
tovább »

Királyi herceg jelenlétében avatták az I. világháborús emlékművet Móron

(fotó:fortepan/Építész Adományozó)
Móron - ennek örülhetünk - sok köztéri alkotás található. A legismertebbek közé tartozik az I. világháborús emlékmű:
tovább »

Mór értékei: a Cserhát-dűlői kereszt újraszentelésének története

(Az újraszentelés - fotó:Hrubos Zsolt)
Mór sok-sok régi természeti, építészeti emléke, műemléke közül sokkal találkozhatott már oldalainkon. Most egy olyannal foglalkozunk, mely talán nem tartozik a legjelentősebbek közé, ám (a Szent Orbán kápolnához hasonlóan) szép példája annak, mit eredményez, ha sokan összefognak: múltbéli értékeink újra régi szépségükben tündököljenek.
tovább »

Móri művész, akire büszkék lehetünk: Nagy Benedek

(Nagy Benedek az ifj. Ocskay Gábor szobor tervével, 2014-ben)
Nem hiszem, hogy akadna móri lakos, aki nem találkozott még alkotásaival, annyit köszönhetünk neki. Hosszú évtizedek óta él Móron, a város Pro Urbe díjjal tüntette ki. Nem véletlen tehát, hogy igyekszünk még közelebb hozni őt a móriakhoz, környékbeliekhez.
tovább »

Látta már? Mór az 1930-as években

(Mór 1932-ben, fotó:fortepan.hu-Ebner adományozó)
Sok régi képet mutattunk már meg itt Mór régmúltjából. Tudja, ez mit ábrázol?
tovább »

Ismeri Mór címerét? Azt is tudja, mi mindent ábrázol?

(forrás:nemzetijelkepek.hu)
Egy-egy település címere mindig utal hagyományaira, a településnek és környékének gazdaságára, kultúrájára... Ismerje meg, mit ábrázol Mór város címere:


tovább »

Így nézett ki Mór több mint 100 éve - Mutatjuk a képeket!

Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak, a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosának gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át újra egy "csokorra valót"!
tovább »

2019. május hónap műtárgya Móron - és amit tudni szeretnél róla

(Fotó: Lamberg-kastély)
A Lamberg-kastély Kulturális Központ minden hónapban egy kiemelkedő műtárgyat mutat be, melyet a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg az érdeklődők - a Lamberg-kastélyban, nyitva tartási időben.
tovább »

Képek Mór hétköznapjaiból a 20. század elejéről és közepéről...

(Polgári Iskola és piactéri részlet)
E képeslapok a tanúi, milyen körülmények közt éltek eleink régen. hogy teltek mindennapjaik, hogy és hol intézték ügyes-bajos dolgaikat, milyen környezet vette őket körül, milyen mondanivalójuk volt távollévő rokonuknak, ismerősüknek....
tovább »

Ő is Mórról indult: Krausz Ferenc

(Krausz Ferenc, forrás:wikipedia - fotó:C.laschinger)
Többször olvashattak oldalainkon olyan Móron született, és/vagy itt élő emberekről, akik sokat tettek a városért, vagy tevékenységükkel öregbítették az Ezerjó hazájának hírnevét. Folytatjuk:
tovább »

Az egykori Szociális Otthon Móron - Képek

(Szociális Otthon Mór - Fotó:fortepan.hu, Göngyi adományozó - A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN IS LÁTHATÓ)
Mint azt - főképp az idősebb korosztályból - sokan tudják, a móri Lamberg-kastélyt 1945 után többféle célra használták.
tovább »

Mór történelmi értékeiből: Járásbíróság, Tiprómalom...

Lényegében azzal vezettem be a nemrégiben indított sorozatot, hogy újdonságot is hozunk, meg nem is. Vagyis olyan móri, környékbeli látnivalókkal foglalkozunk, melyekkel jártunkban - keltünkben találkozhatunk, mégis: többségükről keveset tudunk, nem vesszük észre azokat vagy csak elmegyünk mellettük - ezért bemutatunk néhányat. Folytatjuk:
tovább »

Ő is Mórról indult: Sárközi-Nagy Ilona

(Sárközi-Nagy Ilona, forrás:csokonaiszinhaz.hu, fotó:Máthé András)
Többször olvashattak oldalainkon olyan Móron született, és/vagy itt élő emberekről, akik sokat tettek a városért, vagy tevékenységükkel öregbítették az Ezerjó hazájának hírnevét. Folytatjuk:
tovább »

Ilyennek láthattad volna Mórt... 90-100 évvel ezelőtti képeken!

