• Fincsi
 • Stulpkft
 • Party Pince
 • Gress2000
 • Ottomax
 • VizivilágHétkuti
 • Öreg Prés Étterem
 • GeszlerPince
 • Konturdou
 • Lampert Óra
 • KátaiSzerviz
 • FényszóróPolírozás
 • Fischer Barkács
 • Vianni
 • Wekerle
 • KIsvakond
 • SzeletBurkTegla

Rovatok:

Fejér megye Mór Magazin Ismered Mór környékét? - Már az avarok is lakták Bodajkot...
2019-05-03 10:24

Ismered Mór környékét? - Már az avarok is lakták Bodajkot...

|

Itt élünk Móron, a Móri Járás valamelyik településén. Megannyi szépség, érték, műemlék, látnivaló, legenda vesz körül bennünket. Nézzünk magunkba: miközben járunk - kelünk a világban, ismerjük - e ezeket ? Mennyit tudunk szűkebb hazánkról ? Sorozatunkban végigjárjuk a környék településeit, bemutatva, milyen sok érdekességet tartogatnak számunkra.

 

Bodajk a Dunántúli-középhegység második fő vonulatának, a Bakonynak aljában, a Móri-árok peremén fekszik.

 

 

Nevének eredete

 

 

Bodajk nevét a tőle ÉK-re fekvő népi nyelven Bodognak (Vértesnek) nevezett hegységből származtatják, s többek között Bodoght, Bodak, Bodaik névváltozatok után a 19. században már a mai alakjában jelenik meg. A helyiek "Vicces Városnak" is szokták nevezni.

 

Rövid története:

 

Már évszázadokkal a honfoglalás előtt az avaroknak, majd a rómaiaknak is állandó településük volt ezen a területen.

 

A történeti szempontból meglehetősen megbízhatatlan Anonymus a Bodok hegy lábánál vezeti el a honfoglaló magyarok útját.

 

Ha ez nem is felel meg a valóságnak, az kétségtelen, hogy ez a környék már abban az időben a fejedelmi törzs birtokában volt.

 

 

Bodajk középkorii történetéről nem sokat tudunk – bár szép legendákat őriz a nép az Árpád-kor ból – de az bizonyos, hogy a lakosai számára küzdelmesen teltek a századok, hiszen a közelében lévő csókakői vár urai, a Rozgonyiak erősen sanyargatták őket.

 

1543-ban Fehérvár elestével Bodajk is török kézre került és nagyrészt elpusztult, de a kedvező adottságainak köszönhetően hamarosan újra benépesült.

 

A török elűzése után, 1691-ben a Hochburg család kapta a csókakői-móri uradalom részeként birtokul a falut.

 

A 13. század elején még meglehetősen szerény népességű település gyorsan gyarapodott.

 

Amikor 1774-ben mezővárosi rangot kapott, több mint 1200-an laktak itt.

 

A lakosság száma a 19. század végéig tovább emelkedett egészen 2300 főig. Az 1870-es években megszűnt a mezővárosi rang Magyarországon, ekkor Bodajk nagyközség lett, de 1886-ig a mezőváros megjelölést címként használhatta.

 

A századfordulót követő váratlanul nagy arányú kivándorlás azonban erősen megcsappantotta a népességét. Napjainkban is jelentős település, amely kiváló idegenforgalmi lehetőségekkel büszkélkedhet.

 

2008-ban városi rangot kapott.

 

 

Nevezetességei:

 

Bodajk legismertebb épülete a Hochburg–Lamberg-kastély (vagy Hochburg-kastély, esetleg Lamberg-kastély), ami 1837. és 1839. között épült, klasszicista stílusban, Miske József megbízásából.

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Bodajk_-_Palace.jpg

 

 (a Miske-kastély - Fotó:wikipedia, Civertan)

 

 

A másik fő nevezetesség a Bodajki kálvária (a lap nem létezik)">bodajki kálvária, mely 1736-ban készült. A három kereszt, Mária és Szent János evangelista szobra a kálváriadombon áll.

