• DrLendvai
 • VizivilágHétkuti
 • Öreg Prés Étterem
 • Geszler
 • SzeletBurkTegla
 • Hirdessen Minálunk
 • drkokenyes

Rovatok:

Fejér megye Székesfehérvár Magazin Ismeri Székesfehérvár környékét ? Volt királynéi birtok, a kastélyáról híres Nádasdladány
2019-03-12 16:02

Ismeri Székesfehérvár környékét ? Volt királynéi birtok, a kastélyáról híres Nádasdladány

|

(a kastély és kastélypark - forrás:wikipedia, fotó:Civertan)
Ki jól, más alig ismeri szűkebb környezetünket. Pedig ha munka után, hét végén akad egy kis szabadidőnk és kirándulni támad kedvünk, érdemes körülnézni a környéken is.

Fekvése

 

Fejér megyében, a Sárvíz mellett fekvő település. Budapest 80 km, Siófok35 km, Pákozd 30 km, Székesfehérvár 19 km, Várpalota 13 km, Polgárdi11 km, Ősi 5 km távolságra található.

 

Vasútállomása (Csór-Nádasdladány) a falutól kb. 4 km-re aSzékesfehérvár–Szombathely-vasútvonalon van.

 

Története

 

A település nevét az írásos források 1266-ban említik először, Ladányi Gunger nevében fordul elő, egy hitbérügy kapcsán. Nevét ekkor Lodanalakban, majd 1283-ban Magnam Ladan, Magna Ladan (Nagy Ladány) formában írták az oklevelek.

 

1283 előtt királynéi birtok. 1283 körül Erzsébet királyné Domokosvisegrádi várnagynak adta, azonban mikor a királynő két tárnokát Fejér megyébe, élelmiszerbehajtásra küldte ki Domokos azokat elfogta, s megölte, ezért a királyné földjét elkobozta.

 

1283-ban Erzsébet királyné Ladányt a veszprémi püspöknek adományozta, majd még ez évben a veszprémi püspöktől magához váltotta.

 

1313-ban, majd 1322-ban Károly Róbert király idejében Erzsébet királyné birtokaként van jegyezve, aki Tisza (Tyssa) királyi ajtónállónak adományozta.

 

1318-ban Ladány nyugati része Éty határosa.

 

1354-ben Ladány-Szentmiklós néven van nevezve az oklevelekben.

 

1770-től 1861-ig a szomszédos Jenő település is Nádasdladányhoz tartozott.

 

Nevezetességek

 

 

Nádasdy-kastély és kastélypark

 

18. század-ban építtette a Nádasdy család a Sárrét szélén lévő sík területre. 1873-ban romantikus stílus-ban alakították át, s az épülethez tornyot és egy kétszintes szárnyrészt is építettek még.

 

 

A kastély főbejáratafeletti homlokzaton a család festett címere látható.

 

A kastély különleges értékei közé tartozik az Ősök csarnoka és akönyvtárszoba1993 óta védett műemlék.

 

A 24 hektáros kastélyparkot még az 1860-as években alakította ki a Nádasdy család, Kálmán Jánosnak, a család kertészének közreműködésével.

 

A park a kor divatját követve tájképi kertnek lett kialakítva, a kert közepén kis tóval, s kis fahídon át megközelíthető szigettel, s vele szemben mesterséges vízeséssel.

 

A sok megpróbáltatásnak kitett park növényzetéből sok elpusztult az eltelt évek alatt, így a kertben lévő nyári szalon, üvegház, játszóház, s a tó is kiszáradt, ami a körülötte levő nedvességkedvelő növényzet pusztulásával járt.

 

A sok viszontagságot átvészelt megmaradt növényzet – melyek között több száz éves példányok is fellelhetők – azonban máig csodálatos látvány.

 

Fafajai között megtalálható a vérbükk, a bükkégerjuharmagas kőris,platánlepényfaostorfakocsányos tölgy, a fűzfélék, köztük a szomorú fűzfehér fűz, a fekete nyár, a fehér nyár termetes példányai, fekete dió, a császárfa, a virginiai borókaandalúziai jegenyefenyő, a vörösfenyő,keleti életfatiszafa is.

 

 

Virginiai boróka

 

 

 

(Római Katolikus templom - fotó:wikipedia, Szvitek Péter)

 

 

Római katolikus templom – 1883- 1885 között épült neogótikus stílusban, Szent Ilona tiszteletére szentelve. Különlegessége, hogy az épület vörös színű téglával burkolt.

 

Híres szülöttei

 

 

Czeglédi Sándor – bibliafordító, teológiai tanár.

 

 

Madarász Flóris – irodalomtörténész.   (forrás:wikipedia)

 

 

 

 

 

 


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
 • Palló
 • KormendiSirko
 • MalmasAgrar
 • Cserépkályha
 • Hollanderfehervar
 • Jobb hirdessen