• SzeletBurkTegla
 • Molnár Sport
 • VizivilágHétkuti
 • Öreg Prés Étterem
 • GeszlerPince
 • Hirdessen Minálunk

Rovatok:

Komárom-Esztergom megye Oroszlány Szénbányászat

Kevesen vannak, de aktívak

"Oroszlány Város Polgárőr Egyesülete túl a 27. évi alapítási évfordulóján működik eredményesen, csekély, de aktív létszámmal.
tovább »

Az ország első külfejtése Oroszlány mellett

(külfejtés volt, ma bányató - illusztráció)
Bizonyára érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó, Oroszlányból több, mint fél évszázaddal ezelőtt. Egészen pontosan a Komárom Megyei Dolgozók Lapja 1960. január 20-i számában:
tovább »

Ezt látta már? Szénszállítmány Oroszlányból Budapestnek (Csak röviden...)

(fotó:filmhiradokonline.hu)
A régi filmfelvételek, híradók sok információt hordoznak, sokat megmutatnak egy város és az ország életéből, történelméből.
tovább »

Bányaüzemeink versenyállása... - élen az oroszlányiak

(a kép illusztráció)
Bizonyára érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó, Oroszlányról több, mint fél évszázaddal ezelőtt. Egészen pontosan a Komárommegyei Dolgozók Lapja 1952. augusztus 2-i számában.
tovább »

Egy kis helytörténet: Oroszlányi kisvasutak - mi lett velük 3. rész ?

(Bányafatelep kisvasútja - fotó:kisvasut.hu)
Oroszlány környékén - a szénbányászat virágzásának évtizedeiben - több kisvasút is volt. Mindegyikről szót ejtünk, most ezzel foglalkozunk: "Oroszlányi bányafatelep kisvasútja"
tovább »

Egy kis helytörténet: Oroszlányi kisvasutak - mi lett velük?

(Oroszlány, a XX-as akna néhány nappal a bánya bezárása után - fotó:Csanádi Sándor, 2000.03.07.)
Oroszlány környékén - a szénbányászat virágzásának évtizedeiben - több kisvasút is volt. Mindegyikről szót ejtünk majd, most ezzel foglalkozunk: "Oroszlány szénvasútja"
tovább »

Egy kis helytörténet: Oroszlányi kisvasutak - mi lett velük 2. rész ? - Videóval!

(Az Oroszlányi GV szépvízéri állomása helye - fotó:Moór Attila).
Oroszlány környékén - a szénbányászat virágzásának évtizedeiben - több kisvasút is volt. Mindegyikről szót ejtünk az elkövetkező hetekben, most ezzel foglalkozunk: "Oroszlány-Szépvízér - a leggyorsabb GV".
tovább »

Látta-e már? Szenet kér az ország - Oroszlányból is

(fotó:filmhiradokonline.hu)
A régi filmfelvételek, híradók sok információt hordoznak, sokat megmutatnak egy város és az ország életéből, történelméből.
tovább »

Ezt látta már? Külszíni szénfejtés Oroszlányban - anno...

(fotó:filmhiradokonline.hu)
A régi filmfelvételek, híradók sok információt hordoznak, sokat megmutatnak egy város életéből, történelméből. Mint például ez is:
tovább »

66 éve történt: "Az oroszlányi XVI-os akna 110 százalékot ér el a Loy-mozgalom keretében"

(a kép illusztráció: Sztahanov - fotó:wikipedia)
Bizonyára érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó, Oroszlányból több, mint fél évszázaddal ezelőtt. Egészen pontosan a Komárommegyei Dolgozók Lapja 1952. február 3-i számában.
tovább »

Szent Borbála napi bányász megemlékezés

"A Szent Borbála Napok utolsó eseményeként tartottak kedden koszorúzással záruló megemlékezést a 2017-ben felállított Szent Borbála szobornál.
tovább »

In Memoriam: a Márkushegyi bánya végnapjai, avagy requiem a bányászatért...Képek, videó

(fotó:Vincze Péter)
Mint tapasztalhatták, korábban több alkalommal foglalkoztunk a térség bányászatával, történetével, jelenlegi helyzetével, a Márkushegyi Bányaüzemmel, annak bezárásával. Korábban megkereste szerkesztőségünket Vincze Péter, aki 2014. őszén a bányában járt, az ott tapasztaltakat írta meg és dokumentálta fényképekkel, videóval. Ezt olvashatják most:
tovább »