 

Az itteni Szent-kútról az a legenda terjedt el, hogy vize hétévenként elapad, majd újraindul. Bodajk szent kútját vallásos tisztelet vette körül, vizének gyógyító erőt tulajdonítottak.

 

A hagyományok szerint többször is elzarándokolt ide Szent István és Szent Imre is, de járt itt Szent Gellért és Szent László király is.

 

A szentkút mellett van a barokk stílusú Nagytemplom, melyet 1744-ben Segítő Szűz Mária tiszteletére szentelték fel.

 

A Nagytemplom Mária-kegyhely, melyet a zarándokok pünkösdtől október végéig látogatnak.

 

A templom mellett található a kapucinus kolostor épülete, ami ma plébániaház, 1744. és 1747. között épült, barokk stílusban és 1860 körül romantikus stílusban építették át.

 

Ezeken kívül érdekes még Nepomuki Szent János 1803-ban, késő barokk stílusban készült szobra, valamint a községháza épülete, mely 1820-ban épült, klasszicista stílusban.

 

Szintén népszerű a Bodajki-tó, amit gyógyforrások táplálnak, akárcsak a szentkutat, így vize nagyszerű különböző reumatikus megbetegedések kezelésére.

 

A fürdő országos ismertségre Szekrényessy József (1811-1877) neves fővárosi ügyvéd, Széchenyi István belső munkatársának tevékenysége révén jutott, ki az 1850-es években hosszú időre bérelte és fel is virágoztatta, keresett gyógyhellyé emelte.

 

 Emléktáblája Budapesten:Ferenciek tere 7-8.

 

Szekrényessy Kálmán emléktáblája Budapesten - forrás:wikipedia, fotó: Kispados

 

 

Fia, Szekrényessy Kálmán (1846-1923) első magyar úszó, első sportlap-alapító, első Balaton-átúszónk is több ízben megfordult apja bérleményében. 

 

 

Híres emberek
 
Kerskay Imre (?–?) író 1798-1799-ben itt volt nevelő.

 

Peske Géza (1859–1934) festőművész. Sírja a bodajki temetőben található. Nevét ma utca viseli a városban.

 

Spányi Béla (1852–1914) naturalista festőművész. Az 1880-as évektől kezdve rendszeresen járt Bodajkra festeni, kikapcsolódni. A Nemzeti Galéria őrzi többek között a Faluvége, vagy a Bodajki Kálvária című műveit.

 

Szekrényessy József (1811-1877) ügyvéd, író, titkár, Széchenyi István belső bizalmas munkatársa, ismert reformkori fővárosi kulturális szervező és mecénás, ki az 1850-es években hosszú időn át bérelte és fel is virágoztatta a bodajki fürdőt, minek országos hírnevet is szerzett.    (forrás:wikipedia)

 

 

(A bodajki tófürdővel később külön is foglalkozunk ! - a szerk.)

 

 

Még néhány érdekesség  Bodajkról:

 

 

 

A Bodajki kálvária körítőfala - forrás:wikipedia, fotó:Marainn

 

 

A Kálvária-hegyen található 14 stáció, a kőkeresztek, valamint az ötalakos barokk szoborcsoport 1736-ban készült. A Kálvária-kápolna azonban csak a következő évben, 1737-ben épült fel.

 

A kálváriát a 90-es évek végén felújították, így ismét eredeti szépségében csodálható meg.
 
A heggyel kapcsolatos legenda szerint Szent László király 1090-ben a Fehérvár ostromára induló pogány hadakat az innen rájuk vetett kereszttel futamította meg.

 

Itt, a Kálvária-hegy lábánál épült fel 1728 és 1742 között a Segítő Szűz Mária tiszteletére felszentelt, barokk stílusú kapucinus templom, vagy másik nevén a nagytemplom.
 
Mária kegyképe - mely a passaui Mindenkor Segítő Szűz Mária-kép másolata - 1697-ből származik.

 

http://pctrs.network.hu/clubpicture/1/4/3/9/_/bodajk_templom_1439490_9709.jpg

 

 

A templom freskói is nagyon szépek, elkészítésükben a szakértők szerint a híres osztrák festő, Maulbertsch is részt vett.

