http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2018-12-12 15:18

A Majki műemlékegyüttes krónikája - a posztómanufaktúra időszaka

|

(fotó:Nagy Pál)

Legnagyobb történelmi kincsünkkel már többször foglalkoztunk: felújítása kapcsán, korábban a szerzetesek napja alkalmából, stb... de mutattunk róla régi képeket is. Most egy minisorozat keretében a műemlékegyüttes történetébe merülünk be egy kicsit, annak örömére, hogy több, mint két éve a felújított kastélyépület is látogatható.
A posztómanufaktúra időszaka

 

Az elhagyatott kolostor és a hozzátartozó birtok a királyi kamara tulajdona lett, 1802-ben Mauthner és Kadisch pesti zsidó kereskedőknek adták bérbe, akik a foresteriában posztó- és szűrgyártó manufaktúrát rendeztek be, amely szépen jövedelmezett.

 

Munka is akadt bőven: a napóleoni háborúk idején különösen nagy volt a kereslet a különböző szövetekre, vásznakra.

 

A manufaktúra 1815-ben 150 munkást foglalkoztatott, évente 3000 mázsa gyapjút dolgoztak fel.

 

A remetelakokba a Nyugat-Felföldről és Morvaországból behívott szövő- és fonómesterek költöztek be családjukkal.

 

1824-ben Liechtenstein herceg vette meg az uradalmat, de csak 1828-ig volt a birtokában, ekkor csere útján visszakerült az Esterházy családhoz, János fia Miklós visszaszerezte Majkot a családnak.

 

A manufaktúra ezalatt folyamatosan működött,

 

1837-ben bérlőt cserélt: Oesterreicher Dávid működtette a továbbiakban. Megszűnése a szabadságharc idejére tehető, ekkor ugyanis a császári hadsereg sajátította ki az épületeket.

 

A manufaktúrát működése alatt mindig kerülgették a betyárok, működése is csak úgy volt lehetséges, ha a bérlő rendszeresen fizetett nekik.

 

1836. december 22-én például itt fogták el Sobri Jóska alvezérét, Milfajt Ferkót, aki valószínűleg a védelmi pénzt jött behajtani a posztógyárostól.

Milfajt Ferkó - Forrás:wikipedia

 

 


Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.