• SzeletBurkTegla
  • VizivilágHétkuti
  • Öreg Prés Étterem
  • GeszlerPince
  • hirdessen tatab

Rovatok:

Komárom-Esztergom megye Tatabánya Kulturális élet-Programok A FugatoOrchestra és Lackfi János verses koncertje Tatabányán
2019-04-03 07:39

A FugatoOrchestra és Lackfi János verses koncertje Tatabányán

|

Kibékíthetetlennek tűnő ellentétek egységgé formálása, stílusok és kultúrák találkoztatása éppúgy jellemziLackfi János költészetét, mint a FugatoOrchestra hangzásvilágát.
Április 11-én Tatabányán, majd április 24-én a Barabás Villában a zene és a szöveg egyesül, ugyanis a Hibrid dalok műsora Lackfi János a zenekar számára írt új szövegeire és korábbi verseire épül. A zeneszámokat összefűző szövegeket a verses koncerten a szerző adja elő.

Az elektronikával, dobbal, basszusgitárral és énekesekkel kiegészített szimfonikus kamaraegyüttesvezetője, Alpár Balázs a különböző műfajok lényegi energiáit egyesíti hibrid zenéjében. A FugatoOrchestra világában így a régi és a modern, a könnyű- és a komolyzene egymást erősítve talál egymásra.  A zenekar tavaly mutatta be Lackfi János Te is, én is című verse alapján készült dalát, de az együttműködés ötlete korábbra nyúlik vissza. „2016-ban felkértek, hogy Lackfi Jánossal együttműködve komponáljam meg a PrimaPrimissimaDíjátadó Gála fináléját. Úgy alakult, hogy a zene előbb készült el, de János olyan bravúros megoldásokkal írt jól működő szöveget a kész dallamaimra, hogy már ekkor elhatároztam, további közös munkákra is felkérem majd.

2018-ban pedig Lackfi blogszövegeiből írtam tizenkét dalt a Netentúli történetek c. színdarabhoz. Sok szempontból azt érzem, hogy egymásra találtunk az alkotási folyamatban, hiszen a könnyed kifinomultság mindkettőnk számára fontos mottó. Humorral, lazán mesélünk és zenélünk komoly és elgondolkodtató témákról. A közös műsorunk anyagát különböző ellentétpárok, mint például a művészi és könnyed, hagyományos és innovatív, értelmes és érzelmes köré szerveztük” – meséli Alpár Balázs.„Amikor először találkoztam a FugatoOrchestrával, nekem már akkor nagyon tetszett, hogy mekkora bátorsággal párosítják a mait a tegnapival, a 100 évvel ezelőttit az 500 évvel ezelőttivel. Úgy, hogy igazából nincsenek határok. Ebből a határtalanságból táplálkozik a közös munkánk is. Magát a folyamatot pedig ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a művész kap egy drótvázat, s elkezd kialakítani egy testet. A Hibrid daloknak is lesz egy közös teste, ami kicsit más, mint amit eddig a Fugato csinált, s attól is különbözik, amit én csinálok, de mégis mind a kettő teljesen benne van.” – teszi hozzá Lackfi János.

A FugatoOrchestra és Lackfi János Hibrid dalok című verses koncertjét április 11-én Tatabányán, majd április 24-én a Barabás Villában mutatja be. S hogy mire számítson a közönség ezen az estén, azt Lackfi János így öntötte szavakba: "Hibrid világban élünk, két Despacito közt egy gangnamstyle, egy Petróleumlámpa meg egy Raszputyin. Bömböl a retró, a techno, a metál, a folk meg a world. Míg munkatársunk jelentkezik, hallgasson egy kis Mozartot! Van Gogh-fül-mintás tapéta, csak tessék! Formátlan Dali-óra színaranyból! A pólómon Mona Lisa kacsint! Minden remekmű, és semmi sem az. Merüljünk el ebben a szikrázó forgatagban!”

FugatoOrchestra - Te is, én is: https://www.youtube.com/watch?v=NLgAcosXzl4


Hibrid dalok - A FugatoOrchestra verses koncertje Lackfi Jánossal

2019. április 24., Barabás Villa


Facebook event: https://www.facebook.com/events/304326486942093/

További információ: https://barabasvilla.hu/programok/hibrid-dalok/
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
  • KormendiSirko
  • Palló
  • Cserépkályha
  • Jobb hirdessen