http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2019-05-24 13:15

Mór környéki ízek, vértesi ételek: Csókakői kolbászleves

|

(fotó:provertes.hu)
Korábban több vértesi ételt ajánlottunk már figyelmükbe, olyant azonban még alig, amelyik vértesi település nevét viselné. Most egy ilyen következik:
Hozzávalók:

- 1 közepes fej vöröshagyma

- 3 evőkanál olaj

- 30 dkg paraszt-vagy házikolbász

- 1 csapott evőkanál édesnemes pirospaprika

- 25-25 dkg fagyasztott zöldborsó és zöldbab

- 2 gerezd zúzott fokhagyma

- 1/2 mokkáskanál őrölt kömény

- 1 kiskanál cseresznyepaprika-krém

- 1 babérlevél

- 1 kiskanál só

- fél citrom leve

- 1 kiskanál mustár

- 1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél


A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, lábasban az olajon kis lángon 5 perc alatt megfonnyasztjuk.
 
A kolbászt-miután bőrét lehúztuk-karikára szeljük. Igyekezzünk olyan fajtát választani, amelyik szépen vágható, nem esik szét, így biztosan nem is fő szét.
 
A hagymára dobjuk, közepes lángon 1-2 percig pirítjuk.
 
A pirított kolbászt a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, a zöldborsót és a zöldbabot hozzáadjuk. Nagy lángra állítjuk, 1 liter vizet öntünk rá.
 
A zúzott fokhagymával, a köménnyel, a paprikakrémmel és a babérral fűszerezzük, megsózzuk. 10 percig főzzük, ezalatt a borsó és a bab is megpuhul.
 
Közben a tejfölt a tejszínnel, a liszttel, a citromlével és a mustárral simára keverjük.
 
A levesből fél merőkanálnyit a tejfölös keverékbe teszünk, elkeverjük, majd a fövő levesbe öntjük. 2-3 percig kis lángon főzzük, ezalatt leve kissé besűrűsödik.
 
Ha kell, utánaízesítjük, végül a tárkonnyal fűszerezzük.
 
 
forrás:provertes.hu
 
 
 


 

Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.