A Csendes éj rövid története

2019-12-16 | Budaörs
200 éve egy apró falu apró templomában adták elő először a Csendes éjt, ami néhány év alatt az egész világon ismertté vált. Véletlenül megtalált kották, amerikai turnék, rajongó uralkodók, éneklő katonák a lövészárokban, - mindez hozzá fűzhető a történetéhez.
  1. december 24. Egy új dallam csendül fel két énekes és egy gitár kíséretében Oberndorf falujában. „Stille Nacht, Heilige Nacht”– kezdődik a lassú, léleknyugtató karácsonyi ének. A közönség nem is sejti, milyen fontos pillanatnak lehet a tanúja. Ezen a karácsony szentestén születik meg a Csendes éj, mely később körbejárja az egész világot, több mint 300 nyelvre fordítják le, köztük jávaira, szamoaira és zulura is, és a világ talán egyik legismertebb, de biztosan egyik legszebb dallamává válik. Napjainkban már körülbelül kétmilliárd ember hallgatja és énekli az áhítattal teli dalt.

Hogy megértsük a Csendes éj sikerét, meg kell értenünk születésének körülményeit. Utazzunk vissza egészen 1792-be, a napóleoni háborúk időszakába, mely két évtizednyi éhezést és erőszakot hozott Ausztriába és Bajorországba  A háború ugyan véget ért, de az  emberek éheznek, gyászolnak, nélkülöznek, esélyük sincs munkát szerezni és minden kilátástalannak tűnik – megnyugvásra vágynak és persze minden bizonnyal a tudatra, hogy bármilyen sötétnek is tűnnek a mögöttük sorakozó évek, Isten még mindig mellettük áll. Minden bizonnyal így érezte egy ifjú lelkész is, Joseph Mohr, aki egy apró verssel akart egy kis nyugalmat varázsolni az őt körülvevő világba.

Josephus Franciscus Mohr 1792. december 11-én született, Anna Schiber hímzőnő és Joseph Mohr szökevény katona házasságon kívüli gyerekeként. A salzburgi dómban keresztelték meg a csecsemőt. Az intelligens és jó zenei érzékkel megáldott kisfiú szegény körülmények között nőtt fel, míg fel nem karolta a salzburgi dóm vikáriusa, Johann Nepomuk, gondoskodva iskoláztatásáról. Mohr filozófiát tanult, majd 1811-ben került a salzburgi papi szemináriumba, ahol 1815-ben fel is szentelték, 1815 és 1817 között pedig már apja szülőföldjén, Mariapfarrban szolgált segédlelkészként. Mohr már ekkor köztiszteletben állt: lelkes hazafi volt, aki papként a szenvedőknek és betegeknek szentelte az életét. 1816-ban, az ő tollából született meg egy hat versszakos vers, „Stille Nacht” címmel.

Egy évvel később, 1817-ben Mohrt Oberndorfba helyezték. Itt ismerte meg Franz Xaver Grubert, történetünk másik fontos szereplőjét. Gruber 1787. november 25-én született egy hatgyermekes szövőcsalád gyermekeként. Muzikális tehetségét hamar felfedezték, a fiú szorgalmasan fejlesztette zenei tudását. 1807-ben Oberndorf településen sekrestyésként és orgonistaként dolgozott.

Mohr 1818. december 24-én Franz Xaver Grubernek mutatja meg versét, megkérve, hogy komponáljon hozzá egy dallamot. Gruber a verset gyorsan megzenésíti – olyannyira gyorsan, hogy aznap éjszaka a két jó barát már elő is adja a dalt a Szent Miklós templomban. Mind a ketten énekelnek, Mohr pedig gitáron kíséri a világon először felhangzó Csendes éjt. A gitár még mai füllel is meglepő lehet – a korabeli közönség számára pedig különösen az volt. Ám a két férfinek nem volt más választása, mivel a legenda szerint az orgona fújtatóját szétrágták az egerek, így azon nem tudtak zenélni.

Párhuzamosan azzal, hogy a Csendes éj dalszövege és kottája lassan kézről kézre jár az apró osztrák falvakban, elkezdődik egy másik történet is, mely óriási szerepet játszik majd a karácsonyi dal világhírűvé válásában.

1822 decemberében, Fügenben a Rainer testvérek népdalokat adnak elő a Dönhoff gróf kastélyban I. Ferenc osztrák uralkodó és I. Sándor orosz cár előtt – akkora sikert aratnak, hogy a cár meghívja őket udvarába, Szentpétervárra. 1825-ben már Svédországban és Angliában adnak koncerteket, a kontinenst felölelő turné egészen 1838-ig tart – eközben újabb és újabb városokban megismertetve a közönséggel a Csendes éjt. Ami közben olyan híressé válik, hogy egy 1827-ben kiadott „Négy gyönyörű új karácsonyi dal” kiadványon már a címlapon szerepel.

Európában már ismerik a dalt. A Csendes éj a tengerentúlon először a New York-i Trinity templomban csendül fel, majd később olyan városokban, mint New Orleans, St. Louis, Pittsburgh és Philadelphia. 1851-ben már nyomtatásban is megjelenik a dal, J.F. Warner verziójában, „Silent night! Hallow’s Night” címmel.

  1. december 24-én, az 1. világháborúban a flandriai partoknál a világ egyik legkülönlegesebb karácsonyát ünnepelték meg: a nyugati fronton a katonák nem csak együtt fociztak egymással az ünnepi fegyverszünetben, de a lövészárkokban is, mindkét fronton párhuzamosan hangzott el a Csendes éj.

1941-ben, Washingtonban Franklin D. Roosevelt és Winston Churchill énekelték el együtt a dalt a Fehér Ház udvarában. 2011-ben pedig a dalt az UNESCO a szellemi kulturális örökség közé emelte.

Számos karácsonyi dal született azóta , de talán a legszebb a Csendes éj maradt.

Forrás: internet

s.k.

Megosztás