http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2018-12-12 16:06

Régi sváb étkezési szokások, ételek... - Hallott ezekről?

|

(a képen a lisztes sterc - mindmegette.hu)

A svábok táplálkozása függött az évszakoktól, az ünnepektől és a vagyoni helyzettől. Fő ételeik alapanyagai közé tartoztak: a káposzta, krumpli, hagyma és a bab.
Ezeket meg tudták termelni a kertben és a földeken. Hús csak ritkán jutott az asztalra a szegényebbeknél.


Hétköznapok étrendje:

Reggelire általában tejet ettek kenyérrel. Aki tartott otthon baromfit, az tojásból készült ételt is ehetett.

Ebédre hét közben rántott-, bab-, vagy krumplilevest ettek, utána káposztás-, krumplis, paradicsomos tésztát.
 
Kedvelt hétköznapi étel volt a lisztes sterc (liszt, forró víz, zsír, só), a gánica(tört, főtt krumpli, zsír, hagyma, só), a smórni (tört, főtt krumpli, liszt, só, zsír), a kukorica prósza(kukoricaliszt, só, víz, tejföl, cukor, lekvár), knédli (krumplis gombóc), a supfnudli, a tócsi, a töpörtyűs pogácsa,kreudplunca (káposztás, lekváros hajtóka).
 
Nyáron főzelékeket fogysztottak, mint pl. fehér takarmányrépából(babérlevéllel és krumplival) vagy zsenge répalevélből és krumpliból főzött főzeléket.

Aki tartott állatokat, az húst is ehetett (ezek csak a gazdagabbak voltak, akiknek földje is volt), de pénteken soha nem ettek húst.
 
Aki nem otthon ebédelt, mert például a földeken dolgozott, az csak este evett főtt ételt, ebédre pedig – nem ritkán – kenyeret evett hagymával.


Ünnepnapok étrendje:

Vasárnap vagy ünnepnapokon a szegényebbek füstölt sonka csontjából vagy füstölt kolbászból főztek levest, amit gríznokedlivel gazdagítottak.
 
Utána – ha igazán jót akartak főzni - akkor valamilyen húsos ételt készítettek, mint például a hagymás- vagy párolt káposztás sült szalonna.

Karácsonykor december 24-én böjti ételeket ettek, csak az éjféli mise után lehetett húst enni, általában kocsonyát.
 
Ilyenkor sütöttek kuglófot és kalácsot is.

Újévkor lencselevest ettek, mert úgy tartották, ez sok pénzt hoz. Ilyenkor baromfihúst nem ettek, mert az elkaparta volna a szerencséjüket.
 
A farsangi időszak jellegzetes és elmaradhatatlan étele a fánk, melynek sütésénél a háziasszony ügyelt rá, hogy szép „szalagos” legyen.
 
Sok helyen sütöttek „forgács” fánkot is.

Nagyböjti időben szerdai és pénteki napokon kerülték a húsételeket. Aratáskor korán reggel mentek ki a határba.
 
A munkakezdés előtt „arató” pálinkát ittak a férfiak. Ilyenkor általában csak vacsora időben ettek meleg ételt.

Nagyobb lakomákat disznóvágáskor és lakodalmakkor tartottak.
 
A disznóvágás főbb sváb étele a húsos káposzta (főtt fejhús és dinsztelt káposzta) és a hájas tészta (disznóháj liszttel, borral, tojással és szódavízzel összegyúrva, lekvárral vagy dióval töltve) volt.

Lakodalmakkor húsleves, leveshús paradicsommártással, húsos káposzta, sült hús, kalács, kuglóf és rétes került az asztalra.


