• SzeletBurkTegla
 • Molnár Sport
 • VizivilágHétkuti
 • Öreg Prés Étterem
 • GeszlerPince
 • Hirdessen Minálunk

Rovatok:

Komárom-Esztergom megye Oroszlány Értékeink Majki kamalduli remeteség: Vincze Péter írása - zenés videóval
2018-10-30 13:31

Majki kamalduli remeteség: Vincze Péter írása - zenés videóval

|
(fotó:Vincze Péter)
Sokan, sokféleképp foglalkoztak már a Majki Kamalduli Remeteséggel - úgy képekben, szavakban, videóban. Szintén sokak kutakodtak a különleges műemlékegyüttes története után, hisz - mint tudjuk - csak néhány évtizedig voltak ott a néma barátok. Kedves olvasónk, Vincze Péter 2014. őszi látogatása után készített egy tartalmas anyagot, melyet itt olvashatnak ill. tekinthetnek meg. Így látta ő Majkot:

(A cikket  tehát még a foresteria felújításának befejezése előtt írta - a szerk.)

 

 

 

A szerző előzetes hozzájárulásával írását változtatás nélkül tesszük közzé, képeiből pedig választottunk néhányat:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"A Vértes hegység lábához simuló hatalmas parkban találták meg lelki békéjüket a némasági fogadalmat tett szerzetesek mintegy 250 évvel ezelőtt.

Az Európa-szerte kuriózumnak számító barokk épületegyüttes tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból áll.
 
A felújított remeteházak ma is üzemelnek, a zarándokok, a pihenésre, mentális élményre vagy a mindennapi életből való kikapcsolódásra vágyók méltányos áron bérbe vehetik a házakat.
 
 
 
 
(akkor még ilyen volt a konvent folyosója) 
 
 

 
 
A kamalduli rend:

A bencés szellemben élő szigorú remeterendet Szent Romuald alapította 980 körül az itáliai Arezzo közelében.Egy Malduli nevű gazda birtokán, Campo Malduli néven kezdte meg működését a rend.
 
Fehér ruhájuk miatt fehér bencéseknek is hívták őket. Magyarországon a rendnek négy kolostora volt, ezek közül az egyik a majki remeteség.

A kamalduliak az 1730-as évek közepén érkeztek Majkpusztára. A vidék földesura, Esterházy József 1200 holdas pusztát, tavakat és malmokat adományozott a rendnek.

Az épületegyüttest, Franz Anton Pilgram osztrák építész tervezte. A remeteség épületei által körülfogott templom alapjait 1753-ban tették le, és az alapkővel együtt a hallgatás jelképeként egy „halat” is elhelyeztek. 

Minden remeteházat valamelyik főúri család tartotta fenn, erre utal a homlokzaton lévő címer is.
 
 
 
 
 
 
 
A cellaházakban egy-egy szerzetes élt, aki a naponta előírt kötelező imákat ugyan hangosan mondhatta el, de a nap többi részében tartózkodnia kellett a beszédtől.
 
Egymással csak a szentmiséken és a fő ünnepeken, a közös étkezéskor találkozhattak.

Beszélniük évente két alkalommal, Karácsonykor és Húsvétkor lehetett, három-három napig. Az volt a küldetésük, hogy imádkozzanak mindenkiért a világon, még azokért és azok helyett is, akik maguk sohasem fordulnak Istenhez.
 
 
 
 
 
 
 
A rend földművelésből és jótékonysági adományokból élt. A gazdálkodást a némasági fogadalmat tett, de fel nem szentelt laikus barátok, a fráterek végezték, akik halászattal, földműveléssel foglalkoztak, valamint az ő dolguk volt, hogy ellenőrizzék, nem beteg-e valamelyik remete.

Minden cellaház négy helyiségből állt, a folyosóról jobbra nyílt a freskókkal, stukkókkal gazdagon díszített, oltárral felszerelt kis kör alaprajzú kápolna, vele szemben helyezkedett el az egyszerűen, egy ággyal, kandallóval és könyvszekrénnyel berendezett lakószoba, innen nyílt egy kisebb műhely, vele szemben, pedig a kamra a falba mélyített reteráttal.

A házakban falfűtés volt és forgóablak, ha gyertya volt az ablakban, akkor valamire szükségük volt.

A remetelak bejárata a házzal megegyező méretű kertre nyílik. A kertek egy része díszkert, többsége azonban haszonkert volt.

