http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2019-05-20 14:43

Ismered Mór régmúltját? - Szeszgyár, selyemhernyó, építőipar...

|

(a kép illusztráció)
Mór történetének egyes korszakaival, az "őslakos" móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak...
A magukat jókora túlzással szeszgyárnak hirdető üzemek inkább csak pálinkafőzdék voltak.
 
Kivételt csak Kovács Nagy Ferencnek a volt állami gazdaság területén állott valódi szeszgyára képezett. 1921 óta az engedélyezett évi 600 hektóliternyi szeszt saját birtokának termékeiből (cukorrépa, burgonya, gabona) égette.
 

A Tábor utca vége és a mai 81-es út közötti agyaggödrökből kibányászott anyagból az építkezők maguk készíthették vályogtégláikat.
 
 
Helyükön 1894 óta faiskola létesült, ahol a különféle gyümölcs- és díszfák mellett legnagyobb számban az országutak mellé ültethető szederfákat szaporították.
 
 
Jóval később, 1944-ben mikor a tanuló ifjúságot selyemhernyók tenyésztésére kötelezték, ezekről a fákról szedhettük etetésükhöz a leveleket, de sokan főztek pálinkát is a termésükből.
 
 
A házak, pincék építéséhez, valamint a kövesutak karbantartásához szükséges követ a móriak továbbra is az Antal-hegy sarkában levő olcsó kőbányából hordhatták...."
 
 
 
(Részlet Schwartz Alajos: A Móri németség története és élete c. könyvéből - a szerző engedélyével)


 

Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.