Heti étrend:

Hétfő: A vasárnap főzött ebéd maradéka

Kedd: Krumpli leves, lisztes sterc aludttejjel

Szerda: Bableves, palacsinta lekvárral vagy túróval

Csütörtök: Paradicsomleves, paprikás krumpli

Péntek: Rántott leves, supfnudli lekvárral vagy cukorral

Szombat: Tejleves metélttésztával, később rizzsel, tócsi

Vasárnap: Húsleves vagy becsinált-leves paradicsommártás leveshússal, kalács Csontleves, ecetes torma leveshússal, kukoricaprósza lekvárral Füstölt kolbászos leves, dinsztelt (sült) káposzta sült szalonnával


Régi sváb ételek:

Régi német ételek magyarországi sváb településekrol, amelyeket ma is készítenek.
 
Ételeiket a takarékosság, egyszeruség, jellemezte. Fobb alapanyaguk a liszt, a bab, a káposzta és a burgonya voltak.
 
Húst keveset fogyasztottak, leves viszont minden nap került az asztalra. Hetente kétszer /szerdán és pénteken/ "tésztanapot" tartottak


Gombócos szárazbabfozelék:

4 személyre: fél kg burgonya, annyi liszt, amennyi ezt keménnyé összefogja , l diónyi zsír, l tojás, az ízesítéshez só, törött bors, egy közepes fej hagyma, és még 5 dkg zsír.

Elkészítés:
 
A héjában fott burgonyát megtisztítjuk, krumplinyomón átnyomjuk, össze dol-gozzuk a liszttel, zsírral, tojással, és ízesítjük. Apró gombócokat formálunk belole és lobogó forró vízbe helyezve addig fozzük, amíg a gombócok a víz tetejére feljönnek. Leszurjük, majd piritott hagymás zsírban megforgatjuk és tálalásnál a fozelékhez kínáljuk


Gombócos savanyú káposzta:

Ez szinte ünnepi eledelnek számított, kiváltképp, ha a káposzta alá füstölt sonkát vagy ennek hiányában húsos füstölt szalonnát is sütöttek. Akár a fenti gom-bócot, akár az alábbi "puha" gombóc adható hozzá.


Puha gombóc:

Egy mély tálba lisztet szitálunk, tetszés szerint megsózzuk. Lobogó forrásban lévo vízbol mindig egy keveset a lisztbe öntünk és gyors mozdulatokkal elkeverjük.
 
Ezt addig ismételjük, amíg jól formázható tésztát nem kapunk. Vizes kézzel kis gombócokat csinálunk és forrásban lévo vízben pillanatok alatt kifozzük.
 
Mindenféle fozelékhez, mártásos ételekhez kínáljuk. Vigyázat! Másnapra ehetetlenül keménnyé válik!


Krumbienfluten /ömlesztett krumpli/:

Sós vízben fott, áttört krumplit tojással, sóval, tejföllel, kevés liszttel összekeverünk, fakanállal jól felverjük, evokanállal forró zsírba /olajba/ szag- gatjuk és pirosra sütjük.
 
Fozelékhez, húsételhez köretnek, lekvárral önálló fogásként adjuk.  /Édesanyám –formája miatt- "egérkének" nevezte./


Élesztos meggyes lepény:
 
lisztbe gondosan elmorzsolt élesztot keverünk, palacsinta tésztát ké-szítünk, tepsibe öntjük, kimagozott meggyet dugdosunk bele, majd a tetejét kristálycukorral megszórjuk. Sütoben megsütjük


Tikimüli:

tojással, túróval és liszttel kevert aludttejbol készül. Élesztovel bedagasztják, és bo, forró zsírba szaggatva kisütik.


Levesbetét:

Tetszés szerinti számú zsemlét vízbe áztatunk, ahány zsemle, annyi tojás. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel jól eldolgozzuk.
 
 
Kiskanállal forró olajba szaggatjuk, és ropogósra sütjük. Nem csak levesbetétként, hanem önmagában is nagyon finom. Ajánlatos dupla adagot készíteni belole, mert már sütés közben elfogy.
forrás:5mp.eu


 
 
 

 

Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.