 

A templom mellett álló volt kapucinus rendház 1744 és 1747 között épült barokk stílusban. Az 1860 körül romantikus stílusban átépített kolostor ma plébániaház.

 

Zarándokudvara 1950-ben készült el.

 

 

 

(A zarándokudvar - fotó:indafoto.hu)

 

A római katolikus templom és a kálvária fontos búcsújáró hely. Az olaszos árkádsorral és szabadtéri oltárral rendelkező udvar akár tizenötezer zarándok befogadására is képes. A védőszent, Szűz Mária szobra is itt található, mely előtt a Mária-napi búcsúk alkalmával zarándokok ezrei mondják el imájukat.

 

A templomot a zarándokok többnyire pünkösdtől október végéig látogatják. A legfőbb zarándoklat pedig a szeptember 12-ei Mária-naphoz és az azt követő vasárnaphoz kötődik, melynek az éjszakai virrasztás is részét képezi.

A városban további műemlék, illetve műemlék jellegű épületek találhatók. Közülük a klasszicista stílusú, az emeleten négy jón oszlopon nyugvó középrizalitos, volt Hochburg-Lamberg-kastély 1839-ben épült. (Tervezője, Miske József után Hochburg-Miske-kastélynak is hívják.)

 

Az épültet 6 holdas park veszi körül. A kastély és a park magántulajdonban van, nem látogatható.

A Petőfi Sándor utcában számos népi műemlék ház, klasszicista és romantikus stílusú épület található. Az önkormányzat szintén egy klasszicista stílusú, 1820-ban épült műemlék épületben kapott helyet. Előtte egy római szarkofág található.

Az egykori Marsovszky-villában pedig ma a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola működik.

Bodajk további nevezetessége a Kesellő-hegy oldalában, az elhagyott kőbányában kialakított szoborpark. Az ide vezető út a templom előttről indul. A "hegy" legtetejéről pedig a környék egyik legszebb panorámája tárul a szemünk elé. Már csak emiatt is érdemes ide felkapaszkodni.
 
Fülöp Attila haditechnikai magángyűjteményét is Bodajkon találjuk.:
 

A város másik ismert magángyűjteménye, Györkös Ferenc népi fafaragó kiállítása az alkotó halála miatt jelenleg nem látogatható.


A település kulturális nevezetességein túl a környéken számtalan természeti látnivaló is található. Ennek megfelelően a kijelölt turistaútvonalak sűrűn behálózzák a település határát, melyek közül az országos Kék-túra útvonal keresztül is vezet a városon.


A festői szépségű Gaja-szurdok és annak közvetlen környéke a terület országosan ismert turisztikai nevezetességei.

 

A közeli Fehérvárcsurgói Vadaskert szintén népszerű célpont. Leírásukat l. Fehérvárcsurgónál.

 

 

 

(Gaja szurdok - fotó:miszsz.hu)

 

Bodajk tehát a lelki és a testi bajok kúrálóinak tradicionális központja, mely az elmúlt évtizedekben már a természeti szépségek iránt érdeklődők körében is népszerűvé vált.

 

Rajtuk kívül még a horgászok és a vadászok is gyakran ellátogatnak erre a környékre. Bodajk így tehát egy széleskörű idegenforgalmi kínálattal rendelkező, jelentős turisztikai központtá fejlődött az elmúlt évtizedekben.
 
(forrás:www.kerekparturak-bakony.hu)


 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
 • Festekhaz
 • FlajszSirko
 • KormendiSirko
 • Cserépkályha
 • DrSzekely
 • DrBenkZoran
 • Eletvital
 • GoodsMarket
 • KIsvakondjobb
 • ZafirFürdő
 • MalmasAgrar
 • Info Sziget
 • Generali
 • Family Center
 • Palló
 • BitterSzucsMuhely
 • Winkler Gumi
 • kosarszkyminalunkjobbnagy
 • LangmáhrAutosbolt
 • Nyikosingatlan