A Bobák Klub tagjai Pécsre kirándultak

2023-09-25 | Budaörs
A Bobák Országjáró Klub nyugdíjasai 2023.szept.19-én a Mecsek fővárosába Pécsre szerveztek autóbuszos kirándulást.

A kissé hűvös, majdnem hideg kora reggeli és egy kissé esősre hajló  indulás  után a csoportot  már kellemes, kiránduláshoz illő időjárás fogadta. Pécs csoda szép városa valamint a Zsolnay manufaktúra meglátogatása volt a cél.

Idegenvezetőnk a Zsolnay aranykora című kiállítást mutatta be csoportunknak. Mint elmondta,  Pécsett az 1850-es években, egy néhány munkást foglalkoztató kerámia manufaktúra alakult meg. Tulajdonosa, a tekintélyes pécsi Zsolnay család fia, Ignác volt, akitől a kis üzem irányítását hamarosan öccse, Vilmos vette át. Zsolnay Vilmos rövid idő alatt színvonalas gyárrá változtatta a kis üzemet.

A festői ambíciókat tápláló, de az atyai óhajt követve kereskedelmi pályára lépő Zsolnay Vilmos 25 évesen, különösebb előképzettség nélkül kezdett el a 19. század közepén kerámiát gyártani.

Nemcsak kitűnő ízléssel és üzleti érzékkel rendelkezett, hanem rendkívül fogékony volt a technikai újítások iránt is. Kitartó munkáját kiterjedt családja, gyermekei, vejei, majd unokái segítették, valamint a kor neves művészei, festők és szobrászok is, akik rendszeresen terveztek a gyárnak. A Zsolnay gyár változatos dísztárgyai, az 1870es évektől kezdve elsöprő sikert arattak, s hamarosan a kor világkiállításain rangos díjakat nyertek. A gyár átvészelve két világháborút, az 1948-ban történő államosításáig maradt a Zsolnay család birtokában.

A sok szépség láttán nem csoda, hogy mindenkinek volt egy kiszemelt porcelán tárgya, amelyet nem hozott ugyan magával, hiszen ezek között volt olyan,amelyik 20 millió Ft-ba került.

A csodálatos kiállítás után egy finom ebéd várta tagjainkat az Aranygaluska étteremben,majd  városnéző kis vonattal kanyarogtunk végig Pécs utcáin így  ismerkedtünk a város nevezetességeivel.

 

Végül a Széchenyi téren egy kis sétát tett a csoport, cukrászda, és az építmények, mint a Dzsámi, a Szent Bertalan harang, a toronyórás Városháza, az eklektikus Megyeháza és az Irgalmas rendi templom megtekintése volt soron.

Érdemes egy pár szót ejteni Pécs egyik kimagasló nevezetességéről a Dzsámiról.

A pécsi Gázi Kászim pasa dzsámija, hivatalosan Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom, hétköznapi nevén belvárosi templom (vagy egyszerűen csak „pécsi dzsámi”) a magyarországi török-iszlám építészet legmonumentálisabb alkotása, Pécs egyik jelképe, Európa északi térségének épségben maradt dzsámija, amely ma római katolikus templomként működik. Helyén eredetileg is keresztény templom állt, amelyet Gázi Kászim budai pasa építtetett át dzsámivá az 1560-as években. Eredeti mérete hosszában és szélességében száz lépés. Látogatható, szentmisét rendszeresen tartanak. Templomigazgatója Dr. Szép Attila plébános.

A csoport kellemesen elfáradva, sok élménnyel gazdagodva indult hazafelé,

Forrás: Bobák Klub

Major Edit

Megosztás