(Mór, Wekerle Sándor utca, háttérben a Magyar - templommal, 1926.Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak, a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosának gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át újra egy "csokorra valót"!
tovább »

Móri látnivalók, utcaképek az 1900-as évek elején és közepén - Fotókon

(A Láncos-kastély, előterében a régi kisvasúttal a Piactéren)
Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át újra egy "csokorra valót" - érdekesség, hogy ezúttal nem a híresebb móri műemlékeket, épületeket "céloztuk" meg, hanem a mindennapokba, a város utcaképébe nyújtunk bepillantást...
tovább »

Móri emlékek: a Nepomuki Szent János-kápolna és a Lambergek, Trauttenbergek, Almásyak...

(fotók:Nagy Pál)
Mór és közvetlen környéke, közigazgatási területe gazdag történelmi emlékekben és látnivalókban egyaránt. Közülük jó néhánnyal foglalkozunk már. Most egy olyan következik, amely mellett - autóval, motorral, szép időben kerékpárral - sokan elmennek, gyakran nem is sejtve, mit rejt..
tovább »

Ilyen volt régen Móron a Wekerle Sándor utca - Képek!

(Kép az 1900-as évek elejéről - RÁKATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN LÁTHATÓ!)
Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak, a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosának gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át újra egy kis "csokorra valót"!
tovább »

Láttad-e már ilyennek a Lamberg-kastélyt? - Képek

(forrás:fortepan.hu/Bejczy Sándor adományozó - A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN IS LÁTHATÓ)
Mór legismertebb, legtöbbet látogatott, és a melléképületekkel, parkjával együtt legnagyobb épületegyüttese belső felújításon esett át néhány éve. Újra körülnéztünk, milyen volt régebben:
tovább »

Értékeinkből - Mór természetvédelmi területei: Móri-víz és környéke

Mórnak nem "csak" épített, hanem olyan természeti értékei is vannak, melyek helyi jelentőségű védettséget élveznek.
tovább »

Móron jártunk és sétáltunk...évtizedekkel ezelőtt - Újra!

(A Vértes Áruház 1985-ben, jobbra a Láncos-kastély, háttérben a Dózsa Gy. utca és a Kollégium. Amikor még nem volt körforgalom, a Vértes Áruházon kinn a SKÁLA Áruház felirat.. - KATTINTSON A KÉPRE NAGYÍTÁSÉRT! - fotó:egykor.hu)
tovább »

Móron jártunk és sétáltunk...évtizedekkel ezelőtt!

(fotó: ÁFÉSZ áruház-fortepan.hu/Kádas Tibor - KATTINTSON A KÉPRE NAGYÍTÁSÉRT!)
Mór közeli és régmúltjával több alkalommal foglalkoztunk már. Most egy olyan összeállítással jelentkezünk, mely a város (pontosabban a valamikori nagyközség) utcáiról, köztereiről, azok életéről, kialakításukról nyújt egy kis bepillantást. Kivétel a címlapkép:az idősebbeknek talán még rémlik valami erről...
tovább »

Ilyen volt Mór régen: Lamberg-kastély az utcafront felől - Képgaléria

(forrás:fortepan.hu/Építész adományozó)
Mór legismertebb, legtöbbet látogatott, és a melléképületekkel, parkjával együtt legnagyobb épületegyüttese belső felújításon esett át nemrég. Körülnéztünk, milyen volt régebben:
tovább »

Mór ősrégi képeslapokon - ahogy a nagyszüleid sem láthatták!

(Öreghegy részlet - kattintva a kép nagy méretben is látható!)
Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak, a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosának gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át újra egy "csokorra valót"!
tovább »

Móri látképek, ahogy talán még soha nem láttad...

