• DrLendvai
 • VizivilágHétkuti
 • Öreg Prés Étterem
 • Geszler
 • SzeletBurkTegla
 • Hirdessen Minálunk
 • drkokenyes

Rovatok:

Fejér megye Székesfehérvár Magazin Az ápolókat ünnepelték Székesfehérváron
2019-02-18 13:34

Az ápolókat ünnepelték Székesfehérváron

|

(Fotó:OKK Fehérvár)
Az ápolókról szól a kórház mai napja: délelőtt megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna szobrát, majd a Magyar Ápolók Napja alkalmából ünnepség és szakmai szimpózium kezdődött a Romhányi Auditóriumban.
Kossuth Zsuzsannának, az első országos főápolónőnek a szobrát koszorúzták meg ma délelőtt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház előtti parkban, fejet hajtva az ápolás múltja előtt, és felvállalva az elkötelezettséget az ápolás jelenéért és jövőjéért. A Magyar Ápolók Napja alkalmából tiszteletüket fejezték ki a megye és a város nevében dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Brájer Éva alpolgármester, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint az intézmény, az egészségügyi szolgáltatók és alapítványok képviselői. Bognár Márta, a MÁE Fejér megyei elnöke Kossuth Zsuzsanna felvállalt hivatásának, életpályájának szellemi örökségéről kifejezte: ápolónő volt, tehetségét és egész életét az emberiség szolgálatába állította, az általa megvalósított ellátás megelőzte korát a szabadságharc sebesültjeinek ápolásában.

A koszorúzást követően a Romhányi Auditóriumban ünnepséggel és tudományos szimpóziummal folytatódott a program. Szabó-Bakos Zoltánné ápolási igazgató köszöntőjében elmondta, hogy Kossuth Zsuzsanna missziójának országos elismerése a hazai ápolásügy elismerése is. Dr. Csernavölgyi István főigazgató ünnepi beszédében az önzetlen, empátiát és szakmaiságot követelő hivatás kapcsán hangsúlyozta a gyógyítói kollektívát jellemző egységet és mosolyt, ami a kórház megalakulása óta nem változott az intézmény falai között: „Bármennyit fejlesztünk, bármennyire úgy érzem magam egy kisebb műtőben, mintha egy űrhajóban ülnék, akármilyen csodafalakat emelünk, a lényeg ugyanaz: a beteg, a rászoruló ember, annak a lelke – azon kell segítenünk.”  A folyamatosan fejlődő intézményben évente több mint kétmillió gyógyító-beteg-találkozás lezajlik, így kell megőrizniük az elhivatottság, a hit megőrzését az ápolásban, tette hozzá. Az igazgató az ünnepségen a jövőről beszélt: a nemrégiben szervezett ápolási nyílt nap kapcsán a kórházba látogató fiatalok írásaiból idézett, amelyek örökérvényű értékeket fogalmaznak meg a betegekkel való törődésről. A ma felelőssége – mondta – azoknak a körülményeknek a megteremtése, amelyek között a legmagasabb színvonalon végezhetik majd munkájukat a fiatalok, valamint a gyógyítói hitvallás, attitűd átadása.

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. Tapssal köszöntötték elsőként Szomor Andreát, a Sürgősségi Osztály főnővérét, aki a holnapi országos rendezvényen miniszteri elismerő kitüntetésben részesül. Az év ápolója címet 2019-ben Siák Gabriella, a Dialízisközpont dolgozója, az év asszisztense címet pedig Takáts Anikó, a Tüdőgondozó vezető asszisztense vehette át. Az ápolóközösség megítélése alapján tiszteletbeli ápolóvá választották Dr. Kozma Péter Tamás ortopéd főorvost. A továbbiakban azokat köszöntötték, akik 1969-ben, ötven éve végeztek, és akiktől az utódok a szakmát tanulták a kórházban: Pápai Imrénét, Frey Mártonnét, Gimesi Józsefnét, Lakosa Józsefnét, Manner Józsefnét, Barabás Mihálynét, Khaut Gyulánét és Kovács Zoltánnét. Az intézmény pályázatot írt ki „Miért választottam az egészségügyi pályát?” címmel; az első három helyezett Földesné Ferenczi Tünde, Kállai Viktória és Orbán Csilla lettek.


OKK Fehérvár


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
 • Palló
 • KormendiSirko
 • MalmasAgrar
 • Cserépkályha
 • Hollanderfehervar
 • Jobb hirdessen