1956 – Fotók, emlékek, Budaörs

2019-10-26 | Budaörs
A Jakob Bleyer Heimatmuseum meghívójában szabadegyetemi előadásra és beszélgetésre várta az érdeklődőket. Dr.Gajdos-Frank Katalin, a múzeum vezetője köszöntötte a múzeum előadótermében megjelenteket.

Az előadásának egyik célja az volt, hogy ne csak országosan, hanem Budaörs vonatkozásában is emlékezzünk az áldozatainkra.  Dr. Kováts Tiborné kutatása adott új lendületet ennek a témának. Ő ugyanis felderítette a Nefelejcs úti temetőben Soltai Béláné, Schwarcz András, Ujj Jánosné, Furka Sándor,Ladányi Imréné és Radóczy János sírhelyét.

A vetítettképes előadás a kortanúk elmondásai alapján, dokumentumok és a múzeum gyűjteményében található archív fotók segítségével próbálta az eseményeket felidézni.  

Mint Dr.Gajdos-Frank Katalin elmondta, még a kortanúk visszaemlékezése, vagy a korabeli sajtó leírása alapján is nehéz a pontos történéseket kideríteni.  Mert több mint 60 év távlatából az emlékek megkophatnak, az írott anyag sem minden esetben tényleges. Például nem tisztázódott, hogy hány tank érkezett és honnan jött a gyilkos lövés az üzlet előtt kenyérre várakozó tömegbe. 

Az előadás után kötetlen beszélgetésre került sor.

Ezután egy kis csoport indult koszorúzásra a templomkertbe a Mindszenty szoborhoz, ahol már Varga János plébános úr várt. Imádkoztak, mécsest gyújtottak. Majd a Nefelejcs utcai temetőben felkeresték a vétlen áldozatok sírjait és elhelyezték az emlékezés koszorúit.

s.k.

Megosztás