http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2019-05-24 11:47

Kiemelkedő móri kisiparosok és cégeik: Barna Szarvas vendéglő, öntőműhely, bútorüzem...

|

(Herczog Károly telepe a Kossuth Utcában - fotó: Schwartz Alajos: A Móri németség története és élete c. könyvéből - a szerző engedélyével)
Mór történetének egyes korszakaival, az "őslakos" móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak...
"...emlékezzünk meg néhány, az átlagból kiemelkedő kisiparosról: Szántó József Vasút utcai fémöntőműhelyében az általa kiöntött réz- és bronztárgyakat alkalmazottaival esztergályoztatta készáruvá.
 
Emellett - mint több móri lakatos mesternek is - cséplőgépe is volt.
 
Herczog Károly Kossuth utcai telephelyén gőzgéppel meghajtott keretfűrészével állította elő a bútorüzemében készített konyha- és szobabútorok alapanyagát. Ugyanez a gőzgép áramot is termelt, mellyel a villanyerővel működő megmunkáló gépeit hajtotta meg.


A kocsmárosok, vendéglősök köréből Stéger Istvánt említsük meg, aki a Barna Szarvas vendéglő tulajdonosaként az úri közönség kedvelt vendéglátója volt.
Az emeleten levő vendégszobákban a szerény szállodaigényeket is ki tudta elégíteni.
 
 
Kratochvill Gyula teherautójával a távolsági fuvarokat bonyolította le.
 
 
Gippert Antal eleinte egyetlen autóbuszával szállította az utasokat a vasútállomásra, vagy az odaérkezőket a belvárosba.
 
 
Jegykezelőjének, Szehofner Dezsőnek közlése szerint a busz karosszériáját egy teherautó alvázára a móri Beck József asztalos készítette.
Hajtóerejét pedig egy erős amerikai személyautóból kiszerelt motor biztosította.
 
A vállalkozás később még egy további autóbusszal és egy taxi-autóval bővült.
 
 
Módosabb utasok a mindig zsúfolt autóbusz helyett Stein Manó lassúbb, de kényelmesebb konflisát választották..."(Részlet Schwartz Alajos: A Móri németség története és élete c. könyvéből - a szerző engedélyével)
 
 
 

Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.