20 éve épült újjá Budaörsön a kőhegyi kápolna

2023-07-31 | Budaörs
A Szeplőtelen Fogantatás Kápolna, a II. világháború következményeit megszenvedve, 2003-ra épült fel újra közadakozásból. Jubileumi búcsúünnepe idén szeptember 9-én, szombaton lesz. Az ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik.

A kápolnát eredetileg Wendler Ferenc, „Budaörs remetéje” építette 1855-ben Szűz Mária tiszteletére, aki többször megjelent neki álmában, sőt, a beomlott bányából is kimentette. Ferenc második felesége halála után lakhelyet vésett magának a kőhegyi barlangban és ott élt élete végéig, remeteként.
Szent emberként tisztelték, a kápolna messze földön híres búcsújáró hellyé vált. Ferenc létrehozta a Wendler-féle Szűz Mária alapítványt is, aminek feladata volt a kápolna fenntartása. (Az alapítvány ma is létezik!)

A kápolnát unokája 1931-ben átadta az egyháznak és ezzel új időszak vette kezdetét. A kápolna mellett Passiójátékokat rendeztek, és több ezer látogatója volt.

Azonban jött a II. világháború és 1945-ben a kápolnát is kifosztották. A budaörsi svábok 1946/47-es kitelepítésével pedig kezdetét vette a kápolna pusztulása. Még Wendler sírját is teljesen feldúlták.

A Szeplőtelen Fogantatás Kápolnát a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére a budaörsiek és a kitelepítettek leszármazottai közadakozásból teljesen újjáépíttették. Spányi Antal püspök atya szentelte fel 2003. október 15-én. 2012-ben a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat átadta a kápolna fenntartását a Budaörsi Római Katolikus Egyházközségnek, napjainkban a Wendler Alapítvány a terület gazdája.
A budaörsi hívek minden ősszel megtartják a kápolna búcsúünnepét.

(Fájó tény, hogy a napjainkban sokak által látogatott Kőhegyen egyetlen ismertető sincs a kápolnáról, de még a Budaörsi Passióról sem. Pedig nagyon fontos lenne!)

SzK

Megosztás