A Budaörsi Önkéntes Tűzoltóság százharminc éve.

2019-09-16 | Budaörs
Budaörsön 1889-ben létesült első ízben egy olyan szervezet, amely a tűzesetek oltására volt hivatott. Budaörs Város Tűzoltó Testület néven jött létre

Az emberek mindig is ki voltak téve különböző tűzeseteknek. Az elmúlt századokban  ugyanúgy, mint manapság nagy erőfeszítésekre volt szükség a tüzek oltásában. Fontos volt a tüzek észlelése is, ezért sok esetben a falvak templomtornyaiból figyelték a környéket a fel lobbanó tüzek észlelésére.  Később tűzfigyelő tornyokat építettek, ilyen például a soproni tűztorony is mely napjainkban a város egyik nevezetessége. Budaörsön 1889-ben létesült első ízben egy olyan szervezet, amely a tűzesetek oltására volt hivatott. Budaörs Város Tűzoltó Testület néven jött létre

A Testületet Budaörs akkori lakosai sorában tevékenykedő iparosok alakították, melyek szent célul tűzték ki maguk előtt a város és lakosaik mentő tűzvédelmét.

Működését az 1889/58118. számú hatósági engedély birtokában 28 alapító 10 pártoló és 45 működő taggal kezdte meg. A testület felügyeletét Ebner Mátyás soros községi bíró látta el, élén Frank Antal és Feldhoffer Antal állt. Budaörs ekkor mindössze 820 házból és 4376 lakosból állt. De 1890-re már 104 működő tagot számolt az egyesület.

Az első évben csak egy alkalommal vonultak tűzesethez. Működésüknek első tíz évében jelentősen javult a község tűzvédelme, a beavatkozások egyre szakszerűbbek és eredményesebbek lettek.

Az 1910-es években már a felszereléseiket a Köhler-féle tűzoltószer gyárban javíttatták a budaörsi tűzoltók. Ezekben az években már jelentősen javult a felszerelések száma is. A II. világháború nagy károkat okozott, mind a községben, mind a tűzoltó egyesületben is, hisz emberi és eszköz vesztesége is nagy volt Az országban ekkor összesen már csak hét db tűzoltójármű maradt a többi tönkrement, illetve mint sok minden mást elvitték az országból. 1978-as évektől fellendülés volt tapasztalható az egyesület életében, ami az eszközök és a ruházat terén is megmutatkozott.

A Pest Megyei Tűzoltó parancsnokságtól kaptak egy Csepel 420 típusú gépjárműfecskendőt, ami a kor legkorszerűbb tűzoltó gépjárműve volt.

Napjainkban az Egyesület 24 órában riasztható, és híradó ügyeleti szolgálatot tart fent.
Fő foglakozású taguk nincs, mindenki önkéntesen látja el feladatát.

Önkormányzati támogatáson kívül pályázati összegekből, bérmunkákból, adományokból, felajánlásokból működik.

Jelenleg I. kategóriás Egyesületként tevékenykednek, ami azt jelenti, hogy szakfelszereléseik,
eszközeik bevizsgáltak és a szabályoknak megfelelően működnek. Megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművekkel rendelkeznek.
2014 július elsejétől önálló beavatkozó egyesületként végzik munkánkat.

Jelenleg öt gépjárművünk áll készenlétben:

  • Budaörs/2: Mercedes-Benz 1219 gépjárműfecskendő 2500 liter víztartállyal, műszaki mentő eszközökkel, kéziszerszámokkal.
  • Budaörs/1: Steyr 791 gépjárműfecskendő
    2000 liter víz és 200 literes habtartállyal, beépített műszaki mentő eszközökkel, kéziszerszámokkal.
  • Budaörs/Vízszállító: Steyr 18S26 8000 literes tartállyal, tűzoltó felszerelésekkel.
  • Budaörs/Gyors: Mercedes Sprinter
    90 literes magasnyomású oltóberendezéssel, feszítő-vágó berendezéssel, tűzoltó felszerelésekkel, kéziszerszámokkal.
  • Csapatszállító: Ford Transit 9 személyes kisbuszA

A Tűzoltók munkáját mindig nagy érdeklődés és elismerés övezte úgy a múltban mint a jelenben is. Tűzoltónak lenni dicsőség volt mindig is. Dicsőség különösen akkor amikor munkájukat önkéntes alapon végzik. Budaörs lakossága elismeréssel adózik ezért, de mint tudjuk megbecsülésük és fontosságuk a mindenkori városvezetés egyik fontos feladata lett.

Major Edit

 

Megosztás