A bányászat történetéről Oroszlány közelében, a Vértesben: Móri Szénbányászat

(a fotó archív: a Móri Szénbánya RT. részvénye)
A XX. században virágzott itt is a bányászkodás (sokan érkeztek ide az ország más részeiből, telepedtek le, alapítottak családot). Környékünk különösen gazdag volt barnaszénben, sorra alakultak a bányatársaságok, nyíltak tárnák. Ebbe a hullámba illeszkedett az 1921-ben létrejött Móri Kőszénbánya Részvénytársaság.
tovább »

A város régmúltjából: "Javul a munkafegyelem az oroszlányi XVll-es aknán"

(a kép illusztráció - fotó:fortepan.hu, UVATERV)
Bizonyára érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó Oroszlányról több, mint fél évszázaddal ezelőtt. Egészen pontosan a Komárommegyei Dolgozók Lapja 1960. január 27-i számában:
tovább »

A negyedik Bányásznap Oroszlányon... - anno

(szórakoznak az oroszlányi bányászok)
Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó Oroszlányról több, mint fél évszázaddal ezelőtt. Egészen pontosan a Komárommegyei Dolgozók Lapja 1954. szeptember 8-i számában:
tovább »

Koszorúzást tartottak a Márkushegyi Bányaszerencsétlenség áldozatainak emlékére - Képgaléria

(fotó:Nagy Pál)
Akik még emlékeznek rá (vagy olvasták a korabeli dokumentumokat, újságcikkeket), azokban - e sorok írójához hasonlóan - talán felsejlett: a június 21-ről 22-ére virradó éjszaka hasonló időjárást hozott a 35 évvel ezelőttihez, már ami az esőzést illeti...
tovább »

35 éve történt...Márkushegy, 1983. június 22.

Három és fél éve fejezték be a termelést az ország utolsó mélyművelésű szénbányájában, Márkushegyen. Egy régi szomorú esemény kapcsán kell szót ejtenünk róla. Még mindig sokan emlékeznek 1983. június 22-ére - a térségben valószínűleg még sokáig így is lesz. Ekkor történt a modern kori magyar szénbányászat történetének mindeddig legsúlyosabb tragédiája: sújtólégrobbanás a Márkushegyi Bányaüzemben...
tovább »

Bányász brigádok Oroszlányban négy évtizede - Képeken

(Bányász brigád - fotó:Fortepan.hu/Urbán Tamás adományozó)
A két kép akkor készült, amikor Oroszlányban még virágkorát élte a szénbányászat...
tovább »

A bányászat története Oroszlány közelében, a Vértesben: Pusztavámi Szénbányák

(Volt külfejtés, helyén bányató - ma horgásztó)
A környékbeli szénbányászat történetének ismertetésében a pusztavámi bányászat következik. Nem tennénk helyesen, ha elválasztanánk ezt a móri bányászkodástól, annyira összefonódtak. Talán elég annyi elöljáróban, hogy a Móri Kőszénbánya Rt. a XX. század közepén éppen a Pusztavámi Kőszénbánya Rt-ba olvadt be.
tovább »

A város régmúltjából: "Nagy külszíni széntelepet találtak Oroszlányon..." - A folytatás

(a kép illusztráció)
Bizonyára érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó, Oroszlányról több, mint fél évszázaddal ezelőtt. Egészen pontosan a Komárommegyei Dolgozók Lapja 1953. április 1-i számában. Folytatjuk a korábbi írást:
tovább »

"Péter János új, szép élete" - Oroszlányban történt...

(fotó:fortepan.hu, Lechner Nonprofit Kft, Dokumentásiós Központ - a Rákóczi út páratlan oldala 1963.)
Bizonyára érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó, Oroszlányról több, mint fél évszázaddal ezelőtt. Egészen pontosan a Komárommegyei Dolgozók Lapja 1953. november 4-i számában.
tovább »

A város régmúltjából: "Nagy külszíni széntelepet találtak Oroszlányon..."

(a kép illusztráció)
Bizonyára érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó, Oroszlányról több, mint fél évszázaddal ezelőtt. Egészen pontosan a Komárommegyei Dolgozók Lapja 1953. április 1-i számában.
tovább »

Oroszlány és a szénbányászat anno... - képek

(Szénosztályozómű 1962 - forrás:fortepan.hu/UVATERV - A KÉP RÁKATTINTVA NAGY MÉRETBEN IS LÁTHATÓ)
Oroszlányról sokan azt tartják, hogy nem elég gazdag a múltja, kevés a történeti emléke. Ettől persze néhány lokálpatrióta bizonyára felkapja a fejét...Körülnéztünk egy kicsit az archívumokban, és bemutatunk néhány dolgot a múlt századból.
tovább »

Oroszlány anno... - Épül az erőmű és a hűtőtó!

