• SzeletBurkTegla
  • VizivilágHétkuti
  • Öreg Prés Étterem
  • GeszlerPince
  • hirdessen tatab

Rovatok:

Komárom-Esztergom megye Tatabánya Magazin Különleges látnivaló közelünkben: Pisznice-barlang
2018-12-07 13:30

Különleges látnivaló közelünkben: Pisznice-barlang

|

(Cseppkő a Pisznice-barlangban, forrás: wikipedia - fotó:Rakaszmisi)
A Gerecsében számtalan barlang található. Ezek közül a legnagyobb a Pisznice-barlang.

A Pisznice-barlang a Gerecse hegység központi részén levő, fokozottan védett barlang.
 
 Szinonimái még: Bőregér-lyuk, Nagy-pisznicei-barlang, Piszlice-barlang, Pisznicei-barlang, Pisznyice-barlang, Pisznyicei hévizes barlang, Priesnitz-barlang. Bejárata lezárt, látogatásához engedély és alapfelszerelés szükséges.
 
A denevérek téli nyugalmi időszakában látogatása tilos.
 
 
Fekvése
 
A Gerecse hegység központi részén emelkedő Pisznice sziklás, déli oldalában nyílik 466 (472) méter tengerszint feletti magasságban.
 
A felső triász mészkőben kialakult üregrendszer összhosszúsága 560 méter, így ez a barlang a hegység egyik legnagyobb üregrendszere. Jellegzetessége, hogy a járatok közel vízszintesen egymás mellett, illetve egymás alatt párhuzamosan futnak.
 
A barlang bejárata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A barlang bejárata, forrás:wikipedia - fotó:Rakaszmisi
 
 
 
Kutatástörténete
 
Első írásos említése Fényes Elektől, 1848-ból származik. Feltáró kutatása az 1920-as években kezdődött meg, s napjainkban is tart.
 
Leírása
 
A felső szinti járatok tágasak, az alsók szűkek, a szinteket szűk csatornák kötik össze, a barlang termálkarsztos jellegét zömmel horizontális jellegű, nagyszerű gömbkupolák, kalcit- és borsókőkiválások bizonyítják. A barlang gyönyörű cseppkő ékeit vandálok sajnos sokszor megrongálták.
 
A barlang bejárata 2 m széles, 2 méter magas, felül félkör, alul szabálytalan alakú, mesterségesen tágított.
 
A közvetlenül a nyílás utáni 1,5 m-es letörés a Bejárati-terem alsó részébe vezet. Innen indul a Nyugati mellékág alsó járata, amely kb. 30 m hosszban járható. Kb. 15 m-nél ez egy kis kürtővel kapcsolódik a mellékág felső járatához.
 
Ezen kifelé haladva a Bejárati-terem felső részébe jutunk. Ez a tágas terem 3-8 méter széles, 4-6 méter magas, hosszúsága 15 m. A terem végében, a bejárattól 19 m-ben lévő szűkebb járatszelvénybe rácsozott vasajtó van beépítve.
 
Élővilága
 
A Pisznice-barlang gerinces maradványait Kordos László elemezte az 1980-as években és megállapításai szerint rétegtani szempontból azok között négy szintet lehet megkülönböztetni: fiatal holocén, idősebb fiatal holocén, felső-pleisztocén és alsó-középső pleisztocén kitöltést.
 

A 19. század második felében a környékbeliek által már ismert barlang rendkívül gazdag denevérguanó felhalmozódásáról és kitermeléséről híres.
 
Az 1950-es években még több ezer példányt számoltak meg itt, számuk napjainkra erősen lecsökkent, ennek ellenére az itt élő denevérek fajgazdagsága, a fokozottan védett, ritka fajok előfordulása miatt a barlang kiemelkedő természeti értéket képvisel. Állandó téli, alkalmi nyári szálláshelye a denevéreknek.   (forrás:wikipedia)
 
 
További KÉPEK, információk ITT:
 
 
 
 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
  • KormendiSirko
  • Palló
  • Cserépkályha
  • Jobb hirdessen