Ismerjük meg elődeink küzdelmes életét (5.rész) Az élet ment tovább

2020-01-15 | Budaörs
A pestis elvonulása után a Zichy család, a község földesurai 1740-1744 között újabb, a Német Birodalomból érkező 50 családot telepített le.

Egy gazdatiszt arról értesítette az uraságot, hogy Johann Diedersdorfer meghalt, de az úrnak abból semmi kára nem származik, mert „jobbágy helyett új jobbágy vagyon.”

Hazájuktól távolra kerülve, az új faluközösség életében bizonyára jelentős eseménynek számított az első kisgyermek világra jötte.

Egy család új élettel gyarapodott, és a kis jövevény már itt született az új hazában.Budaörs lett a szülőfaluja, Magyarország a szülőföldje. Szüleinek ő lett a reménysége, kitől majd nemzedékek születnek – talán.Az itt születettek az idősebbektől hallhatták, hogy van egy óhaza valamerre, amerre a nap lenyugszik. Ők már nem érezték a honvágy kínzó fájdalmát.

Ki is lehetett az első?

Az anyakönyvek szerint 1739. február 26—án megszületett Michael (Mihály), aki legitim, azaz törvényes. Apja: Vendel Spies. (rk.– római katolikus)

Anyja: Regina, consor ejus (az ő felesége)rk. Keresztszülők: Michael Dyratil és Eva. A keresztelő pap: Emericus (?)

Milyen körülmények között jöhetett világra az a kis újszülött?

A vajúdó anya mellett biztos segédkezett bába (hefamin) a”szülésben járatos asszony”, aki gyakorlott lehetett, de kiképzetlen, mert a bábaképzés Mária Terézia kezdeményezésére indult meg később.

A kis hajlék és berendezése, ahol a fiúcska meglátta a napvilágot, a mai fogalmaink szerint minden bizonnyal nagyon szerény lehetett. Az édesanya jó előre megvarrta már a pólyát, ingecskét, pelenkát, mindent kézzel, mert hol volt akkor még varrógép?

A megfürdetett, bepólyált, síró—rívó csecsemőt az édesanyja mellé, vagy durván ácsolt bölcsőbe fektették, és az akkori szokások szerint már másnap megkeresztelték.

Képzeljük csak el, hogy milyen sok dolga lehetett az akkor kismamának. Gondoljunk csak egy egyszerű dologra, egy tea elkészítésére lázas gyermekének. Ahhoz először fel kellett vágni a fát, behordani, tüzet gyújtani, meghozni a kútról a vizet, megvárni még felforr.Aztán a mosás, főzés, kenyérsütés, az állatok ellátása.A kis csecsemő gondozása mellett esetleg ott volt a többi gyermek, a háztartás minden gondja—baja,

De mi lett a kisfiú sorsa? A pestislistában megtaláljuk Spies Vendel feleségét és fiúgyermekét. Mindketten pestisben hunytak el, a kis Michael 7 hónapot élt.  Vendel hamarosan újra házasodott, Ebner Katharinát vette feleségül. Az élet ment tovább.

s.k.

Megosztás