(Mór - a város látképe 1945 előtt)
Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak, a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosának gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át újra egy "csokorra valót"
tovább »

Ő is Mórról indult: Bogyay Katalin - eddigi életútja

(Bogyay Katalin - fotó:en.wikipedia, 2017.)
Többször olvashattak oldalainkon olyan Móron született, és/vagy itt élő emberekről, akik sokat tettek a városért, vagy tevékenységükkel öregbítették az Ezerjó hazájának hírnevét. Folytatjuk:
tovább »

Láttad-e már Mórt ilyennek? - Képek a múltból

Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak, a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosának gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át újra egy "csokorra valót"!
tovább »

Mórról indult: Prof. Dr. Schindele Vendel

(Schindele Vendel - Sajtófotó)
Mór jó néhány olyan embert bocsátott útjára, akiknek nem csak a város, az itt élők, hanem az egész ország sokat köszönhet. Közülük is kiemelkedő személyiségnek számít Schindele Vendel. Sajnos már nem lehet köztünk, rá emlékezünk:
tovább »

Láttad már? Ilyen volt a Móri Szénbánya és Bányavasút anno... - Képgaléria!

Korábban olvashatott már oldalainkon a Mór környékén - a 20. században - működött bányavasutakról, régi szénbányákról. Mostani újdonságunk, hogy az egyiket (nevezetesen a mórit) meg tudjuk mutatni archív képeken is:
tovább »

Ismered ? Mór egyik büszkesége a vajali szürke nyárfa - és megható története...

(fotó:evfaja.okotars.hu)
A vajali szürkenyár Magyarországon a ma ismert legnagyobb törzskerületű ilyen fa. 2011-ben az Év Fája versenyen második helyezést ért el az internetes szavazás eredményeként.
tovább »

Mór anno... Ahogy láthattad, és ahogy biztosan nem! 2. rész - Képeken

(Lánczos kastély 1904. - KATTINTSON A KÉPRE NAGYÍTÁSÉRT)
Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak, a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosának gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át újra egy "csokorra valót"!
tovább »

Mór történelmi értékeiből: Schaffgotsch síremlék, Schindele-ház, régi Takarékpénztár...

(Gr. Schaffgotsch Rudolf móri síremléke - fotó:Móri németség történet és élete c. könyv - a szerző engedélyével)
Azzal sok újdonságot nem mondunk, hogy Móron és a környéken bőven akad épített látnivaló (is): épület, szobor, egyéb műemlék. Most és a későbbiekben néhány olyannal foglalkozunk, melyek vagy kevésbé ismertek, vagy gyakran találkozhatunk velük, de korábbi funkciójukról legtöbbünk keveset tud. Pedig érdemes megismerkedni ezzel is...
tovább »

Erről hallottál-e, láttad-e? - "Önkiválasztó illatszerbolt" Móron

(A KÉPRE KATTINTVA NAGY MÉRETBEN LÁTHATÓ!)
Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak, a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosának gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait.
tovább »

Mór anno... ahogy biztosan nem láthattad - Képek!

(A Hochburg-Luzsénszky-Trauttenberg-kastély (ún. Láncos-kastély) főhomlokzata - forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.11.083 - EZ SZERINTÜNK A ZÖLD KASTÉLY, hibásan szerepel a fortepan.hu albumában!)

Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak, a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosának gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át újra egy "csokorra valót"!
tovább »

Most is Móron jártunk, sétáltunk - úgy 50-60 évvel korábban

Sokszor találkozhattak oldalainkon olyan képekkel, melyek a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosában készültek - valamikor régen. Ide "varázsoltunk" már olykor 100, vagy annál is régebbi felvételeket. Mostani sorozatunkban főképp az 1900-as évek közepét, valamint a 60-as, 70-es éveket céloztuk meg. Hisz ahogy szokták mondani: "...mindig van új a nap alatt..."
tovább »

Mór arculatának egyik meghatározója: a Láncos-kastély - múlt és jelen, képek és történetek

Mór központjának - bátran leírhatom, hogy az egész városképnek - meghatározója a Lamberg-kastély, Szent István Park, Magyar-templom és Luzsénszky-kastély által határolt terület. Utóbbival keveset foglalkoznak a leírásokban... Most pótolunk ebből valamennyit, főképp régi és még régebbi képekkel, meg néhány érdekességgel:
tovább »