(fotó:vd.hu/Csordás Gábor)
Bizonyára érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó, Oroszlányból több, mint fél évszázaddal ezelőtt. Egészen pontosan a Komárom Megyei Dolgozók Lapja 1960. január 20-i számában:
tovább »

Bányászati múzeumok együttműködési megállapodása

(fotó:kemoh.hu)
November elején Németországba, Heinsberg járásba látogatott megyénk delegációja, hogy részt vegyen a hagyományos Barátság Fesztiválon. A jelentős eseményen a megyét Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Turi Bálint és Zoltai Dániel megyei képviselők, valamint dr. Veres Zoltán megyei jegyző képviselte.
tovább »

Idén is találkoztak

Hatodik alkalommal szervezték meg szombaton az oroszlányi XX-as akna volt dolgozóinak családi programját a Bányászati Múzeumban.
tovább »

A Bányásznap eddigi eseményeiről - Fotógalériával

(fotó:oroszlany.hu)

Márkushegyen koszorúzással kezdődött péntek délben a 67. Bányász- és 25. Villamosnapok rendezvénysorozata, ahol a 2014-ben utolsóként bezárt mélyművelésű bánya emlékművénél a szakma legnagyobb tragédiájára, az 1983-ban bekövetkezett sújtólégrobbanás 37 áldozatára emlékeztek.


tovább »

Egyre népszerűbb

Közel 50%-kal emelkedett két év alatt a Bányászati Múzeum látogatottsága – tudta meg az oroszlany.hu portál meg Mike István intézményvezetőtől.   A továbbiakban ezt írják: "Míg 2014-ben három és félezren voltak, addig 2016-ban már meghaladta az ötezret a kiállítóhelyet felkereső fizető vendégek száma, s az idei évben további bővülés várható az időarányos adatok alapján.
tovább »

Koszorúzást tartottak a Márkushegyi Bányaszerencsétlenség áldozatainak emlékére - Képgaléria

(fotó:Nagy Pál)
2017. június 22-én kora délután koszorúzást tartottak a Márkushegyi Bányaüzemben az 1983-ban történt bányaszerencsétlenség 34. évfordulóján, az áldozatok emlékére.
tovább »

Jubilálnak és a Bányász Klubra is pályáznak

Az Oroszlányi Bányász Szakszervezet évzáró ünnepségét tartották pénteken a Bányász Klubban, ahol szakszervezeti vezetők és tagok voltak jelen, illetve illusztris vendégeket is meghívtak a rendezvényre.
tovább »

Kegyeleti hely: 214 név olvasható a táblákon

Gál Domonkos köszöntötte szombaton az egykori XX-as akna volt dolgozóit és családtagjaikat abból az alkalomból, hogy ötödik alkalommal rendezték meg itt közösségi programjukat.
tovább »

A széncsaták hőseire emlékeztek

(fotó:oroszlany.hu)
Magyarország az energiaellátás hosszú távú, biztonságos fenntarthatósága és a gazdasági versenyképesség érdekében nem mondhat le a fosszilis energiahordozókról – jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az országos bányásznap központi ünnepségén csütörtökön Gyöngyösön.
tovább »

A bányász nyugdíjasokat köszöntötték Oroszlányban

Csütörtökön kezdődött az a négynapos, nagyszabású rendezvénysorozat, amely során több helyszínen, mintegy 30 program várja Oroszlány lakóit és vendégeit. A 66. bányásznapi ünnepségek első eseményére a bányász nyugdíjasokat várták hét közepén a szabadtéri színpadnál felállított rendezvénysátorba, ahol Lazók Zoltán polgármester köszöntötte a széncsaták egykori hőseit.
tovább »
Rovat legfrissebb hírei
 • Kevesen vannak, de aktívak »
 • Az ország első külfejtése Oroszlány mellett »
 • Ezt látta már? Szénszállítmány Oroszlányból Budapestnek (Csak röviden...) »
 • Bányaüzemeink versenyállása... - élen az oroszlányiak »
 • Egy kis helytörténet: Oroszlányi kisvasutak - mi lett velük 3. rész ? »
 • Egy kis helytörténet: Oroszlányi kisvasutak - mi lett velük? »
 • Egy kis helytörténet: Oroszlányi kisvasutak - mi lett velük 2. rész ? - Videóval! »
 • Látta-e már? Szenet kér az ország - Oroszlányból is »
 • Ezt látta már? Külszíni szénfejtés Oroszlányban - anno... »
 • 66 éve történt: "Az oroszlányi XVI-os akna 110 százalékot ér el a Loy-mozgalom keretében" »
  • Kormendisirko
  • FlajszSirko
  • Palló
  • Cserépkályha
  • Balla Gumi
  • MalmasAgrar
  • Jobb hirdessen