Az egyes cellák kápolnáik díszítésében, jellegében eltértek egymástól. A más-más szent tiszteletére felszentelt díszesen festett, stukkóval díszített kápolnákat tégla, vagy fa márványborítású intarziás oltárral és a szent oltárképével látták el.


A Nepomuki Szent Jánosnak szentelt egyhajós templomot a remeteség középpontjában helyezték el. Ma már csak csonka tornya és egy tám-pillére áll. A templomon a kor több jelentős művésze is dolgozott.1810 nyarán egy villámcsapás következtében a templom tetőszerkezete leégett.


A konventépület (foresteria - erdei kolostor) keleti mellékszárnya és a főszárny csatlakozó része a II. világháborúban leégett, ekkor pusztult el a családi levéltár anyaga is. Mára szépen felújították, de még nem látogatható.
 
 
 
 
 
Az udvari díszkút:

Az udvar eredeti kútjának talapzatára helyezték el az udvaron ma is álló velencei fehér-márvány kutat, amelynek oldalain címeres angyal, griff, oroszlán, rózsadíszítés, és két címert tartó alak látható.

Állítólag a remeteházakat titkos alagút kötötte össze az udvaron lévő díszkúttal, amelyet menekülési célból építettek, de a rossz-nyelvek szerint a szerzetesek ezen keresztül másztak ki a földi vágyaik csillapítása érdekében. (nő – ital – rágyújtás)

A néma barátok csak rövid ideig élhettek Majk-pusztán, mivel 1782-ben II. József császár feloszlatta a rendet.

A kamalduli rend feloszlatása után a templom berendezésének egy részét lassanként áthordták más templomokba, másik részük elpusztult.

A park értékes fakülönlegességei (mocsári ciprust, platánt, juhart, kocsányos tölgyet) és selymes pázsitja ma is vonzzák a látogatókat.
 
 
 
 
 
 
A Majki Remeteség titka: Szent György vonalak csillag alakú kereszteződése.

A Szent György vonalak kereszteződései megtalálhatók minden ősi szakrális helyen, például Stonehenge-nél, az egyiptomi piramisoknál, Lourdes-ban, a pálos kolostorromoknál, az Árpád-kori templomoknál, stb.

A Szent György vonalak az egész Földet behálózzák, Magyarországon a vonalak különösen sűrű hálót képeznek.

A Szent György vonalak fölött tartózkodva feltöltődünk jótékony, gyógyító energiával, testünk és lelkünk harmonikusabbá válik, könnyebben juthatunk meditatív állapotba.

Úgy tartják, hogy ezeken a helyeken megnyílik a dimenziókapu, könnyen befogadjuk az univerzális információkat, imáink innen célba érnek. 

A majki csillag alakzatnak a szokásosnál erősebb a hatása, ezért a Szent György vonalak kereszteződése fölött lakni, vagy pár óránál többet tartózkodni nem egészséges, a túl sok energia az ember számára nem kezelhető.
 
Mint tudjuk energiaitalból sem ajánlott sokat meginni.

Így nem véletlen, hogy ezekre a helyekre templomokat építettek, ahol csak pár órát töltenek el az emberek imádkozással, meditálással. 


Majk ma turisztikai látványosság, lelki feltöltődésre ideális pihenőhely.

2014. szeptember"                      (szöveg és képek: Vincze Péter)
 
 
 

ZENÉS VIDEÓ:

 

 

 

 

 


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Rovat legfrissebb hírei
 • Ilyennek is láthatta Oroszlányt a múlt században... - Képek »
 • Helyi értékeinkből: az Oroszlányi Evangélikus Egyház Énekkara »
 • Réges-régen Oroszlányban...- Képek »
 • A Majki műemlékegyüttes krónikája - Majk elnevezéséről »
 • A Majki műemlékegyüttes krónikája - a posztómanufaktúra időszaka »
 • Oroszlányban kalandoztunk a múlt század közepén...- Képek »
 • A majki templomtorony a múlt század elején és közepén - Képek »
 • Oroszlányi pillanatképek (főképp) régről... »
 • Fejezetek a bányászváros múltjából - Képekben »
 • 900 éves kincsünk: a Vértesszentkereszti apátság 2. rész: az apátsági templom - Képgalériával »
  • Kormendisirko
  • FlajszSirko
  • Palló
  • Cserépkályha
  • Balla Gumi
  • MalmasAgrar
  • Jobb hirdessen