http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2019-04-17 13:49

Nyílik a Sóstó Látogatóközpont Székesfehérváron

|

(Fotó:OKK Fehérvár)
Jövő szerdán nyílik meg a Sóstó Látogatóközpont a nagyközönség előtt. A természetvédelmi területre érkező családok és csoportok számára nemcsak információkat, de ismeretterjesztő programokat, játékokat is kínálnak, lesz túravezetés a Sóstón és az arénában, valamint a kilátóba is fel lehet majd menni.
A Közgyűlés legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a Sóstó Látogatóközpont április 24-én, szerdán megkezdi működését: az üzemeltetéssel megbízott Városfejlesztési Kft. szakmai partnereként a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. látja el a központ szakmai munkáját, mondta el a polgármester. A szolgáltatások egy része rögtön elindul, és folyamatosan bővül a technikai eszközök beszerzésével.  „Kérem, hogy erre a kincsre vigyázzunk, ezt a kincset óvjuk, úgy használjuk ezt a területet!” – zárta gondolatait a polgármester, és az örömét fejezte ki, hogy a közösségi felületeken már most nagyon sokan posztolnak sóstói sétákhoz, a természethez kapcsolódó fotókat.

A Sóstó Természetvédelmi Területhez tartozó Látogatóközpont – amely a külső kerengőről közelíthető meg – a MOL Aréna Sóstó épületében található; a területre érkező látogatókat több jelzés, feliratok tájékoztatják majd. F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, sok tervük van, és reményei szerint hamarosan pezseg majd az élet a központban – a további fejlesztésekkel olyan eszközöket szereznek be, amelyekkel ki tudják szolgálni a különböző korcsoportok igényeit. A cél az, hogy a természeti környezetben a természeti nevelést, az értékátadást jó időtöltéssel tudják összekapcsolni.

Csete Gábor természetvédelmi szakmai felelős a központ munkájával kapcsolatban azt a lehetőséget emelte ki, hogy oda bárki betérhet kikapcsolódni: az ökoturizmus felé is elindulnak a Sóstón végzett tevékenységekkel. A Látogatóközpontban található összes eszköz és játék a területhez kapcsolódik, amit élőben a túrákon lehet megcsodálni. A Sóstó olyan kincse a városnak, ami klímastratégiai és klímavédelmi szempontból fontos – a lehető legtovább meg kell őrizni. 

A Sóstó Látogatóközpont szerdától vasárnapig, 10-18 óra között várják a nagyközönséget. Az érdeklődők információkat kaphatnak a Sóstóról, a gyermekeknek, a családoknak ismeretterjesztő, illetve interaktív játékokat kínálnak. A Látogatóközpont különböző programokat is szervez: lesznek túravezetések a természetvédelmi területen és a stadionban is, fel lehet majd menni a kilátóba – egyelőre a megjelölt hétvégi időpontokban –, és lehetőséget biztosítanak kombinált programok igénylésére is. Szombatonként szakmai túravezetéseket hirdetnek, így magánszemélyek is tehetnek sétát a Városgondnokság természetvédelmi szakembereinek a vezetésével. A különböző korosztályoknak kidolgozták a környezeti neveléshez kapcsolódó interaktív programokat, amelyekre óvodásokat és alsó, illetve felső tagozatos általános iskolásokat is várnak.  A legtöbb programot angol nyelven is igénybe lehet majd venni.

A kilátó és a kapcsolódó programok belépődíjasak; minden meghirdetett program bejelentkezéshez, illetve előzetes regisztrációhoz kötött. Az egyéni programok esetében nyugdíjasoknak és diákoknak 50% kedvezményt kínálnak, a 8 év alatti gyerekek számára 100 forint lesz a részvételi díj.

Az idei Sportmajálison már több túrával várják a nagyközönséget, amelyek az ünnepi rendezvényhez kapcsolódóan ingyenesen vehetők igénybe.

A központban a családok, csoportok számára pelenkázóval felszerelt mosdóhelyiség biztosít komfortos időtöltést. A kirándulóknak és a sétálóknak jó hír, hogy az 5-ös kapunál büfé nyílik, ahova betérhetünk egy frissítőre a Látogatóközpont nyitvatartási idejében. Ennél a kapunál a hét minden napján igénybe vehető lesz a mosdóhelyiség is.     

A teljes körű tájékoztatás céljából elindult a Látogatóközpont Facebook- és Instagram-oldala Sóstó Székesfehérvár néven, illetve honlapot is készítenek: a szolgáltatások és a programok folyamatosan elérhetőek lesznek a felületeken. Várják a családokat, az egyéni látogatókat, az osztálykirándulókat, a turistacsoportokat egyaránt!


Forrás:OKK Fehérvár

Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.