A budaörsi Asszonykör tavaszi kirándulásáról

2022-03-31 | Budaörs
Remek, tavaszias időben, jó társaságban töltöttek egy kellemes napot a Frauenkreis, azaz Asszonykör tagjai. Buszos kirándulást tettek Nádasdladányba és Székesfehérvárra.

A kör 2016-ban alakult. A létrehozója – Michelberger Katalin – így beszélt az öntevékeny csoport indulásról:

-Mint német nemzetiségi képviselő, azt gondoltam, hogy oly sokat teszünk mi, asszonyok a közösségért. Azontúl őrizzük a hagyományokat, és tovább adjuk a gyermekeinknek. A kezdetek óta számos eseményen részt vettünk. Csak néhányat említenék: disznóvágás, húsvéti készülődés, karácsonyi mézeskalács sütés, úrnapi virágkoszorú készítés, stb. És az emlékezetes kirándulások! Érezzük, hogy jó együtt lenni!

Emlékezetes marad a nádasdladányi Nádasdy kastély meglátogatása is. Idegenvezető kísért végig hazánk egyik legszebb neogótikus, Tudor-stílusú kastélyában, amelyet 24 hektáros tájképi kert övez, növényritkaságokkal, tóval. Egy igazi romantikus mesekastélyt láttunk. A korabeli és korhű bútorokkal, dísztárgyakkal berendezett szobák élethűen idézik a családi és társasági hétköznapokat.

A Nemzeti Kastélyprogram és Várprogram keretében 30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg, köztük a Nádasdy kastély is. A 2021-es ünnepélyes átadáson a történelmi család képviseletében gróf Nádasdy Borbála úgy fogalmazott, hogy „az állam elvette, de a nemzet visszakapta a kastélyt”.

Székesfehérvár belvárosát szintén idegenvezető kíséretében jártuk be. Úgy tűnt, hogy a kedves hölgy mindent meg szeretne nekünk mutatni hazánk egyik legszebb óvárosában. Ha minden nem is, de számos nevezetességet láthattunk, hiszen Székesfehérvár alapítását a 972-re teszik, vagyis minden bizonnyal Magyarország legrégibb városa. Géza fejedelem itt építette fel kővárát, a palotát és az ország első templomát.

A virágórától indultunk.

Nem csak a szebbnél szebb épületeket láthattuk, hanem a hozzájuk tartozó történeteket, legendákat is megtudhattuk.

Éppen a Püspöki Palotát szemléltük, amikor Spányi Antal püspök úr vonult át kíséretével a téren.

Köszönjük a BNNÖ-nek a remek kirándulást, Görgényi Gábor buszvezetőnek a biztonságos utazást és Katikának a gondos szervezést.

Fotó: Sch.M.

s.k.

Megosztás