A budaörsi tájfajta őszibarack visszatelepítése a kertbarátoknak köszönhető

2021-05-07 | Budaörs
Tíz éve szorgalmasan munkálkodik a Luntz Ottokár Kertbarát Kör a tájfajta budaörsi őszibarackfajták visszatelepítéséért. Baráthné Bátai Beatrix pontos kimutatást vezet minden évben arról, hogy melyik fajta kihez került. Őt kérdeztem a részletekről.

-Mikor is indítottátok ezt a nemes feladatot?

2011-ben dr. Timon Béla docens, az akkori Corvinus Egyetem Gyümölcstermő Tanszék nyugalmazott vezetője, a téma legismertebb szakértője tudására támaszkodva kezdtük járni Budaörs déli lankáit, hogy mentőakciónkkal szemzővesszőket szedjünk a kertekben még fellelhető, régi fákról.

Timon professzor és Komjád János munkában

Sokat segített Winkler János a szaktudásával.

Segítőink: Komjád János és Herwerth Ferenc.

Polgár Marianne és a többiek.

Kik adtak szemzővesszőket? Kik segítették munkátokat?

Örömmel tapasztaltuk a budaörsiek lelkesedését, sokan maguk ajánlották fel, hogy öreg fáikról szaporítsunk. Az első öt évben a Corvinus Egyetem Soroksári Tangazdaságában, – mint a régi svábok – keserűmandula alanyra szemezték az őszibarackot. Majd átkerült a Dánszentmiklósi Faiskolába a szaporítás. Minden évben pontos kimutatás készül a szemzővessző begyűjtés és a szaporítás helyéről. Hamar híre ment kezdeményezésünknek, sokan segítettek, hogy újabb és újabb lelőhelyekre találjunk, volt ahol 80-100 éves fákról szedtük a szaporító anyagot.

Kérhetek egy kis statisztikát?

Minden évben nagyobb lett az igény a lakosság részéről, így folyamatosan emeltük a szaporított őszibarack fák számát. 2019-ig már 420 fa került beültetésre. Timon tanár úr 2017-ben bekövetkezett halála, nagy tapasztalatának, tudásának, emberségének hiánya kicsit visszavetette a munkát, de már az iránta érzett tisztelet és szeretet miatt sem adtuk fel, 2020-ban, a pandémia ellenére nekiindultunk a déli hegyoldalaknak, hogy még az elhagyott telkekről is mentsük névtelen jelzéssel a fajtákat. Több mint 150 kis suhángra sikerült szemeztetni, melyeknek eredését most lélegzet-visszafojtva várjuk május végére. Már eddig több mint 100 jelentkező van az új facsemetékre.

Dr. Timon Béla emlékére 2018-ban ültettünk egy őszibarackfát, melyet még tanár úrral együtt szedtünk a Hegyalja úton Párkányi Ferenc telkéről. Ez a fa a ‘Cirmos’ fantázianevet kapta, és a budaörsi önkormányzat parkjában látható.

Dr.Timon Béla és egy 100 éves barackfa.

-Milyen visszajelzések érkeznek?

A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal) segítségével az Agrárminisztériumot kértük a Vérbéés a Kosorrú fajták budaörsiként történő nyilvántartásba vételére. 2019-ben az Agrárminisztériumtól megkaptuk a Vérbélű barack, majd 2020-ban a Kosorrú (Schoufnosn) barack tájfajta állami elismerését, melyek fajtafenntatója a Kertészek és Kertarátok dr. Lunz Ottokár Köre, vagyis a budaörsi kertbarátok.

Április hónapban jó hír érkezett: „ az Európai Bizottság oltalom alá vette a ’budaörsi őszibarack’ elnevezést.”

A tájfajták szaporításában segített, az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet. Együtt adtuk be a Pest megyei Önkormányzat Megyei Értéktár Bizottságához    2015-ben az őszibarackok értéktári nyilvántartásba vételét. Javasolt fajták: mayflower, Mariska,a Elberta, Champion, Amsden, Ford, Triump, Vérbarack, Gyümölcskertek királynője, Lady Palmerton, Kínai lapos, Shipley, Kosorrú. Az elmúlt tíz év alatt ezekből a fajtákból szaporítottunk, sőt az utolsó évben még találtunk Napsugár és    Péter-Pál fajtát is.

A kosorrú

A mai budaörsiek, és mi kertbarátok hálával tartozunk a településünket a szőlő-, majd a gyümölcstermesztés kultúrájával, főleg a híres tájfajta őszibarackok telepítésével felvirágoztató, szorgalmas sváb lakosságnak. Köszönjük hagyatékukat, örökségük megmentése és továbbadása az utókornak szent kötelességünk.

Devecseri Gábor: Őszibarackvirág

Őszibarackvirág
püspökszínű szirma
mintha álmaimra
szentbeszédet írna,
földi szentbeszédet,
eget nem hazudva,
sem égre, sem földre,
csak azt mondva újra
szép kenetes hangon,
hogy ami van, az van,
legyek áhítatos
minden pillanatban,
tiszteljem a létet,
élvezzem a szépet,
érezzek már minden
szóban szentbeszédet
s az eső zajában,
s a fűben, s a fában,
madarak tavaszi
barbár imájában
és az ő ünnepi
szirom-lilájában.

s.k.

Megosztás