• Molnár Sport
 • GeszlerPince
 • Öreg Prés Étterem
 • VizivilágHétkuti
 • SzeletBurkTegla
 • Hirdessen Minálunk

Rovatok:

Komárom-Esztergom megye Oroszlány Magazin Ő is Oroszlányon született - Sallói István
2018-12-11 13:37

Ő is Oroszlányon született - Sallói István

|

(Sallói István - 2010., forrás:wikipedia, fotó:Pilise Gábor)

Néhány alkalommal olyan Oroszlányon vagy a környéken született, ide származott, esetleg életének egy szakaszát itt töltő emberekkel foglalkozunk akik sokat tettek a városért (vagy környékünkért), valami jelentőset alkottak itt.
Sallói István (Oroszlány, 1966. szeptember 26. – ) válogatott labdarúgó, támadó középpályás, csatár.
 
Előzmények
 
Sallói igazi futballdinasztia tagja, édesapja idősebb Sallói István a Tatabánya Bányász SC színeiben játszott az Nb1-ben, valamint az Nb1/b-s Oroszlányi Bányász SK-ban. Nagyapja Sallói Jenő Balassagyarmaton játszott, majd játékvezetőként tevékenykedett a magyar labdarúgásban.
 
 
Pályafutása
 
Sallói István szülővárosában, Oroszlányban kezdte a pályafutását, ahol 1977-1981 között az OBSK utánpótláscsapataiban játszott. 1980-ban egy salgótarjáni kispályás utánpótlástornán, ahol gólkirály lett, figyelt fel rá a Videoton megfigyelője Csiszár Guszti bácsi.
 
Az ő invitálására, 1981-ben már Székesfehérváron kezdte meg középiskolai tanulmányait és a Videotonban folytatta labdarúgói karrierjét.
 
 
Klubcsapatban
 
A Videoton utánpótlás korosztályaiban, a szamárlétrát végigjárva, 1986-ban mutatkozott be a Videoton első csapatában a Videoton-PMFC 2-0-ás mérkőzésen. Bár tehetségét senki sem vitatta, mégsem sikerült stabilizálni a helyét a következő években, ezért a Videoton a katonaéveire a Győri ETO-ba adta kölcsön 1989 nyarán.
 
A kölcsönszerződés lejártakor, 1991-ben tért vissza a Videotonba, ahol Burcsa Győző lett éppen az edző. Burcsa megtalálta Sallói számára az ideális szerepkört és amolyan ék mögötti, visszalépő csatárt játszatott vele. Sallói karrierje itt vett pozitív fordulatot, a csapat meghatározó játékosává, majd csapatkapitányává vált.
 
Játékával kiemelkedett a mezőnyből és elkezdte ontani a gólokat is. Az 1992-93-as szezonban a Nemzeti Sport osztályzatai alapján az év játékosa lett és meghívót kapott a Magyar Válogatottba is, ahol 1992. április 29-én mutatkozott be az Ukrajna-Magyarország barátságos mérkőzésen. A meccset 3-1-re Magyarország nyerte és az első gólt, a debütáló Sallói szerezte.
 
1993 nyarán, a bajnok Honvéd szerezte meg a sok érdeklődő közül. A Honvédban súlyos izomsérüléssel bajlódott, de így is az Ő nevéhez fűződik a máig utolsó magyar gól az Old Traffordon, mivel a BEK-ben a Honvéd szépítő gólját éppen ő lőtte a Vörös Ördögök ellen ( MU-Honvéd 2-1).
 
Egy év után az izraeli Beitar Jeruzsálemhez szerződött, ahol öt évig játszott. Izraelben teljesedett be igazán a karrierje, Stefan néven, a legelismertebb légiósok között tartották számon és mind a mai napig óriási elismerés övezi. 2001-ben az elmúlt évszázad második legjobb idegenlégiósának választották.
 
A Beitarral kétszer nyert bajnokságot, egyszer Ligakupát. Csapatában mind az öt évben házi gólkirály lett. 1999-ben a Hercelyahoz igazolt, ahol még másfél évig futballozott, de a sorozatos sérülései miatt, 2000. decemberében befejezte a labdarúgó pályafutását, és rá egy hónappal már Magyarországon kezdte meg a sportvezetői karrierjét, 2001. januárjában a Nemzeti válogatott technikai igazgatója lett.
 
Válogatottban
 
1992 és 1995 között 13 alkalommal szerepelt a válogatottban és egy gólt szerzett. Háromszoros olimpiai válogatott (1989, 1 gól).
 
Itt tudhat meg többet sikereiről, eredményeiről, sportvezetői tevékenységéről, családjáról:
 
 
 
 
 
 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
 • FlajszSirko
 • Kormendisirko
 • Palló
 • Balla Gumi
 • MalmasAgrar
 • Cserépkályha
 • Jobb hirdessen