Ilyennek is láthattad (volna) Mórt... - képek

(Köztársaság tér 1953. - forrás:fortepan.hu, Építész adományozó)
Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át újra egy "csokorra valót" - érdekesség, hogy ezúttal nem a híresebb móri műemlékeket, épületeket "céloztuk" meg, hanem a mindennapokba, a város utcaképébe nyújtunk bepillantást...
tovább »

2018. december hónap műtárgya Móron - és amit tudni szeretnél róla

(Fotó: Nagy Pál)
A Lamberg-kastély Kulturális Központ minden hónapban egy kiemelkedő műtárgyat mutat be, melyet a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg az érdeklődők - a Lamberg-kastélyban, nyitva tartási időben.
tovább »

2018. november hónap műtárgya Móron - és amit tudni szeretnél róla

(Fotó:Lamberg-kastély)
A Lamberg-kastély Kulturális Központ minden hónapban egy kiemelkedő műtárgyat mutat be, melyet a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg az érdeklődők - a Lamberg-kastélyban, nyitva tartási időben.
tovább »

Itt láthatod a régi Mór központját három különböző korban - Képek!

(Üdvözlet Mórról - Piac-tér az 1900-as évek elején)
Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak, a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosának gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át újra egy kis "csokorra valót"!
tovább »

Mór Anno - Képek, képeslapok, történetek...

(a Mórvidéki Takarékpénztár - ma Rendőrkapitányság)
Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk egy "csokorra valót".
tovább »

Móron jártunk - úgy 50-60 évvel korábban!

Sokszor találkozhattak oldalainkon olyan képekkel, melyek a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosában készültek - valamikor régen. Ide "varázsoltunk" már olykor 100, vagy annál is régebbi felvételeket. Mostani sorozatunkban főképp az 1900-as évek közepét, valamint a 60-as, 70-es éveket céloztuk meg. Hisz ahogy szokták mondani: "...mindig van új a nap alatt..."
tovább »

Ilyen is volt a móri Láncos-kastély - Régi képek

(Szent István tér 6., Láncos (Luzsénszky) kastély 1950-ben, ma városháza. - fotó:fortepan.hu/Bejczy Sándor)
A KÉPRE KATTINTVA NAGY MÉRETBEN LÁTHATÓ!)
Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak, a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosának gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok...
tovább »

2018. október hónap műtárgya Móron - és amit tudni szeretnél róla

(Fotó:Lamberg-kastély)
A Lamberg-kastély Kulturális Központ minden hónapban egy kiemelkedő műtárgyat mutat be, melyet a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg az érdeklődők - a Lamberg-kastélyban, nyitva tartási időben.
tovább »

2018. szeptember hónap műtárgya Móron - és amit tudni szeretnél róla

(Fotó:Lamberg-kastély)
A Lamberg-kastély Kulturális Központ minden hónapban egy kiemelkedő műtárgyat mutat be, melyet a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg az érdeklődők - a Lamberg-kastélyban, nyitva tartási időben.
tovább »
Rovat legfrissebb hírei
 • Utcák-terek-parkok Móron - Képritkaságokon! »
 • Mór látképét is meghatározza: Kapucinus templom és rendház (Nagy vagy német templom) »
 • Ismeri a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítást? - 1. rész: Helytörténeti gyűjtemény »
 • Mór anno... Miről mesélnek a régi képeslapok? »
 • Ismeri a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítást? - 2. rész: Sváb tájház »
 • Múlt századi móri emlékek - Képekben »
 • Ezt is itt tárták fel! A Móri későrómai temető »
 • Királyi herceg jelenlétében avatták az I. világháborús emlékművet Móron »
 • Mór értékei: a Cserhát-dűlői kereszt újraszentelésének története »
 • Móri művész, akire büszkék lehetünk: Nagy Benedek »
  • Festekhaz
  • FlajszSirko
  • KormendiSirko
  • Cserépkályha
  • DrSzekely
  • DrBenkZoran
  • Eletvital
  • GoodsMarket
  • KIsvakondjobb
  • ZafirFürdő
  • MalmasAgrar
  • Info Sziget
  • Generali
  • Family Center
  • Palló
  • BitterSzucsMuhely
  • Winkler Gumi
  • kosarszkyminalunkjobbnagy
  • LangmáhrAutosbolt
  • Nyikosingatlan